Actualitate

Ion Cristoiu: Bătălia din PNL – o bolboroseală care nu e clocot

Publicat: 22 iun. 2021
ALT=«Jurnalistul Ion Cristoiu»
Jurnalistul Ion Cristoiu

 

Jurnalistul Ion Cristoiu scrie, in această dimineată, despre batalia din PNL, bătălie cauzată de alegerile interne. Redam, integral, editorialul publicat de jurnalistul Ion Cristoiu pe propriul blog:

Deși prezentul nu duce lipsă de evenimente interne și internaționale spectaculoase, viața noastră publică e acaparată de ceea ce eu numesc Războiul civil din PNL. Zilnic, presa consemnează, pentru a transmite opiniei publice prin site-uri, bloguri, televiziuni de știri și chiar postări, declarații și fapte de pe frontul care a cuprins întregul PNL și, fiind vorba de un partid de Guvernămînt, întreaga țară. Ultima rundă de alegeri în filialele județene a evidențiat o revenire spectaculoasă a șanselor lui Ludovic Orban de a cîștiga prin victoria oamenilor săi în multe județe din Sud. Un interviu dat de Ilie Bolojan, pentru PNL un fel de Lenin care n-a venit încă pentru a salva Rusia, cu locomotiva, din Finlanda, a semnalat existența unei grupări care concretizează în politică vorba lui Luigi Cazzavillan din Presă, cînd a înființat Universul:
Nitzi cu unii, Nitzi cu alții.

Ilie Bolojan nu se interesează de Istorie. Dacă s-ar fi interesat s-ar fi grăbit să asemene Gruparea sa cu ceea ce în Convenția Franceză se numea Mlaștina, Grupare neoficială a deputaților care ocupau parterul sălii între cele două aripi în război, Girondinii și Iacobinii. Cum se întîmplă în politruceala moldo-valahă, au apărut deja și cugetările de tipul celor emise de Gîgă. La acest capitol locul întîi îl ocupă Florin Cîțu. Tot presa consemnează, la fiecare fine de săptămînă, dialogul la distanță dintre Florin Cîțu și Ludovic Orban, poreclit și schimb de replici. Nu s-a deslușit pînă acum o regulă:
Cine zice primul și cine replică.
Uneori le zice Florin Cîțu și Ludovic Orban răspunde. Alteori, la zice Ludovic Orban și răspunde Alina Gorghiu.

Sînt comentatori care susțin teza unei Diversiuni din spatele Bătăliei. Îmbrînceala din PNL ar avea menirea de a abate atenția opiniei publice de la succesiunea de erori, gafe și prostii comise de Coaliția de guvernare, dar și – dacă nu mai ales – de la marile miș-maș-uri prin care-și umflă conturile liderii celor trei partide, flămînzi de parale după ani întregi de Opoziție.

Concentrarea atenției asupra Războiului civil din PNL nu cred că ascunde o Diversiune. Cred că interesul presei pentru această Bătălie e real și, evident, întemeiat. Pe lîngă faptul că această confruntare are loc într-un partid de Guvernămînt, interesul presei e dat și de personajele antrenate în luptă: Premierul și Președintele Camerei Deputaților, amîndoi vedete ale scenei publice.

Luptătorii de vîrf din cele două grupări sînt și ei vedete: Rareș Bogdan, Emil Boc, Marcel Vela, Raluca Turcan, Alina Gorghiu.
După înregistrarea interviului cu prim-vicepreședintele PNL, Rareș Bogdan, am publicat pe cristoiublog.ro, în 16 ianuarie 2021, comentariul intitulat Dacă nu dă în clocot, PNL riscă să moară încetul cu încetul. Îmi justificam astfel titlul:

„Interviul de la Aleph News a fost gîndit de Rareș Bogdan ca începutul spectaculos al ofensivei de proporții a Grupării Reformiste din Partid pentru a schimba radical starea de lucruri din Partidul de Guvernămînt.

Gruparea condusă de Ludovic Orban ar putea obiecta că PNL are nevoie de liniște, pentru că e partid de guvernămînt.
Eu cred însă că PNL are nevoie de o fierbere, de o tulburare în perioada următoare tocmai pentru că e la guvernare.

Provocările care stau în fața PNL, multe dintre ele izvorînd din bătălia declanșată de USRPLUS pentru a cîștiga noi hălci din electoratul de dreapta, nu pot fi înfruntate eficient de partidul mort care e acum PNL.

De la alegeri pînă acum, PNL ca partid s-a complăcut într-o băltire călduță.
Faptul că pentru dezastrul alegerilor n-a plătit nimeni, nici măcar Ludovic Orban, care trebuia să plece din fruntea PNL, așa cum se întîmplă în Occident cu toți liderii de partid după astfel de eșecuri, a coborît și mai tare PNL în sondaje. Într-un efort uriaș de a supraviețui în fruntea partidului, Ludovic Orban a blocat orice dezbatere în partid, a curmat orice început de fierbere.

Pentru o formațiune precum PNL această băltire e cel mai rău lucru cu putință.
Timp de o lună PNL n-a existat în spațiul public. Miniștrii, premierul au avut intervenții. Dar nu în postura de lideri ai Partidului, ci în postura de demnitari.

Rareș Bogdan a exprimat în interviu teama ca după guvernarea 2020-2024 PNL să n-aibă soarta PNȚCD după guvernarea 1996-2000.
Indiscutabil, evitarea unui astfel de destin depinde nu atît de calitatea guvernării, cît de calitatea vieții de partid.

Dacă nu dă în clocot, PNL riscă să moară încetul cu încetul.
Fericit că totul e bine.”

Cînd vorbeam de clocot eu mă refeream la clocot și nu la bolboroseală. Da, în PNL nu mai e liniștea amintind de suprafața calmă a unei bălți. Așa cum își dă seama orice cetățean al acestei țări, în PNL e mare hărmălaie.

Prin clocot eu înțelegeam însă o confruntare publică, evident spectaculoasă, între Grupările concurente, dar nu numai, ci și între activiștii de rînd ai PNL, în chestiuni de esență vitală pentru acest partid. Din 2014, cînd s-a format prin fuziunea dintre PDL și PNL, PNL n-a traversat un proces de limpezire a apelor, de clarificare a locului ocupat de acest partid pe scena noastră publică. Eșecul de la parlamentare – pentru că eșec, e și încă unul de proporții, să-ți ia un sfert din electorat un partid ca USRPLUS, format de cîțiva ani – și-a avut cauza în absența unor poziții clare, categorice ale PNL în chestiuni cruciale pentru România de azi.
De la poziția față de negarea familiei tradiționale pînă la relația cu Uniunea Europeană.

Nici una dintre întrebările de care depinde supraviețuirea PNL ca principal partid de Dreapta n-a fost abordată de nici o grupare în Războiul civil din PNL.
Pînă acum – cel puțin pînă acum – Bătălia pentru șefia din PNL a fost o simplă bolboroseală.
În nici un caz clocot!

Adauga un comentariu