Actualitate

Ion Cristoiu a vorbit despre schimbările produse după alegerile parlamentare

Publicat: 08 dec. 2020
Ion Cristoiu
Jurnalistul Ion Cristoiu

Jurnalistul, scriitorul și analistul politic Ion Cristoiu a vorbit despre schimbările de pe scena politică din România în contextul alegerilor parlamentare care au avut loc pe 6 decembrie 2020. Acestea au adus demisia prim-ministrului Ludovic Orban și, cel mai probabil, vor aduce bătălii în interiorul Partidului Național Liberal.

„Ca să înţelegem ce se întâmplă începând de aseară trebuie să ne întoarcem la perioada de până la alegeri. Luni întregi preşedintele nu a acceptat nicio schimbare în atelajul puterii: nu a schimbat niciun ministru, deşi aveau probleme, şi-a proclamat mereu încrederea faţă de Ludovic Orban. A fost o politică, o strategie de păstrare a status quo-ului, o strategie ce pleacă de la un adevăr: când umbli la un atelaj, la o maşinărie a puterii s-ar putea să provoci o serie de lucruri pe care nu le poţi controla.

Începând de aseară, Klaus Iohannis a renunţat la această strategie şi a început să umble deja la maşinărie, presupunând că puterea e o maşinărie. Acest proces este de o sută de ori mai periculos decât alegerile pentru Klaus Iohannis, pentru că păstrarea echipei, a status quo-ului cu orice pret te fereşte de imprevizibil. Când declanşezi acest proces de modificare a status quo-ului este practic imposibil, şi dacă eşti Nicolae Ceauşescu, să ţii lucrurile sub control, pentru că ai de-a face cu oameni”, a declarant publicistul.

Ion Cristoiu: Klaus Iohannis i-a forţat demisia lui Ludovic Orban

Jurnalistul consideră că demisia premierului a fost una forțată și, de asemenea, va crea un război în interiorul Partidului Național Liberal pentru conducerea acestuia. Totodată acesta a vorbit despre cele două variante care pot preveni situația creată în perioada lui Liviu Dragnea, atunci când premierul deținea și funcția de conducere a Partidului Social Democrat.

„(Klaus Iohannis.n.r) i-a forţat demisia lui Ludovic Orban, promițându-i, sunt aproape sigur, că va rămâne preşedintele PNL, chiar dacă dl. Ciucă va fi mai mult ca sigur propunerea aleasă de Klaus Iohannis pentru şefia Guvernului, propunere care văd că e acceptată tacit şi de USR şi de UDMR. Prin demisia lui Orban din funcţia de premier s-a declanşat în PNL un proces care este foarte greu de controlat. Adică nemaifiind premier, îţi poţi pierde puterea în partid.

Ion Cristoiu: „Grupări anti-Orban se agită acum şi vor să-i ia locul la şefia PNL”

Acesta a vorbit despre grupările anti-Orban din interiorul partidului care se agită petnru a primi sefia formațiunii politice.

Mai mult ca sigur, grupări anti-Orban se agită acum şi vor să-i ia locul la şefia PNL. Probabil că i-a promis şi şefia Camerei Deputaţilor. Este practic imposibil să reluăm schizofrenia de pe vremea lui Dragnea. Ai două variante: ori premierul este şi şeful partidului, ori premierul este un tehnocrat militar, în genul lui Ciucă, care ascultă de ordine şi care nu are putere în partid şi atunci poate ca premierul să nu fie şeful PNL, cu condiţia ca el să fie mai mediocru decât Klaus Iohannis.

Probabil că şi de aceea l-a şi scos pe Ludovic Orban, pentru că Ludovic Orban are o grupare puternică în partid. Ca premier şi-a făcut o întreagă camarilă şi iată că Nicolae Ciucă a început această operaţie post-Ludovic Orban. Chiar dacă rămâne numai preşedintele PNL şi cu atât mai mult al Camerei Deputaţilor, Ludovic Orban rămâne puternic”, a afirmat publicistul.

Ion Cristoiu: „Nu pot fi decât doi candidaţi la mediocritate în raport cu Klaus Iohannis”

Publicistul Ion Cristoiu este de părere că vor exista schimbări în conducerea Partidului Național Liberal. Acesta a menționat că cel care îl va înlocui pe Ludovic Orban ar trebui să fie mediocru în raport cu șeful statului Klaus Iohannis.

„Se va declanşa o schimbare şi în PNL şi, după părerea mea, nu va veni o personalitate. Trebuie să fie cineva care să stea în umbra lui Klaus Iohannis din punct de vedere public. Nu poate fi decât Raluca Turcan. În niciun caz Rareş Bogdan, că e o personalitate şi Klaus Iohannis se teme de el. Nu poate fi, s-a vehiculat şi numele lui Eduard Hellvig. Nu pot fi decât doi candidaţi la mediocritate în raport cu Klaus Iohannis: Raluca Turcan, care este ca apa sfinţită şi, probabil, Siegfried Mureşan, pe care, dacă reuşeşti să-l pui şef la PNL, nu va reuşi să-şi facă o grupare în partid.

Problema este să nu pui un şef de gaşcă din PNL. Dar toate aceste procese, cum s-a văzut şi din demisia secretarului general al Guvernului, sunt practic imposibil de controlat de o minte omenească şi foarte important, ai de-a face cu un Klaus Iohannis care a intrat în apus. El face, se agită, dar nu mai are putere de control atât de mare pentru că şi cei din PNL, şi sistemul instituţiilor de forţă şi-au dat seama că nu mai e puternic”, a mai spus publicistul.
Adauga un comentariu