Actualitate

Ion Cristoiu: Așa cum a fost făcută, Declarația lui Klaus Iohannis de la New York nu-i o garanție că Florin Cîțu va fi premier și după Congresul PNL

Publicat: 23 sept. 2021
Ion Cristoiu gesticuleaza la birou
Jurnalistul Ion Cristoiu

 

Ion Cristoiu scrie în această dimineaţă despre declaraţiile lui Klaus Iohannis de la New York. Jurnalistul evidențiază faptul că președintele nu garantează faptul că Florin Cîțu va rămâne premier după congresul PNL. Redăm, integral editorialul publicat de cunoscutul jurnalist:

Întreaga presă a publicat miercuri, 22 septembrie 2020, după metoda copy paste, deja înrădăcinată în presa noastră leneșă, următorul text:

„Președintele Klaus Iohannis a anunțat că va participa la congresul PNL din 25 septembrie, declarându-şi susținerea pentru Florin Cîțu.
Cu privire la criză guvernamentală, el a spus, marţi, într-o discuţie cu jurnaliştii care îl însoţesc la New York la Adunarea Generală a ONU, că aceasta se va tranşa după congresele PNL şi USRPLUS.

Iohannis nu crede într-o eventuală demitere a Guvernului după cele două congrese şi consideră că premierul Florin Cîţu poate conduce Executivul până la următoarele alegeri.

«Îl încurajez pe Florin să continue şi să nu se teamă şi pe liberali să rămână la guvernare. (…) Florin Cîţu nu are motive să demisioneze sau să fie demis», a spus Iohannis.

Klaus Iohannis a mai afirmat că întotdeauna au existat curente diverse în PNL care s-au tranşat după alegerile interne, fie prin alinierea în spatele câştigătorului, fie prin trecerea la un alt partid, context în care a dat exemplul fostului lider liberal, Călin Popescu-Tăriceanu.

Acesta a mai spus că mai are discuţii cu preşedintele PNL, Ludovic Orban. «Dar cine mai înţelege reacţiile lui Ludovic», a adăugat Iohannis cu privire la declaraţiile recente ale liderului PNL la adresa sa.”

Una dintre cele mai palpitante experiențe în cazul textelor reproduse de întreaga presă, fără precizarea sursei, rămâne căutarea izvorului de la care s-au adăpat toate publicațiile. Nu mi-a fost greu s-o descopăr. Textul copiat de toată presa a fost publicat de Agerpres sub forma unei corespondențe trimise de la New York de Florentina Peia. Așa se vede din chiar debutul textului publicat de Agerpres pe site-ul agenției miercuri, 22 septembrie 2021, la ora 7.14:

„Trimisul special al AGERPRES, Florentina Peia, transmite: Şeful statului Klaus Iohannis a anunţat că va participa, sâmbăta, la Congresul PNL în care se alege preşedintele formaţiunii.”

Urmează textul reprodus de întreaga presă, după care vine încheierea:

„Preşedintele Klaus Iohannis conduce, de marţi până joi, delegaţia României la segmentul la nivel înalt al celei de-a 76-a sesiuni a Adunării Generale a ONU, care are loc la New York.”

Ciudățeniile afacerii n-au fost lămurite prin asta. Corespondența susține că afirmațiile lui Klaus Iohannis, consemnate de Florentina Peia, au fost făcute „într-o discuţie cu jurnaliştii care îl însoţesc la New York la Adunarea Generală a ONU”. Deși a fost o discuție cu jurnaliștii, în țară a ajuns un singur citat, transmis de Florentina Peia de la Agerpres și de Ramona Avrămescu, de la TVR.

N-am reprodus întâmplător întregul text, așa cum a fost el difuzat de întreaga presă și așa cum a servit el drept punct de plecare pentru o întreagă literatură politică: reacții pro și contra, atacuri, acuzații, comentarii, ipoteze și multe, multe speculații. Reproducerea textului are menirea de a semnala cititorilor că nu avem de a face cu o declarație oficială a lui Klaus Iohannis. Anunțul privind participarea la Congresul PNL, vorbele de încurajare la adresa lui Florin Cîțu, marcate de o familiaritate puțin obișnuită la omul de fontă care e Klaus Iohannis, sunt puse pe seama unei „discuții cu jurnaliștii care îl însoțesc la New York la Adunarea Generală ONU”.

În astfel de călătorii, președintele sau premierul, demnitarul în general, angajează cu presa trei feluri de dialoguri:

Conferințe de presă cu întrebări și răspunsuri, reproduse pe site-ul Administrației prezidențiale.
Discuții cu întreg Grupul reunit undeva (în avion, pe culoarele ONU) aranjate de Serviciul de presă al Președinției pentru ca Președintele să transmită mesaje cu caracter neoficial. La o adică, dacă iese tărăboi considerat periculos de președinte, se dă din partea Administrației de la Cotroceni o dezmințire. În astfel de situații, presa rămasă în țară primește din partea presei care-l însoțește pe președinte textul pe care trebuie să-l publice toate ziarele și site-urile ca rezumând o discuție. E limpede că discuția e provocată de președinte pentru a putea transmite un mesaj neoficial.
Discuții particulare cu Grupul de presă, de la om la gazetari, petrecute întâmplător, fără nici o valoare, deoarece ele vizează amănunte strict omenești, de la reacția la meteorologie până la mărturisiri privind oboseala.
Textul difuzat de întreaga presă ca rezultat în urma unei discuții angajate de președinte cu presa care-l însoțește are drept izvor discuțiile informale dinadins provocate de președinte. Mult mai important pentru deslușirea intențiilor prezidențiale, deși au participat mai mulți jurnaliști, au transmis citatul despre Florin Cîțu doar doi jurnaliști, care s-au limitat în materie de amănunte, de atmosferă, din întreaga discuție doar la credința lui Klaus Iohannis că premierul actual va rămâne premier și după Congres.

De ce am ținut să fixez condiția textului care a stârnit multe reacții, unele chiar violente?
Pentru că el aparține acelor texte față de care e o prostie să iei poziție.

Firește, Klaus Iohannis nu a dezmințit informațiile conținute în text. Asta înseamnă că a folosit formula discuției neoficiale. De altfel, textul lipsește de pe site-ul Administrației prezidențiale. Pentru a transmite Mesajul Klaus Iohannis a ocolit Facebook-ul și Twitter-ul.

Liderii politici s-au grăbit să reacționeze imediat, ridicând pe temeliile puse la dispoziție de text ipoteze care de care mai serioase.
Liderul Opoziției, Marcel Ciolacu, a folosit prilejul unei conferințe de presă a PSD, pentru a-l acuza pe Klaus Iohannis de încălcarea Constituției:

„Anunţul făcut de la New York, de la ONU, unde domnul preşedinte s-a dus să rezolve situaţia din golf, nu? Iarăşi o implicare nepermisă pentru un preşedinte în viaţa politică. (…) Este nepermisă oricărui preşedinte de stat o implicare pentru susţinerea unui partid. E un lucru pe care îl face, de altfel, de 7 ani, de când e preşedinte. Un mesaj în ceea ce priveşte IMM-urile mă aşteptam să dea la New York, că a discutat cu partenerul strategic în ceea ce priveşte preţurile energiei şi au găsit nişte soluţii. Nu am văzut în atribuţiile preşedintelui în Constituţie să susţii sau să faci campanie pentru un partid politic.”

Liderul USRPLUS, Dan Bârnă, a văzut în vorbele președintelui, considerate o declarație, deși nici vorbă de așa ceva, un mesaj că Florin Cîțu va rămâne premier. Cel puțin așa pretinde Europa Liberă că i-ar fi zis solicitatul:

„Mesajele care vin dinspre PNL, vedem astăzi și mesajul președintelui, sugerează această direcție în care PNL va continua să-l susțină pe premierul Florin Cîțu, ceea ce pentru noi înseamnă un USR PLUS în opoziție”.

A reacționat și ramura PLUS a USRPLUS, prin Dragoș Tudorache, eminența cenușie a PLUS:

„Mi se pare că preşedintele îşi iese puţin din rolul constituţional şi instituţional prin faptul că, cu două-trei zile înainte de congres, dă acest mesaj, mesaj care acum în mod expres nu exista. Până în acest moment, domnul Iohannis nu s-a exprimat vreodată cu privire la o preferinţă sau alta în această luptă internă din congres. Iată că o face însă înainte cu două zile de congres. Îi las pe membrii PNL să interpreteze acest lucru. Din punctul meu de vedere, repet, preşedintele Iohannis are o datorie de neutralitate politică din postura în care se află”.

Plecând de la caracterul aparte al Declarației, eu cred că ea nu merită a fi luată în serios de cei din afara PNL. Mesajul îi vizează exclusiv pe cei 5000 de delegați care vor veni la Congres. Președintele îi anunță că va participa la Congres. N-ar fi ceva deosebit. A mai participat și la Consiliile naționale ale PNL. La Congres va ține un Discurs. Sunt sigur că prin discurs nu va îndemna pe delegați să-l voteze pe Florin Cîțu. A făcut-o însă în textul neoficial prin reafirmarea susținerii pentru premierul Florin Cîțu. Principalul cal de bătaie la Congres va fi dacă Florin Cîțu rămâne premier și după Congres. Pentru Gruparea Florin Cîțu e o chestiune de viață și de moarte ca delegații să fie convinși că Florin Cîțu va fi premier și după Congres. Împotriva acestui interes au lucrat USRPLUS și Ludovic Orban. USRPLUS prin condiționarea revenirii la guvernare numai dacă Florin Cîțu pleacă din fruntea guvernului. Ludovic Orban, prin campania că el după Congres, dacă va fi ales președinte, va deveni premier. Așadar, Klaus Iohannis s-a implicat în bătălia din PNL într-un mod abil, evitând încălcarea Constituției, reafirmând că Florin Cîțu va fi premier și după Congres, indiferent că va fi ales sau nu președintele PNL.

E o garanție că așa va fi și în realitate?
Evident, nu.
Pentru că Klaus Iohannis a evitat un angajament oficial, preferind formula pe surse.
La o adică, dacă Florin Cîțu, deși ales președinte al PNL, va pica la Moțiunea de cenzură sau va demisiona, președintele poate invoca faptul că el n-a zis niciodată oficial că Florin Cîțu va rămâne premier și după Congres.

Comentarii
Adauga un comentariu