Actualitate

Ion Cristoiu: Clotilde Armand – Frumoasă din Primăria Adormită

Publicat: 08 apr. 2021
Jurnalistul Ion Cristoiu
Jurnalistul Ion Cristoiu

Jurnalistul Ion Cristoiu consideră că primarul de la Sectorul 1 din București a observat un lucru valabil în toate instituţiile publice din România. Totuşi, e ciudat faptul că aceasta a observat faptul că unii angajaţi chiulesc la 7 luni de la preluarea mandatului, asta în condiţiile în care un primar normal poate observa abseteismul angajaţilor şi la o săptămână de la instalarea în primărie. Redam, integral, editorialul publicat de Ion Cristoiu pe blogul său:

Basmele mai tuturor popoarelor cultivă motivul Frumoasa din pădurea adormită. O jună, evident, de o frumusețe răpitoare, de origine aristocratică, doarme undeva închisă într-o cameră, într-un castel sau chiar într-o pădure. Vine Făt-Frumos și depunându-și buzele-i calde pe buzele ei reci o învie și o salvează.

Despre această imagine-clișeu mi-am amintit citind pe mai toate site-urile o știre amintind prin titlu o admirație: „Clotilde Armand coboară milităria din pod”.
O știre publicată nu numai de presa de casă a Primăriei Sectorului 1, varianta Clotilde Armand, dar și presa bănuită de noi pînă acum independentă. Ceea ce ne facem să credem că hotarul dintre presa de casă a lui Clotilde Armand și presa așa-zis independentă este mult mai subțire decît credeam noi.

Potrivit acestui titlu Clotilde Armand a postat pe Facebook următorul text:

„Observ că unii angajați din Primăria Sectorului 1 au impresia că sunt în vacanță. Da, da. Sau că locuitorii acestui sector sunt obligați să le plătească salariile pentru figurație… sau să plece de la locul de muncă cînd au chef. Nu știu cum i-a obișnuit fosta administrație însă vă spun ferm că eu nu voi tolera așa ceva.

De astăzi, toți funcționarii primărie și din subordonate care nu-și folosesc cartelele pentru pontaj sau registrul de prezență nu vor mai fi plătiți. E simplu: ești plătit cît muncești. Un alt aspect: am trimis către Casa Naţională de Asigurări de Sănătate o adresă să verifice și să ne comunice situația celor care folosesc concediile medicale. Avem multe suspiciuni că aceste concedii sînt folosite abuziv. De asemenea, vom schimba regulamentul intern pentru ca în ziua de vineri să nu se mai lucreze pînă la ora 14.00. Să lucreze pînă la ora 16.00. Așa cum e normal.”

De unde izvorăște acest text?
Dintr-o realitate a Sectorului 1 din București. Clotilde Armand e primar al Sectorului 1 de șapte luni. La șapte luni de la preluarea instituției, ca șefă, ea descoperă un adevăr valabil pentru orice instituție din România. Unii funcționari chiulesc. În mod obișnuit, constatarea se face la cel mult o săptămînă de la preluarea funcției. Clotilde Armand observă asta la 28 de săptămîni de la preluarea funcției. Nu e de mirare. Pînă acum Clotilde Armand a fost ocupată cu Mafia. Mai precis cu lupta împotriva Mafiei. Evident, pe Facebook. La un moment dat, ieșind din bulă ca să mai ia aer, și-a dat seama că e primar. Și-a descoperit că unii angajați chiulesc.

În asemenea condiții, peste tot în România, la toate instituțiile, șeful trece la sancționarea celor care chiulesc și de premiere a celor care se dovedesc harnici. Pentru aceasta, un șef normal nici măcar nu atîrnă un afiș în hol. E de la sine înțeles că cei care muncesc benchetuiesc, după ce muncesc, și cei care chiulesc pătimesc după ce fug de muncă.

Clotilde Armand nu e însă un om normal. E un politician USR-ist. Și dacă un politician nu e om normal, apoi unul USR nu e de două ori om normal.

Prin urmare, în loc să atîrne un afiș în hol, gen Cine nu muncește, nu mănîncă, Clotilde Armand s-a grăbit să anunțe națiunea ce-a descoperit ea la Primărie și ce are de gînd să facă după această descoperire. Și anume că nu mai are de gînd să tolereze așa ceva.

A procedat astfel în doi pași:

Postarea pe Facebook a unui anunț intern fără nici o valoare nici măcar la nivelul Sectorului 1, poate nici măcar la nivelul Primăriei, pentru că se înțelege cine chiulește va fi sancționat.
Plasarea pe diferite site-uri ale așa-zisei prese independente a textului postat pe Facebook.
În cazul Clotilde Armand cei doi pași au o dublă explicație: primul pas își are explicația în ipostaza lui Clotilde Armand de Frumoasa din Pădurea Adormită. Sau mai precis, Frumoasa din Primăria Adormită. De la alegeri încoace Clotilde Armand nu a făcut absolut nimic pentru administrarea sectorului. Ea s-a bătut cu Mafia, s-a bătut cu presa care aparține Mafiei, s-a bătut cu Poliția Locală, s-a bătut mai ales cu consilierii PNL; iată acum se bate și cu funcționarii primăriei.

Principala și singura activitate ca primar în cele cîteva luni ce ne despart de alegerile locale constă în a cotcodăci pe Facebook. Din acest punct de vedere Clotilde Armand trăiește ca toți demnitarii USR în bula numită Facebook, asemănătoare cu încăperea, cu castelul sau cu pădurea în care stă Frumoasa Adormită.

Clotilde Armand a descoperit șmecheria prin care fostul primar își asigura publicitatea prin presă. Folosind banii publici. Publicațiilor de casă le-a dat și le dă bani. Cele care au lucrat pentru fostul sînt șantajate cu banii ilegali primiți pentru publicitate.

Și așa s-a ajuns la o premieră postdecembristă:
Un primar de sector, unul dintre miile de primari din România, e cultivat de presă în tot ceea ce face și zice pînă la nivelul scărpinatului între degețelele (Clotilde Armand n-are dește, are degețele) de la picioare sau mă rog piciorușe.

O avem, așadar, pe Clotilde Armand în ipostaza de Frumoasa din Pădurea Adormită sau Frumoasa din Primăria Adormită. Asta deoarece Primăria Sectorului 1 doarme de cînd a ajuns Clotilde Armand primar.

În basme vine întotdeauna Făt-Frumos, de cele mai multe ori Fiul Iepei, ca s-o trezească pe Frumoasa din Pădurea Adormită.
Să ne rugăm la Dumnezeu toți cei din sectorul 1, confruntați cu administrația care adîncește pe zi ce trece brambureala, să vină cît mai repede Făt-Frumos.
Sau, dacă nu, măcar alegerile locale.

Comentarii
Adauga un comentariu