National

Ion Cristoiu: „Liviu Dragnea si-a ales adversarul pentru prezidentiale: Klaus Iohannis”

Publicat: 18 mart. 2019
1

"Campania electorala pentru alegerile prezidentiale e peste tot in lume si nu numai la noi o intrecere intre oameni si nu intre partide. Asta si da spectaculosul unei campanii prezidentiale. Nu doar cei interesati de politica, dar si pina acum nepasatorii, se angajeaza pro sau contra unui candidat.    

Optiunea depinde, fireste, de optiunea politica a cetateanului. Nu e insa obligatoriu. Sint si cazuri in care optiunea tine pur si simplu de pozitia cetateanului fata de omul care e candidatul. La noi, la romani, caracterul de intrecere ca de box sau de fotomodel e accentuat de patima pusa in chip absurd in atitudinea fata de politicieni. Caragiale sesiza inca de pe vremea sa aceasta patima pro sau contra, care face dificila neutralitatea, indiferenta fata de chelfaneala politica. Se intelege in aceste conditii ca unul dintre punctele centrale ale campaniei duse de un candidat se refera la raportarea la candidatul considerat drept principal adversar.

Din acest punct de vedere e mai mult decit interesant de trecut in revista raportarea la principalul adversar in discursurile electorale din ultima vreme ale lui Liviu Dragnea. Desi doar Klaus Iohannis s-a anuntat oficial ca inscris in cursa pentru prezidentiale, presa, opinia publica, gura cafenelei, cum ar fi zis Stelian Popescu, directorul Universului, dau ca inscrisi, chiar daca neoficial inca, si alti candidati: Dacian Ciolos, Codruta Kovesi. Din acest punct de vedere, trebuie neaparat notat de catre Istoricul clipei ca pe partea Stinga nu se vad concurenti pentru Liviu Dragnea. Calin Popescu Tariceanu va candida, n-avem nici o indoiala, dar el va fi o amenintare in primul tur mai ales pentru candidatii Dreptei. Deoarece deocamdata Victor Ponta nu pare tentat de prezidentiale, pentru electoratul de Stinga singurul care conteaza e candidatul PSD.

Pe partea Dreapta, desi presedintele in exercitiu are prima sansa, primul tur se anunta cu multe enigme. Electoratul de pe partea Stinga e vizibil compact in raportarea la candidatul PSD. Electoratul de Dreapta e divizat. Avem astfel pe Dreapta doua electorate net diferite. Unul e cel al PNL, electorat traditional, votind PNL mai ales pentru a ajunge la putere, scos la urne de structuri, dar si de interese. Celalalt e electoratul USR+PLUS, electorat nou, ivit in ultimii ani, definit prin ceea ce eu am numit proletariatul digital, care respinge partidele traditionale in numele unui altfel de a face politica. Noua formatiune poate avea succes electoral numai daca propriul electorat iese la vot. Deoarece el difera de electoratul PNL, putem spune ca un candidat al Aliantei 2020 se contureaza ca o primejdie pentru Klaus Iohannis. Sint toate motivele sa vorbim de mai multi concurenti ai candidatului PSD pe partea dreapta.

Ce ne arata cele sase discursuri tinute de Liviu Dragnea la finele Conferintelor extraordinare de alegeri din CarasSeverin, Gorj, Ialomita, Calarasi, Dimbovita, Ilfov, puse de mine intrun comentariu anterior pe seama unei campanii prezidentiale incepute prin cuvintarea din finalul Sedintei Consiliului National al PSD din 16 decembrie 2018?

Ca Liviu Dragnea si-a stabilit deja concurentul de pe partea Dreapta: Klaus Iohannis.

In toate cele sase discursuri apare in chip automat un moment dedicat lui Klaus Iohannis.

De ce Klaus Iohannis?

Nu numai pentru ca presedintele in exercitiu a inceput si el campania electorala, ci si din alte motive, tinind de strategia de campanie a lui Liviu Dragnea:

Klaus Iohannis e la ora actuala dusmanul fara echivoc al PSD si prin asta al electoratului PSD. Prin boicotarea evidenta a Guvernului, prin iesirile tari la adresa PSD, a Guvernului, iesiri care, desi fara prea mare talent de pamfletar, contin multe elemente care tradeaza ura.

Klaus Iohannis e presedintele tarii. Strategia PSD de campanie e data de lozinca Sintem la guvernare, dar nu detinem puterea. Prin urmare, Liviu Dragnea simte nevoia sa puna multe dintre neajunsurile guvernarii pe seama exclusiva a boicotarii de catre presedinte.

Klaus Iohannis e singurul concurent dinspre Dreapta pe care Liviu Dragnea il considera demn de luat in seama de un candidat al unui partid de forta PSD. Ceilalti sint niste amanunte fara importanta.

Intr-o campanie electorala are importanta nu numai autoprezentarea candidatului, dar si infatisarea adversarului. Electoratul e chemat sa te voteze si pentru a nu-l lasa pe adversul tau sa ajunga la putere.

Din cele sase cuvintari de pina acum se deosebesc urmatoarele note negative atribuite lui Klaus Iohannis, note care, mai mult ca sigur, vor fi exploatate de comunicatorii PSD dupa exemplul dat de Liviu Dragnea:

E un presedinte rau, rau la suflet, si prin asta toxic pentru Romania:

„Stimati colegi, vreau sa va spun citeva lucruri despre Iohannis. Eu am crezut ca nu va veni in Romania vreun presedinte mai rau si mai toxic decit Basescu. Va spun sincer, eu n-am crezut, am crezut ca Basescu va fi maxim. Acest om n-a facut pina astazi, in patru ani si ceva de mandat, un singur lucru bun pentru aceasta tara. A dezbinat, a incitat oamenii la proteste, a mintit, a vorbit de rau aceasta tara, a dezinformat institutii europene, a sustinut si a protejat si protejeaza in continuare acest sistem ocult care se numeste statul subteran, pentru ca acest sistem l-a ajutat cu cele 40 si ceva de dosare penale, l-a ajutat cu acele case furate efectiv de la statul roman.” (Gorj) „Mai iesea si Iohannis, un om care face enorm de mult rau acestei tari si care mai vrea sa faca rau inca cinci ani de zile.” (Ialomita)

„Ce suflet sa ai? Am inteles, venin, otrava, dusmanie, multe alte lucruri, dar ce suflet poti sa ai sa intirzii bugetul de stat si milioanele de copii din Romania sa nu poata sa beneficieze de marirea alocatiilor de la 1 martie? Cit de crud poti sa fii?” (Dimbovita)

A dus un razboi total cu Guvernarea PSD, pe care a boicotat-o cit a putut:

„A avut doua obiective majore, spuse lui Calin Popescu-Tariceanu exact a doua zi dupa alegeri, cind a incercat, in 2016, in decembrie, sa-l convinga sa nu mai faca alianta cu noi, si anume razboi total cu PSD si blocarea guvernarii. Asa a facut doi ani si jumatate, cu toate institutiile de represiune pe care le coordoneaza: atacuri la Curtea Constitutionala, nerespectarea Constitutiei, nerespectarea deciziilor Curtii Constitutionale, blocarea ministrilor. Romania n-are astazi nici macar seful Armatei pentru ca nu vrea Iohannis, este ceva fara precedent intrun stat membru NATO.” (Dolj)

E dusmanul Romaniei prin actiunile sale la Bruxelles. Acolo vorbeste de rau tara. Prin asta e sluga strainilor: „Sa stiti ca nu vorbeste niciodata de bine Romania in afara cind se intilneste cu alti oameni, pentru ca nu poate. Nu poti sa iesi sa spui in atitea rinduri ca Romania nu e pregatita sa preia presedintia Consiliului Uniunii Europene. Ce oficial a spus vreodata atitea rele despre tara lui, fiind minciuni?” (Caras-Severin)

„Vrem sa fie patrioti, sa aiba curaj sa vorbeasca acolo despre si pentru Romania, pentru ca e tara lor sau vrem sa avem niste europarlamentari care de acolo sa injure Romania si sa voteze impotriva Romaniei si sa nu aiba niciun fel de apasare pentru aceasta tara? De ce? Pentru ca asa le spun Iohannis si stapinii lui. «Mai usor cu Romania, fratilor, mai usor cu tara voastra!» Orice sef de stat sau de guvern, orice europarlamentar din Parlamentul European se gindeste in primul rind la tara lui, pentru ca asa e normal. Noi de ce sa navem acest drept?” (Calarasi)

N-a facut nimic pentru Romania si nimic in general:

„Domnul Iohannis, va rog sa-l aplaudati! Nu-mi iese, nu? Ce-a facut acest domn in Romania? N-aveam in gind sa vorbesc despre el, dar acum m-am gindit. Ce-a facut Iohannis patru ani? Este o intrebare atit de simpla! Ce-a facut acest om cit a fost presedinte? Eu n-am gasit un lucru, o actiune, un gest care sa fi ajutat Romania sau pe romani, absolut nimic.” (Caras-Severin)

„Domnului Iohannis, la aceasta ora cred ca doarme, dupa parerea mea, e ora 14, totusi. De ce rizi, Codrin? Eu spun ca la aceasta ora doarme, a mincat, doarme, nici cu schiul nu stiu cum e, s-ar putea sa fie fake news!” (Dimbovita)

Are dosare penale de care l-au scutit cei din Sistem:

„Vorbeste acest domn, ca asa pare, «domn», de albirea unor dosare. Pai chiar nu-i este rusine cu atita minciuna? Cine i-a albit lui cele peste 40 de dosare facute in legatura cu casele furate de la stat? Nu cumva prietenul lui care lucreaza in Parchetul General? Ei vorbesc despre aceste lucruri? Sotia lui cind a fost la Parchet? A fost sau n-a fost? Nu cumva a fost noaptea, ca hotii?” (Ialomita)

Klaus Iohannis nu trebuie sa mai fie reales. Ar fi o nenorocire pentru tara. Si romanii trebuie sa evite aceasta nenorocire:

„Se pare ca nu exista alta varianta pentru Romania decit ca acest om sa nu mai prinda un alt mandat de presedinte. Este un obiectiv foarte important.” (Caras-Severin)

De aceea misiunea patriotica a electoratului PSD, a activului e sa se bata pentru ca Klaus Iohannis sa nu mai ia un nou mandat:

„Credeti ca noi putem sa-l lasam pe Iohannis sa mai ia inca un mandat? Inca cinci-sase ani cu acest om caresi uraste propria tara? Atunci, fratilor, hai sa va treziti, asa cum stiu eu PSD si cum stiu eu Gorjul! Colegi primari, presedinti de organizatii, membri PSD, simpatizanti PSD, PSD este poporul roman la scara mai mica, haideti sa ne aducem aminte acest lucru si fiti constienti ca singurul partid care poate apara interesele Romaniei, care se poate bate cu oricine pentru aceasta tara, este Partidul Social Democrat!” (Gorj)" a scris Ion Cristoiu pe blogul personal.

Adauga un comentariu