National

Iohannis: Trebuie sa respingem ferm orice forma de plagiat

Publicat: 14 sept. 2015
1

Presedintele Klaus Iohannis nu a dorit sa comenteze acuzatiile de plagiat la adresa vicepremierului Gabriel Oprea, dar a precizat ca orice forma de plagiat trebuie respinsa.

Intrebat daca Gabriel Oprea poate ocupa in continuare pozitia de vicepremier, in conditiile multitudinii de acuzatii de plagiat legate atat de teza sa de doctorat cat si de lucrarile pe care le-a coordonat, Iohannis a raspuns: „Daca doriti, pot sa va raspund la modul general. La modul particular nu am aceste date si nu e treaba presedintelui”.

Citeste si Val de lucrari de doctorat plagiate. Ce masuri se vor lua

Insa, „daca dorim sa revenim la principiile de integritate si la meritocratie, e clar ca trebuie sa respingem ferm orice forma de plagiat. Aceasta chestiune trebuie sanctionata evident de comunitatea academica care are caderea si instrumentele sa verifice aceste chestiuni dar si de societate cand vine vorba de politicieni”, a spus Iohannis.

O ampla analiza sub semnatura Emiliei Sercan a dezvaluit ca premierul interimar din iulie 2015 – Gabriel Oprea, acum vicepremier, a plagiat in teza sa de doctorat sustinuta in anul 2000 la Facultatea de Drept a Universitatii din Bucuresti.

Citeste si Veste de ultim moment primita de Lia Olguta Vasilescu

Plagiatul a fost confirmat si de o analiza separata realizata in nume personal de catre profesorul Marian Popescu, presedinte al Comisiei de Etica a Universitatii din Bucuresti.

Consiliul National de Etica din subordinea Ministerului Educatiei – deci si din subordinea premierului interimar de atunci Gabriel Oprea – a decis in timp record de la sesizare ca Gabriel Oprea nu a plagiat.

Citeste si Ministrul Educatiei ia masuri in scandalul plagiatului la doctorat

Aceeasi institutie a infirmat, in urma cu 3 ani, primul plagiat al unui premier roman. CNE a sustinut ca Victor Ponta nu si-a plagiat teza de doctorat, desi CNATDCU si Universitatea din Bucuresti au concluzionat in doua analize separate ca Victor Ponta a plagiat. Ministerul Educatiei a luat de fiecare data in considerare verdictul CNE, nu al celorlalte institutii.
Adauga un comentariu