National

Ion Cristoiu, despre alegerile locale: ”Nu este nicio revoluţie câtă vreme la Deveselu a câştigat un mort”

Publicat: 28 sept. 2020
Jurnalistul Ion Cristoiu
Jurnalistul Ion Cristoiu

Ion Cristoiu, jurnalist, dezvăluie faptul că, și în cazul acestor alegeri, a existat fenomenul care poartă numele de ”spirala tăcerii în cazul PSD”. De asemenea, arată că cei care au răspuns la sondaje, au mințit, deoarece există o mare diferență între exit-poll și numărătoarea oficială.

„Trebuie să remarcăm un lucru. Aşa cum trebuia şi era de aşteptat, numai numărătoarea voturilor şi rezultatele finale ne pot spune ceva despre ceea ce s-a întâmplat pentru că în foarte multe locuri rezultatul final a depins de câteva sute de voturi. În al doilea rând, am avut şi la aceste alegeri, ca şi la europarlamentare, şi prezidenţiale, fenomenul numit spirala tăcerii în cazul PSD. Deocamdată se pare că PSD a luat locul PRM în imaginea publică şi diferenţa totuşi mare între exitpoll-uri şi numărătoarea oficială, cel puţin în cazul lui Nicuşor Dan şi al Gabrielei Firea, ne spune faptul că cei care au răspuns la sondaje au minţit. Adică au evitat să spună că au votat cu Gabriela Firea că nu era trendy şi au zis că au votat cu Nicuşor Dan.

Asta înseamnă că PSD mai are încă o problemă de imagine determinată de faptul că mulţi alegători, unii nehotărâţi, poate chiar şi pesedişti, sunt speriaţi să se afirme în public ca pesedişti”, a declarat publicistul.

Ion Cristoiu, despre alegerile locale: ”Nu este nicio revoluţie câtă vreme la Deveselu a câştigat un mort”

Cristoiu este de părere că termenul ”revoluție” a fost folosit în mod exagerat, fiindcă este evident că evenimentul a reprezentat doar un vot acordat primarilor, nu primăriilor. Ceea ce a făcut un primar în mandatul de până acum, a cântărit enorm în decizia alegătorilor.

„De ce au pierdut? Cred că din acest punct de vedere asistăm la o exagerare a ce s-a întâmplat din punct de vedere politic. Cuvântul revoluţie este o prostie. Se pare că însişi jurnaliştii simt nevoia să trăiască revoluţii, evenimente epocale. Nu a fost nicio revoluţie şi ne vom da seama când vom vedea de ce au pierdut unii baroni gen Robu, Oprişan, poate şi de ce a pierdut Gabriela Firea, care nu e baron, sau Scripcaru la Braşov. Şi vom constata următorul lucru: în zonele în care a câştigat USR în bătălia cu baronii PNL, PSD-ul nu a contat. Deci avem de-a face cu un vot nu în favoarea USRPLUS, ci cu un vot împotriva primarului în exerciţiu care i-a nemulţumit pe cei din oraş nefăcând mare lucru.

Este limpede că în marea majoritate a cazurilor am avut de-a face nu cu un vot politic la primării, ci cu un vot chiar pe primari”, a explicat publicistul.

Ion Cristoiu: ”Nu s-a schimbat nimic la nivelul clasei politice şi a mentalităţii”

Jurnalistul a punctat multe nereguli în alegerile românilor.

„Nu s-a schimbat nimic la nivelul clasei politice şi a mentalităţii în condiţiile în care a fost votat un mort, un primar care îşi bătea fiica într-o înregistrare video, Piedone a câştigat la 5 deşi a fost o întreagă campanie că e responsabil de incendiul de la Colectiv. În multe situaţii, nemulţumirea faţă de primar a fost dublată şi de faptul că a stat prea mult timp în funcţie. În cazul Vrancea, e un caz tipic. Totuşi, Marian Oprişan este de 30 de ani. Aici a fost greşeala lui Oprişan. El a şi fost sfătuit să nu mai candideze pentru că era deja foarte mult. Dovadă că nu a fost un vot anti-PSD este faptul că la Focşani, Ion Ştefan a fost învins de candidatul PSD”, a susţinut publicistul.

Ion Cristoiu: ”Nu bate niciun vânt nou”

Ion Cristoiu a mai adăugat că ”nu bate niciun vânt nou”, deoarece totul s-a bazat pe nemulțumirile cetățenilor. Astfel că, o oferă drept exemplu pe Gabriela Firea, care nu a câștigat din cauza poveștii cu apa caldă, problemă întâmpinată des de bucureșteni.

„Cel mai mare risc acum este să ne pierdem luciditatea, să folosim cuvinte mari, ca şi în decembrie 89, revoluţie, reformă, schimbare, bate un vânt nou. Nu bate niciun vânt nou. A fost un vot al unor nemulţumiri ale cetăţenilor. În cazul Gabrielei Firea, nu a fost vot politic, dar pe ea a terminat-o povestea cu apa caldă. Deci tot o nemulţumire în legătură cu ce a făcut ea. Dacă facem acum o recapitulare, tot mandatul Gabrielei Firea a fost un mandat de bombăniri din partea populaţiei. Cel mai mare pericol în această perioadă este să identificăm greşit, senzaţionalist, şi exagerat şi romantic, revoluţionar, fenomenele.

Nu este nicio revoluţie câtă vreme la Deveselu a câştigat un mort. Asta înseamnă că marea majoritate a populaţiei a votat pe ceea ce a făcut primarul sau nu a făcut”, a adăugat publicistul.

Adauga un comentariu