National

Ion Cristoiu: „Mesajul lui Liviu Dragnea pentru interiorul partidului si al coalitiei”

Publicat: 24 mai 2019
1

"Anuntul mult trambitat de catre Liviu Dragnea de saptamana viitoare ii este adresat in principal activului propriu de partid, dar si lui Calin Popescu Tariceanu: asa cum a fost evident faptul ca timp de trei ani presedintele ALDE a crescut spectaculos in sondajele de opinie, la fel de adevarat este faptul ca Liviu Dragnea nu a reusit sa gaseasca o solutie alternativa, contrapondere la cota de incredere in crestere a lui Tariceanu. Desi Liviu Dragnea l-a atacat in valuri atat pe Presedintele Iohannis, statul de drept si pe exponentii lui, Calin Popescu Tariceanu este vazut drept principala alternativa a coalitiei de guvernare pentru candidatura actualului Presedinte. In aceste conditii, ceasul a inceput sa ticaie pentru presedintele PSD care vede pericolul de a fi scos din joc in curand, miza luptei politice mutandu-se intre Iohannis si Tariceanu, daca acesta din urma va obtine candidatura unica din partea coalitiei PSD – ALDE.

Un astfel de scenariu are note extrem de sumbre pentru presedintele PSD, echivaland, de altfel, cu moartea sa politica. Altfel spus, ce nu a reusit statul de drept, justitia sau opozitia poate sa faca aliatul sau fidel, Calin Popescu Tariceanu: sa il arunce pe Liviu Dragnea in irelevanta, la periferia jocului politic. Si asta pentru ca, pe de o parte adversarii politici se vor raporta la Tariceanu si nu va mai conta ce spune Liviu Dragnea, iar pe de alta parte – si cel mai important – PSD nu este un partid care sa accepte ca este condus de catre lideri secundari, lideri ce nu reusesc sa isi castige propriile batalii. Daca PSD va abandona ideea unui candidat propriu in favoarea lui Tariceanu, acest fapt va fi considerat drept o infrangere categorica a lui Liviu Dragnea de catre un candidat din partea unui partid fara istorie si fara ideologie, intrat de cativa ani pe scena politica.

Ar fi de altfel a doua infrangere pe care Dragnea o inregistreaza in fata lui Tariceanu: prima fiind cea din planul comunicarii publice, in special pe tema drepturilor si libertatilor fundamentale. Desi Dragnea s-a erijat in luptatorul anti servicii, anti abuz, etc, beneficiul de imagine s-a contorizat in portofoliul lui Tariceanu, acesta fiind perceput de largul public drept rebelul care a avut curajul sa se ridice impotriva institutiilor dominatoare, intr-o formula mai asezata si mai putin isterica decat cea preferata de liderul PSD.

Simpatizantul PSD se afla in acest moment intr-o situatie limita: pare ca este ”la bataie” pentru locul 1 in alegerile pentru Parlamentul European cu PNL – situatie inacceptabila in vremurile in care PSD nici nu isi punea problema ca ar putea sa nu castige la distanta enorma niste alegeri ce tin eminamente de reteaua de partid si, mai grav, se vehiculeaza abandonul unei candidaturi proprii pentru functia de Presedinte al Romaniei – cea mai importanta batalie pentru orice militant pesedist.

Iar Dragnea stie toate acestea. Si are nevoie de un story, de un context si de o frazare care sa ridice din presiunea momentului.

Un potential anunt al unei candidaturi nu este o declaratie facuta largului public si nici macar votantilor PSD in integralitatea lor. Este mai curand o declaratie cu valoare strategica pe doua planuri:

Liviu Dragnea spune activului de partid ca PSD are candidat propriu, ca nu abandoneaza locul 1 si cea mai importanta lupta politica;
Liviu Dragnea ii transmite lui Tariceanu ca orice sprijin viitor – candidatura unica sau sustinere in turul 2 – reprezinta obiectivul uneia dintre cele mai dure negocieri. Tariceanu trebuie sa inteleaga ca orice dorinta de prea-marire pentru sine are un pret deloc mic, pe care acesta va trebui sa il plateasca.
De altfel, Dragnea este omul politic care si-a studiat foarte bine adversarii. Dar si mai bine aliatii. Si astfel stie ca Tariceanu poate sa piarda orice negociere fiind infrant de inamicul sau numarul 1: propriul sau orgoliu. Or, juramantul de vasalitate si puparea ghiulului de pe mana lui Dragnea pot fi elementele care sa il faca pe Tariceanu sa renunte la obtinerea unei candidaturi unice. Iar atunci Dragnea este salvat in fata propriului partid.
Ramane de vazut daca se va salva si de decizia instantei" a scris Ion Cristoiu pe blogul personal.

Adauga un comentariu