National

Ion Cristoiu: „O prioritate de ordin national: Reducerea puterilor detinute in chip antidemocratic de Curtea Constitutionala a Romaniei”

Publicat: 11 iul. 2019
1

"Din punctul de vedere al asteptarii pe scena publica, evenimentul numarul unu al zilei de miercuri n-a fost Declaratia de presa a lui Klaus Iohannis. Nu cred ca vreun cititor sau telespectator si-a intrerupt osirdia cotidiana pentru a urmari zicerea de la Cotroceni. Era previzibil ca presedintele va cere desfiintarea SS, asa cum cer unitatile militare din presa si, evident, sponsorii acestora Serviciile Secrete, ca va lansa noi atacuri la adresa PSD, fie si pentru a fi mai anti-PSD-ist decit Dan Barna. Nici din punctul de vedere al efectelor asupra realitatilor noastre Declaratia n-a fost asteptata cu incordare. Vorbele lui Klaus Iohannis nu influenteaza cu nimic istoria prezenta a patriei. Daca ar anunta, de exemplu, ca nu se va mai duce la Sibiu, pentru ca va veni Ravasitoarea la Bucuresti, sa petreaca impreuna clipe de neuitat in Viloiul de lux, am fi putut vorbi de un efect asupra realitatilor romanesti. Circulatia pe traseul preferat de Klaus Iohannis n-ar mai fi blocata de alaiul regal de mercedesuri, sirene, si SPP-isti inarmati.
Asteptarea din partea opiniei publice a vizat decizia CCR in chestiunea Modificarii Codurilor Penale.

Codurile au fost modificate de principala institutie a democratiei romanesti:
Parlamentul.

O data la patru ani, in Romania postdecembrista, prin alegeri libere si corecte, romanii isi aleg reprezentantii in Parlament. Potrivit principiilor democratice, parlamentarii transpun in legi fagaduielile din campania electorala, pe seama carora au primit votul alegatorilor. Cu chiu cu vai, supunindu-se procedurilor constitutionale, Parlamentul a votat Modificari la Codurile Penale. Ar fi fost normal, judecind dupa rolul Parlamentului in democratie, ca, o data votate, Modificarile sa devina lege. N-a fost asa. Decizia Parlamentului a fost contestata la CCR. Si potrivit aberatiei constitutionale din 2003 care face din deciziile CCR litera de lege dumnezeiasca, soarta Modificarilor depinde exclusiv de noua oameni. Noua oameni pe care nu i-a ales nimeni, ajunsi la CCR prin jocuri de culise, multe dintre ele mafiote, decid in locul sutelor de oameni alesi de popor. De aici indreptarea opiniei publice spre CCR. Care CCR, dupa ce a aminat de sase ori decizia, a anuntat miercuri c-o amina pentru joi. Aminarea pare a fi o practica obisnuita a CCR in cazul unor decizii. In cazul completelor de trei, a aminat decizia de patru ori. De ce a aminat CCR decizia in cazul Codurilor? Din acelasi motiv pentru care a aminat-o in cazul completelor de trei. Decizia luata de noua oameni are efecte bulversante asupra realitatilor romanesti. De ea depind nu numai destine, ca in cazul Completelor de cinci, care a dus la eliberarea Elenei Udrea din inchisoare din Costa Rica, dar si mersul Istoriei. Daca decizia in cazul completelor de trei nu era aminata, Liviu Dragnea n-ar fi fost condamnat. Evident, Istoria Romaniei ar fi fost altfel. Liviu Dragnea ar fi ramas presedintele PSD si al Camerei Deputatilor, ar fi candidat la prezidentiale si ar fi demis-o pe Viorica Dancila. Un mers al Istoriei dat peste cap de noua oameni. Noua oameni de carne si singe, noua oameni care rigiie si transpira, noua oameni stapiniti, ca toti oamenii, de sentimente, de trairi, de hachite, de interese obscure, de pintecaraie si de guturai. Acesti noua oameni au in Romania de azi o putere mai mare decit Parlamentul, ales de cetateni, si de cit Presedintele, ales prin vot direct si universal, decit presa, votata zilnic de cititori si telespectatori. Nici membrii unei Junte care a dat o lovitura de stat n-au puterea de viata si de moarte detinuta azi, dintr-o aberatie constitutionala, de noua oameni numiti si nu alesi.
Nu altfel e situatia in Republica Moldova.

Dupa ce Vlad Plahotniuc s-a predat (nu stiu daca fara sau cu conditii), Curtea Constitutionala a Republicii Moldova s-a grabit sa anuleze deciziile anterioare, prin care erau declarate neconstitutionale documentele consfintind noua majoritate. La vremea respectiva, deciziile Curtii au fost considerate de ambele grupari in confruntare ca infailibile, de autoritatea Vocii lui Dumnezeu tunind din ceruri. Tabara Plahotniuc, sprijinita de santajatii din Romania, a sustinut ca deciziile erau corecte. Tabara capro-varzista Dodon-Maia Sandu a sustinut ca nu erau corecte, pentru ca termenul prevazut pentru dizolvarea Parlamentului si organizarea de anticipate nu trecuse, daca socotim exact. In ultima instanta, partile s-au adresat unui alt abitraj: Comisia de la Venetia. Pe parcursul Confruntarii nici una dintre tabere n-a pus problema de bun simt democratic:
De cind si pina cind citiva oameni, fie ei ditamai judecatorii Constitutionali, au putere de viata si de moarte in viata politica a unei tari?

Dupa predarea lui Plahoniuc, aceeasi Curte, alcatuita din aceeasi oameni, a revenit asupra deciziilor anterioare si a dat dreptate Coalitiei Dodon-Sandu. Invocind nu graba, nu ratacirea, ci faptul ca s-au schimbat realitatile! Curtea Constitutionala verifica, dupa cum ii spune si numele, Constitutionalitatea unei decizii din cadrul Statului. Potrivit primei hotariri, formarea Aliantei PSDR-ACUM era neconstitutionala. Potrivit celei de a doua decizii, prima nu mai e valabila pentru ca una dintre tabere a renuntat. Constitutionalitatea unei decizii tine exclusiv de raportarea la Constitutie. Din acest punct de vedere, judecatorii Curtii trebuiau sa demisioneze decit sa revina asupra deciziei anterioare.
Revenirea a fost o lovitura naprasnica data imaginii de autoritate a Curtii.

La noi, Tefelistii s-au grabit sa vada in revenire confirmarea tezei lor ca la CCR sa fie numiti doar specialisti independenti de politic. Sustinerea se bazeaza pe aprecierea ca judecatorii din Moldova au depins de Plahotniuc. Daca depindeau de Masa Sandu ar fi fost corecti!

Nu asta e lectia pe care noi, romanii, trebuie s-o tragem in privinta CCR a noastra.
Lectia, singura, e urmatoarea:
Trebuie sa luam de pe umerii CCR povara posturii de arbitru absolut al bataliilor politice.
Cita vreme deciziile CCR sunt infailibile, cita vreme nu exista o cale de punere a lor la indoiala, nici macar prin practica a doua completuri, un numar de judecatori la fond, un altul, mai mare, la Apel, deciziile CCR pun la indoiala democratia. Pe umerii a citorva oameni apasa povara unor decizii de care depind finaluri de crincene razboaie.

E mai mult decit curios ca nici un partid politic n-a cerut in mod oficial o revizuire a Constitutiei astfel incit CCR sa fie eliberata de povara de Dumnezeu al Romaniei democratice.
De ce nu s-ar propune o modificare a Legii astfel incit deciziile CCR sa se ia in doua etape, la Fond si la Apel?
Daca tot vorbim de un referendum de revizuire a Constitutiei, de ce nu s-ar propune o reducere prin Constitutie a puterilor absolute ale CCR? Ar trebui sa se revina la prevederea Constitutiei din 1990, potrivit careia o decizie a CCR in materie de legi sa poata fi contracarata de un vot cu doua treimi al Parlamentului. Ar trebui ca, in materie de Justitie, CCR sa nu mai aiba prerogative de decizie. Sint doar doua dintre posibilele modificari menite a elimina aberatia unei institutii care decide in chip dictatorial intr-o tara despre care se spune c-a rasturnat dictatura in urma cu trei decenii.

Pina atunci partidele politice ar trebui sa renunte la obiceiul de a solicita iar si iar arbitrajul CCR. PNL si USR denunta CCR drept instrument politic in clipa cind o decizie le contrazice interesele. Da, dar rolul CCR de Arbitru dictatorial al vietii romanesti a fost intarit urieseste tocmai de partidele care contesta deciziile institutii. Din ianuarie 2018 pina acum PNL a sesizat CCR de circa 30 de ori, iar USR, de 55 de ori. Dupa ce a facut gura impotriva deciziei vizind completele de trei, USR si PNL au contestat o lege la CCR. A doua zi dupa momentul de galagie! Daca tot nu cred in obiectivitatea Arbitrului, de ce mai apeleaza la el PNL si USR?!" a scris Ion Cristoiu pe blogul personal.

Adauga un comentariu