National

Ion Cristoiu consideră că ar trebui elaborată o legislație electorală pentru situații de criză

Publicat: 22 sept. 2020
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Ion Cristoiu consideră că ar trebui elaborată o legislație electorală pentru situații de criză
Ion Cristoiu consideră că ar trebui elaborată o legislație electorală pentru situații de criză

Ion Cristoiu, publicist, este de părere că ar trebui elaborată o legislație electorală pentru situații de criză, pentru a nu mai ajunge în situația în care ne aflăm în acest moment. Totodată, el susține că România nu este pregătită pentru votul electronic şi/sau prin corespondenţă, fiindcă acest lucru ar duce la discuții aprinse despre fraudarea alegerilor.

Pentru țara noastră, alegerile locale din 27 septembrie reprezintă o premieră națională, fiindcă totul va avea loc în condiții de pandemie, diferite de cele de până acum. Măsurile de protecție sanitară ar putea descuraja prezența la urne.

Ion Cristoiu consideră că ar trebui elaborată o legislație electorală pentru situații de criză

Publicistul expune motivele pentru care consideră că ar trebui elaborată o legislație electorală pentru situații de criză.

„Pandemia a arătat că oricând pot fi surprize de proporţii, chiar şi mondiale, şi de regulă aceste surprize ne găsesc nepregătiţi. Într-adevăr, cred că ar trebui făcută o legislaţie, inclusiv electorală, pentru situaţiile de criză. Această legislaţie trebuie elaborată însă de Parlament, cu seriozitate. Acum avem de-a face cu improvizaţie. Avem o legislaţie făcută pe picior în funcţie de împrejurări. Ar trebui făcută o lege, cu seriozitate, care ar trebui să ia în calcul două lucruri: pe de o parte, exercitarea dreptului democratic, deci crearea condiţilor pentru ca oamenii să vină la vot. Poate să fie o mare problemă că ei se tem să vină, şi pe de altă parte crearea condiţiiilor de protecţie sanitară”, a afirmat publicistul.

De asemenea, acesta precizează că ar fi o idee excelentă ca şcolile să nu mai găzduiască secţii de votare, iar acestea să fie mutate în corturi sau structuri modulare după modelul spitalelor COVID.

„La ora actuală, legea nu reglementează mai ales partea dreptului de a veni la vot. Pentru că poate mulţi oameni se sperie să vină. Ar trebui ca în legea făcută temeinic să se respecte măsurile de protecţie sanitară, să se prevadă măsuri inclusiv materiale, poate schimbarea locaţiilor în materie de votare. Şcolile sunt vechi, poate facem nişte corturi cum s-au făcut la spitalele COVID-19 în care să fie create toate condiţiile şi atunci sigur am putea vorbi despre păstrarea democraţiei şi în condiţii de pandemie”, a subliniat publicistul.

Nu suntem pregătiți pentru votul electronic sau prin corespondență

În data de 27 septembrie 2020, alegerile locale se vor desfăşura în 18.783 secţii de votare, majoritatea fiind organizate în instituţii de învăţământ – grădiniţe. şcoli, licee- motiv pentru care timp de trei zile (25, 28, şi 29 septembrie) cursurile vor fi mutate în mediul online, potrivit anunţului făcut de ministrul Educaţiei, Monica Anisie.

Cu toate că alternativa votului electronic sau prin corespondență ar putea fi o variantă bună, acestea nu sunt reglementate prin lege pentru alegerile locale, ci pentru parlamentare şi prezidenţiale şi doar pentru românii din diaspora. Mai mult decât atât, Cristoiu afirmă că nu suntem pregătiţi pentru schimbarea formulei de vot.

„Perioada postdecembristă a fost animate întotdeauna de teama fraudei electorale. Nu cred că suntem pregătiţi pentru schimbarea formulei de vot, nu pentru că nu s-ar putea face tehnic ci pentru că s-ar relua tema fraudelor. În formula de acum, tema a dispărut. Vă imaginaţi că dacă s-ar introduce votul prin corespondenţă şi /sau votul electronic ar începe şi partidele mici, şi cei care vor pierde alegerile că nu-i bine, că s-a fraudat, că Poşta a trecut de partea Puterii, internetul este de partea Opoziţiei. Deci nu cred că, deocamdată, avem create posibilităţile. Sigur, poate să fie o condiţie şi anume ca toate forţele politice să cadă de acord asupra unei legi care să prevadă votul prin poştă sau votul electronic. Atunci nimeni nu ar mai invoca frauda electorală”, a explicat publicistul.

Adauga un comentariu