National

Ion Cristoiu: „Iepurele Dacian Ciolos”

Publicat: 19 nov. 2018
1

"Dupa 23 august 1944, Mihai Beniuc, un poet pe care eu l-am considerat prin Cintece de pierzanie, volumul de debut din 1938, un poet al energetismului de Dreapta, s-a facut faimos nu numai prin titlul volumului din 1936, Un om asteapta Rasaritul, dar si prinsi cu doua strofe, de intensa circulatie prin redactii si cafenele cu umor:
Prima:

„Cucuvaie fost-am pina ieri,
Iar de astazi, iata-i ciocirlie,
Nu v-am spus-o eu domnilor boieri!
C-asa o sa fie?!”

A doua:

„De oriunde vine
Oriunde ma duce!
Toata lumea vorbeste
Acesta-i poetul Beniuc!
Stie sapte limbi si ruseste!”

Eu nu sunt poet si nici sapte limbi nu stiu si, cu atit mai putin ruseste, desi-mi pare rau ca profesoara de rusa din Liceu nu m-a tras de urechi ca sa invat limba rusa si astfel sa fiu si eu breaz intre atitia stiutori de engleza.
De aceea, de oriunde vin, oriunde ma duc, toata lumea vorbeste nu despre mine, ci despre Dacian Ciolos.
Klaus Iohannis a facut si a dres de teama lui Dacian Ciolos.
Dacian Ciolos creste in sondaje mai ceva ca in puteri Fat-Frumos, Fiul Iepei.
Sistemul si-a luat mina de pe Klaus Iohannis.
Sistemul pariaza pe Dacian Ciolos.
Dacian Ciolos l-a invins deja ca om al francezilor, pe Klaus Iohannis, omul nemtilor.
Cam asa vorbeste toata lumea in partea de presa in care ma misc eu, venind de undeva si ducindu-ma undeva.

Dupa cum am mai scris, daca ar fi sa votez intre Klaus Iohannis si Dacian Ciolos, as opta cu ochii inchisi pentru Dacian Ciolos. Indiscutabil din punctul de vedere al talentului de om politic, Dacian Ciolos nu e Ionel Bratianu. Nu e nici macar Vintila Bratianu. Cum insa nu cred sa fi existat in Istoria patriei un om mai nepotrivit intr-o functie decit Klaus Iohannis in functia de presedinte sint convins ca presedintia lui Dacian Ciolos ar fi o lumina de reflector fata de cea de festila a lui Klaus Iohannis. Oricum, Dacian Ciolos isi tine discursurile scrise de el si nu scrise de altii si repetate in fata oglinzii cu strimbaturi de elev de scoala populara, cum se intimpla cu Klaus Iohannis.

Una e insa dorinta si alta putinta.
Vorba poetului din batrini.
Daca nema putirinta, geaba chichirez gilceava!

Lasind deoparte simpatiile si antipatiile mele personale, am trecut prin filtrul minimei verificari critice asertiunile despre Dacian Ciolos pe care le aud prin redactiile in care poposesc pentru a-mi da cu parerea.

Cea care a cedat prima verificarii critice, dovedindu-se un balon superb cita vreme n-a fost intepat cu boldul, s-a dovedit asertiunea despre Sistemul care l-a lasat din brate pe Klaus Iohannis.
Sistemul inseamna institutiile de forta, de la Serviciile secrete pina la Prokuratura, blagoslovite in ultimii ani cu puterea de facaturi si desfacaturi de sefii.

Klaus Iohannis e presedinte de patru ani. Va candida ca presedinte in exercitiu. Ati auzit pina acum de vreun presedinte in exercitiu care la alegeri sa nu fie preferat altor candidati?
Eduard Hellvig a fost pus director SRI de Klaus Iohannis.
Pe parcursul mandatului de director, Klaus Iohannis i-a semnat lui Eduard Hellvig toate decretele prin care adversarii din SRI au fost trecuti in rezerva.
Ce motiv ar avea Eduard Hellvig sa comploteze inca de pe acum pentru infringerea lui Klaus Iohannis de catre Dacian Ciolos?
O intrebare cu atit mai legitima in retorismul ei, cu cit un presedinte in exercitiu isi da seama rapid daca un sef de Servicii comploteaza impotriva sa.
Daca Eduard Hellvig ar complota impotriva lui Klaus Iohannis, credeti ca Klaus Iohanis n-ar sti?
Si daca ar sti, ce l-ar opri sa-l cheme si sa-l puna sa-si scrie demisia?
Ar avea interes Prokuratura sa dea vrabia din mina pe cioara de pe gard? Altfel spus, sa renunte la Klaus Iohannis, care-i satisface toate hachitelele, in favoarea lui Dacian Ciolos, inca un necunoscut pentru Sistem cita vreme n-a fost verificat in exercitiu de ajuns presedinte?

Sustinatorii tezei fac trimiteri si la Marile Puteri. Cica acestea nu-l mai vor pe Klaus Iohannis.
Pai de ce nu l-ar mai vrea? Cu ce le-a deranjat Klaus Iohannis interesele?
Si apoi un presedinte nou presupune batai de cap. Cine e? Cu cine e? Ce slabiciuni are? Ce tarii? Ce dracu ar putea promite? Cine isi asuma atitea batai de cap cind presedintele in exercitiu n-a dat, nu da si nu va da in veci batai de cap?

Seriozitatea pericolului intruchipat pentru Klaus Iohannis de Dacian Ciolos e pusa sub semnul intrebarii si de ceea ce am numi realitati. Supuse examenului, realitatile nu dau prea mari sanse lui Dacian Ciolos in confruntarea cu Klaus Iohannis:

Dacian Ciolos n-are deocamdata partid, Klaus Iohannis are.
Dacian Ciolos il concureaza pe Klaus Iohannis la acelasi electorat: cel TeFelist. Dintre cei doi, electoratul nehotarit inclina categoric spre Klaus Iohannis. Presedintele nu poarta responsabilitatea nici unei guvernari. Dacian Ciolos, da.
Electoratul anti-PSD are de ales intre Dacian Ciolos si Klaus Iohannis. In timp ce Klaus Iohannis poate face zile fripte Guvernarii PSD-ALDE, Dacian Ciolos poate face doar in vorbe.
Aceste adevaruri ar trebui sa stea in calea Campaniei Dacian Ciolos – pericol mortal pentru Klaus Iohannis.

De ce nu se intimpla asa?
Pentru ca inventarea unui pericol pentru Klaus Iohannis e favorabila lui Klaus Iohannis.
Prin nascocirea acestui pericol, Klaus Iohannis se pricopseste cu doua avantaje electorale:

Lasa impresia de tip mult mai slab decit e, si asta il ajuta, deoarece in realitate e puternic, deosebit de puternic.
Induce adversarilor iluzia unui candidat usor de invins.
Dacian Ciolos e pentru Klaus Iohannis un iepure.
Chestiunea ramasa in discutie:
Daca Operatiunea Iepurele Dacian Ciolos e sau nu cu stiinta lui Klaus Iohannis" a scris Ion Cristoiu pe blogul personal

Adauga un comentariu