Actualitate

Ion Cristoiu: Klaus Iohannis le-a zis celor de la PNL să mențină ușa deschisă pentru negocierile cu USR. USR i-a dat cu ușa-n cap votând pentru verificarea Averii Președintelui

Publicat: 26 oct. 2021
Ion Cristoiu Klaus Iohannis le-a zis celor de la PNL să mențină ușa deschisă pentru negocierile cu USR. USR i-a dat cu ușa-n cap votând pentru verificarea Averii Președintelui
Jurnalistul Ion Cristoiu

 

Jurnalistul Ion Cristoiu consideră că președintele Klaus Iohannis a primit o dură lovitură din partea celor de la USR care au votat o lege pentru verificarea averii președintelui.

Ședința de luni, 25 septembrie 2021, a Birourilor Permanente Reunite ale Camerei Deputaților și Senatului a avut printre punctele ordinii de zi următorul document:

„Grupul parlamentar AUR din Senat solicită aprobarea convocării unei ședințe de Plen Reunit în vederea adoptării unei hotărâri a Parlamentului României cu privire la demararea procedurilor legale de verificare a averii președintelui României. Totodată vă solicităm convocarea legală a președintelui Klaus Werner Iohannis la această ședință.

Temeiul legal al solicitării este constituit de art. 25 din Legea nr. 115/1996 pentru declararea și controlul averii demnitarilor, magistraților, a unor persoane cu funcții de conducere și de control și a funcționarilor publici, care prevede că «Averea Președintelui României va putea fi cercetată numai după încetarea exercitării mandatului, iar pe durata acestuia, numai la solicitarea şa sau pe baza hotărârii Parlamentului României, adoptată cu votul majorității deputaților și senatorilor. În acest ultim caz, Președintele României poate da Parlamentului explicații cu privire la faptele ce i se impută”.

Pe scurt, potrivit solicitării, Plenul reunit ar fi trebuit să dezbată și să voteze într-o ședință adoptarea unei hotărâri privind demararea procedurilor de verificare a averii lui Klaus Iohannis în virtutea Legii nr. 115/1996. Supusă la vot, propunerea a picat. În Birourile reunite s-a votat astfel:
AUR și USR, Pentru includerea pe ordinea de zi.
PNL și UDMR, împotrivă.
PSD s-a abținut.
Dacă PSD nu se abținea și vota Pentru, după cum era de așteptat, averea Președintelui ar fi ajuns în dezbatere parlamentară.

Din motive care-mi scapă, momentul n-a stârnit interesul presei. Site-urile și televiziunile de știri n-au binevoit să-i acorde nici măcar un Breaking News. Asta în condițiile în care pe televiziunile de știri constituie Breaking News și dacă o gospodină a cumpărat pătrunjel de la piață.

Și, totuși, cel puțin după părerea mea, momentul din Parlament se constituie într-un Eveniment major al scenei noastre politice și chiar al scenei noastre publice:

1) Verificarea averii unui demnitar înseamnă din start suspiciuni temeinice față de felul în care respectiva averea a fost dobândită. În Motivarea solicitării scrie negru pe alb:

„Românii sunt nemulțumiți de faptul că nici până astăzi, cel care ocupă cea mai înaltă demnitate în statul român, nu a explicat clar cum anume a dobândit cele șase case dintr-un salariu de profesor, ulterior de primar.”

Însăși verificarea, chiar dacă ea îl scoate pe împricinat fără vină, aruncă o lumină defavorabilă asupra celui supus verificării

2) Klaus Iohannis a avut până nu demult șapte ani de mandat fericit. Nu s-a confruntat cu nici o criză majoră internă și internațională. Activitatea sa ca președinte s-a limitat la războiul cu PSD. O întreagă rețea de presă i-a cântat în strună. Deși a încălcat Constituția, deși n-a dat seamă de niciun Proiect, deși s-a păstrat într-o secretomanie antidemocratică, o mare parte a presei nu l-a tras de mânecă. Pentru Klaus Iohannis această bunăvoință din partea presei a fost un dezastru. Cântat de dimineață până seara, aplaudat când făcea tâmpenii, Klaus Iohannis s-a crezut Supraom. Și că orice ins care se crede Supraom a făcu prostii cu ghiotura. De la un moment dat, începuse să se poarte ca un Monarh absolut. Mai era puțin și începea să vorbească despre el la persoana a treia plural! De la 1 septembrie 2021, când s-a ivit suspiciunea că la comanda sa a fost scos USRPLUS de la Guvernare, Klaus Iohannis e ținta unei campanii de presă violente, tendențioase, în multe privințe asemănătoare celei căreia i-a căzut victimă Liviu Dragnea. Aceeași presă care-i lustruia statuia cu limba a început să-l înjure birjărește. I s-a pus la îndoială nu o decizie din 2021, ci toți cei șapte ani de mandat. Tot ce face e primit cu ostilitate. S-a ajuns până acolo încât un neica nimeni decorat de Klaus Iohannis ca scriitor (ce imbecilitate!) să amenințe că-i va returna decorația. Fără ca ipochimenul să țină cont că i-a fost acordată de Klaus Iohannis în cadrul concubinajului acestuia cu presa TeFeListă.

În acest context solicitarea AUR e semnul uriașei decăderi a autorității lui Klaus Iohannis. În cei șapte ani de mandat despre averea președintelui au scris doar câteva site-uri, umplute de scuipat la vremea respectivă chiar de adulatorii lui Klaus Iohannis din Presa militarizată. PSD, partidul atacat zilnic de Klaus Iohannis n-a îndrăznit să lanseze o asemenea propunere. Din două motive:

a) Liderii PSD s-au temut de răzbunarea președintelui prin intermediul Sistemului.
b) Liderii PSD s-au temut de reacția violentă a susținătorilor lui Klaus Iohannis din presă, din politică, din stradă.
Acum AUR a îndrăznit să lanseze propunerea. Și nu pentru că pe liderii AUR i-ar da afară curajul din casă, ci pentru că ei au intuit un adevăr greu de conceput cu un an în urmă:
Klaus Iohannis s-a prăbușit atât de tare în simpatia publică încât o asemenea inițiativă, dacă n-a fost aplaudată, a fost în schimb consimțită.

3) La vot, PSD, partidul vânat de Sistemul lui Klaus Iohannis timp de 7 ani, Partidul căruia președintele îi proclamase sfârşitul, s-a abținut.
În schimb, USR, partidul ajuns la Guvernare grație lui Klaus Iohannis, partidul ce se vrea de Centru-Dreapta, a votat Pentru.
Și nu oricum, ci concubinîndu-se din nou cu AUR!
A scris cineva din presa TeFeListă împotriva acestui nou concubinaj, realizat împotriva până mai ieri Idolul Dreptei?

Se vorbea în seara lui 25 noiembrie 2021 de un mandat flexibil al lui Nicolae Ciucă, astfel încât PNL să negocieze refacerea Coaliției dintre PNL și USR.
Cică președintele ar fi zis că PNL să lase deschisă ușa negocierilor cu USR.
Votul din Parlament, prin care USR s-a concubinat cu AUR pentru a impune o verificare a Averii lui Klaus Iohannis echivalează cu trântirea ușii în capul PNL și al lui Klaus Iohannis.

 
Adauga un comentariu