National

Ion Cristoiu: De ce trebuie sa fie fericit un politician cind e huiduit in public

Publicat: 22 nov. 2018
1

"Sub titlul Zid de pace / Turnuri de fratie, Mircea Malita si-a publicat la editura Compania memoriile despre anii 1962-1972, asezati de domnia sa – si nu numai – sub semnul sintagmei Deceniul deschiderii.

Mircea Malita a fost unul dintre cei implicati cu profunzime si harnicie in politica de extraordinara echilibristica angajata de Gheorghiu Dej si continuata de Nicolae Ceausescu pentru ca o tara mica si pricajita precum Romania sa fie independenta fata de Moscova in plan extern fara a risca pedeapsa invadarii militare de catre Tratatul de la Varsovia.

Acestui avantaj i se adauga un altul, mult mai important, si care da volumului o valoarea in plus fata de cea de memorii ale unui implicat.
E vorba de capacitatea lui Mircea Malita de a medita din mers asupra intimplarii istorisite.
Din aceasta dedublare s-a nascut un excelent volum de eseuri despre deschiderea comunismului romanesc.

Mircea Malita nu mai e printre noi.
La vremea lansarii, am dedicat volumului un taifas TV.
Cum s-a intimplat de atitea ori in asemenea cazuri, cartea a devenit pretextul unui dialog seducator, care a intrecut, prin idei si amanunte, continutul variantei tiparite.

Despre carte si despre taifas am scris cu sase ani in urma.
Gasesc de cuviinta sa reiau textul, de actualitate in contextul politic de azi.
Venind vorba despre Nicolae Ceausescu, am cerut sa se difuzeze legendara secventa a discursului tinut din balconul CC in dimineata lui 21 august 1968, la mitingul de protest impotriva interventiei militare sovietice in Cehoslovacia.

Mircea Malita a lansat de indata o ipoteza tulburatoare:
Mitingul din 21 august 1968 a fost pentru Nicolae Ceausescu nu numai culmea popularitatii sale, dar si inceputul sfirsitului ca Lider al Romaniei.
Dupa vizionarea momentului in care Nicolae Ceausescu supraliciteaza in denuntarea Moscovei, interlocutorul a intervenit pentru a preciza ca tinarul politician sarise peste cal, depasind hotarele de prudenta trasate de inteleptii Maurer si Bodnaras.
Cauza acestei iesiri din text – spunea Mircea Malita – consta in efectul de drog avut asupra lui Nicolae Ceausescu de contactul electrizant cu o multime care-l admira sincer.
Asemenea tuturor politicienilor innascuti, Nicolae Ceausescu se hranea fundamental din contactul direct cu multimile.

21 august 1968 a fost momentul primului drog consumat de Nicolae Ceausescu.
De acum incolo nu va putea trai fara el.
Si, intr-adevar, daca ma gindesc bine, cultul personalitatii lui Ceausescu a inceput din august 1968.
Ca orice cult al personalitatii, el a fost la inceput un fenomen cu puternice radacini in real.
Cei din jur, sesizind ca-i place, s-au apucat sa-i creeze pe banda rulanta si momente de cult artificial, de care Nicolae Ceausescu, obisnuit sa se creada creada sincer admirat si iubit de popor, a devenit dependent fundamental.

Dupa vizita in China si Coreea de Nord s-a spus ca Nicolae Ceausescu a fost influentat de exemplul nefast al Revolutiei Culturale.
Mircea Malita a adus insa, prin interventia in emisiune, o nuantare iesita din comun.
El crede ca in Coreea de Nord mai ales, Nicolae Ceausescu a intilnit intiia oara in viata sa momentul cind sute de mii de oameni i-au scandat numele si i-au desenat chipul pe asfalt cu trupurile lor.
Fostul Conducator s-a intors in tara nu convins de eficienta Revolutiei Culturale, ci innebunit sa traiasca pe meleaguri romanesti betia unica de a fi subiect de cult prin manifestari faraonice.
Si astfel, an de an, tot mai hranit cu iluzia manifestarilor sincere de simpatie populara, Nicolae Ceausescu s-a apropiat tot mai mult de zidul de la Tirgoviste.

Cind Mircea Malita isi termina meditatia intervin pentru remarca:
De unde tragem concluzia ca un conducator in democratie trebuie sa fie fericit cind e huiduit in public.
Un asemenea moment – real sau regizat – ii reaminteste ca sunt si oameni care-l urasc.

Imparatilor romani li se reamintea mereu ca nu sunt nemuritori.
Conducatorilor din democratiile autentice li se reamintesc mereu – prin huiduielile din manifestarile publice si injuraturile din presa – ca nu sunt iubiti de toti supusii, dar mai ales de adevarul ca sunt trecatori prin gratiile Puterii.

Huiduindu-i, noi nu facem altceva decit sa-i tragem de mineca:
— Nu te crede iubit de Popor in eternitate! Va veni clipa cind te vor huidui toti si nu o parte!" a scris Ion Cristoiu pe blogul personal.
Adauga un comentariu