National

Ion Caramitru, reactie la redeschiderea Dosarului Revolutiei

Publicat: 05 apr. 2016
1

Actorul Ion Caramitru si-a exprimat speranta, marti, ca decizia Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie privind redeschiderea urmaririi penale in Dosarul Revolutiei va face, „in sfarsit, lumina” in acest caz care necesita, dupa atata timp, niste raspunsuri.

La cateva minute dupa ce Bogdan Licu, Procurorul general interimar al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie a spus, intr-o conferinta de presa, ca a cerut redeschiderea urmaririi penale in Dosarul Revolutiei, Ion Caramitru a oferit o reactie cu privire la acest subiect. Actorul si-a aratat aprecierea si surprinderea fata de aceasta veste afirmandu-si speranta ca asteapta sa fie dezvaluite mecanismele „care au permis confiscarea Revolutiei” de catre „cei aflati la putere inainte de Revolutie” care au si beneficiat, ulterior, de schimbarea de regim:

„Serios? Nu stiam… Sunt de ceva vreme intr-o intalnire. Ce sa spun?! Primul lucru este: Slava Cerului! Astept si sper ca tot ce s-a aflat pana acum si tot ce s-a dezbatut, si toate declaratiile care s-au dat, inclusiv a mea, sa ajute sa se faca, in sfarsit, lumina. Eu am aratat in repetate randuri ca beneficiarii schimbarii de regim din 1989 au fost tot cei aflati la putere inainte de Revolutie. Toate lucrurile care mi s-au parut suspecte in acele momente fierbinti au capatat, ulterior, confirmare. Sper sa aflam, in sfarsit, care au fost mecanismele care au permis confiscarea Revolutiei in folosul celor inainte mentionati. Nu este doar o curiozitate, este cu mult mai mult si altceva decat atat si asta fiindca mecanismele prin care a fost confiscata Revolutia au lasat in urma foarte multi morti carora le datoram, chiar si peste timp, raspunsuri.”, a conchis actorul.

Procurorul general interimar al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie (ICCJ) Bogdan Licu, a declarat intr-o conferinta de presa, ca a cerut „redeschiderea urmarii penale in Dosarul Revolutiei” pentru ” si ca urmeaza „sa se faca cercetari pentru genocid”.

Bogdan Licu sustine ca cele mai multe dintre audierile care s-au facut in acest dosar au fost „sintetice si formale” , ca „nu s-a recuperat munitia cu care s-a tras asupra persoanelor decedate sau ranite, fara ca la dosar sa existe vreo justificare in aecst sens” iar „putinele expertize balistice nu au stabilit decat tipul munitiei si de arme dar armele cu care s-a tras nu au fost identificate si nici tragatorii”.

„Am dispus infirmarea rezolutiei si redeschiderea urmaririi penale, infirmarea fiind adoptata pe baza unor informatii incomplete. In modul de desfasurare a anchetei rezulta ca nu a existat o preocupare pentru stabilirea aspectelor esentiale pentru evenimentele din decembrie ’89” a declarat Bogdan Licu.

Pe de alta parte, presedintele Asociatiei Decembrie 1989 Teodor Maries a declarat marti pentru MEDIAFAX, ca redeschiderea Dosarului Revolutiei este o „decizie normala, care spala partial pacatele Parchetului General” si ca „procurorul general interimar Bogdan Licu a avut curaj”.

Comentarii
  • Daca ar fi fost cu adevarat revolutie,adevarul ar fi fost cunoscut. Dar in cazul unei lovituri de stat,cum a fost,este mai greu.Pentruca sunt multi implicati,care trebuie sa ramana nestiuti.Peste vreo 50 de ani se va sti.Dar nu va mai folosi la nimic,doar ca istorie.

Adauga un comentariu