National

Ion Cristoiu: „Premiera in istoria politica a Romaniei: Viorica Dancila se delimiteaza de ea insasi!”

Publicat: 12 iun. 2019
1

"Nu o odata am recunoscut ca ziaristi mai tineri, confrati intru suferinta scrisului la gazeta, imi pot stirni invidia prin sesizarea unor realitati care mi-au scapat, fie pentru ca nu le-am dat prea mare atentie, fie pentru ca n-am fost prea ager fata de ele. Un exemplu care-mi confirma acest punct de vedere vine dinspre Evenimentul zilei. In numarul de miercuri, 12 iunie 2019, confratele Alecu Racoviceanu semneaza articolul Breaking news: Dancila se leapada de Dancila. Despre ce-i vorba?    

Cu ceva timp inainte de luarea lui Liviu Dragnea cu duba, un fel de urcare in elicopter a lui Nicolae Ceausescu in 22 decembrie 1989, premierul Viorica Dancila a purces la o operatiune ce se cheama de rebrenduire. Scopul manevrei era simplu. Viorica Dancila a fost timp de un an si ceva premierul lui Liviu Dragnea si nu al PSD. Prin ea Liviu Dragnea, oprit de o lege absurda, pe care din motive inexplicabile pentru mine, n-a cutezat s-o abroge, sa fie premier a fost, in fine, premierul de facto al tarii, dupa cele doua experimente esuate numite Sorin Grindeanu si Mihai Tudose. Timp de un an si ceva Viorica Dancila, prin supunerea oarba la indicatiile lui Liviu Dragnea, a fost responsabila atit de realizarile, cit si de esecurile guvernarii.

Ca presedinte executiv al PSD imparte cu Liviu Dragnea atit succesele, cit si insuccesele partidului in plan electoral. In aceste conditii, minima corectitudine moral-politica o obliga pe Viorica Dancila sa plece atit de la guvernare, cit si de la partid, o data cu Liviu Dragnea. Pana la urma in Istorie vor intra amindoi: Premierul si Liviu Dragnea. Cu bunele si cu defectele pe care tot Istoria le va stabili. Ce face insa Viorica Dancila? Nu demisioneaza, nici macar nu si asuma ca fiind si ale ei tot ce a zis si a facut timp de un an si ceva, ci, intr-un gest de o incalificabila mizerie moral-politica se delimiteaza de Liviu Dragnea si culmea! chiar de tot cea facut si a zis ea ca premier al Romaniei. Pilotata in aceasta ratacire umana deCoalitia SRI- SIE, cea care pus la cale si lichidarea lui Liviu Dragnea prin intermediul Justitiei asa zis independente, ea accepta sa fie subiectul unei Operatiuni numite Rasturnare de imagine inainte de condamnarea liderului PSD, moment despre care fusese asigurata ca se va petrece. Imaginea pina atunci cultivata de presa era cea de Proasta lui Dragnea.

Asta a insemnat, dupa cum o arata marturiile print si video, o Viorica Dancila rupindu-si gitul in limba romana de scoala elementara si mai ales dovedind public o obedienta stridenta fata de Liviu Dragnea. Operatiunea de rasturnare de imagine a cuprins: O Viorica Dancila la inceput dizidenta si apoi rebela fata de Liviu Dragnea. O Viorica Dancila mult mai atenta pe unde calca din punct de vedere gramatical. O Viorica Dancila care se debaraseaza de Anca Alexandrescu acuzata de a fi cea care-i punea in fata texte dinadins agramate si pe care ea, Viorica Dancila, le citea asa cum erau, fie si pentru ca i se spusese ca textele erau trimise de Liviu Dragnea. Daca ar fi fost sa credem Operatiunii, Viorica Dancila n-a declarat la o conferinta de presa: „Sint o proasta si ma mindresc cu asta”, din simplul motiv ca Liviu Dragnea n-ajunsese cu perversiunea de a o obliga sa citeasca un astfel de text.

Dupa fuga Dictatorului, Viorica Dancila a fost si mai activa in operatiunea de rebrenduire. Trecerea in revista a faptelor inscrise in aceasta Operatiune ar cere proportiile unui studiu academic. Enumeram doar: Disocierea de lupta impotriva Statului paralel, pisicirea pe linga Inaltii birocrati de la Bruxelles, inlaturarea celor considerati a fi oamenii lui Liviu Dragnea. Sporul de harnicie in rebrenduire isi are cauza in noul obiectiv al Vioricai Dancila: Legitimarea presedintiei PSD printr-un Congres convocat in graba si, evident, de ochii lumii, la care ea va fi aleasa drept presedinte cu drepturi depline.

Din Operatiune fac parte si o serie de interviuri socotite a fi prilejuri de a explica intreaga ei prestatie de pina acum sub semnul imaginii de Proasta lui Dragnea. Doua dintre aceste interviuri au fost luate in vizor de Alecu Racoviceanu. Cel dat lui Marius Tuca si cel dat in aceeasi zi lui Ionut Cristache. In amindoua interviurile, moderatorii, oameni ageri, au rugat-o pe interlocutoare sa dezlege una dintre cele mai mari enigme ale istoriei postdecembriste: Prestatia ei timp de un an si ceva de Proasta lui Dragnea. Cum a explicat asta Viorica Dancila? Sustinind, in deplinatatea facultatilor mintale ca ea n-a fost ea: „Trebuia sa merg pe o anumita linie care nu era confortabila pentru mine si cu care nu ma puteam identifica”. Viorica Dancila are 56 de ani. Om in toata puterea cuvintului. Cu familie, cu cont in banca si cu un destin de politician. Bunica, as spune, daca n-as sti ca femeilor le place sa le spui ca sint vesnic tinere. Cu toate acestea ea isi explica prestatia de Proasta lui Dragnea prin faptul ca trebuia sa urmeze o anume linie, care nu era confortabila pentru ea. La emisiunea lui Ionut Cristache a declarat ca, dupa ce a scapat de Liviu Dragnea, a inceput sa fie ea: „Am inceput sa fiu eu, am mers dupa anumite linii deja desenate, dupa anumite mesaje pe care trebuia sa le scot in spatiul public”.

Cu Denis Rifai la Realitatea tv de marti seara, m-am amuzat de aceasta explicatie luata de ditamai premierul din telenovele turcesti subtitrate in romaneste. Cum adica? Timp de un an si ceva, Viorica Dancila n-a fost ea, ci altcineva, cuibarit in personalitatea ei si care a vorbit si facut in numele ei. Acel cineva era Liviu Dragnea care vorbea prin intermediul ei. Alecu Racoviceanu sesizeaza premiera romaneasca in materie de absurd politic. Viorica Dancila se leapada de Viorica Dancila.

Eu care, facut curios de textul lui Alecu Racoviceanu, am vazut cele doua interviuri, merg mai departe decit confratele de la Evenimentul zilei si spun ca Viorica Dancila se leapada doar de ochii lumii de fosta Viorica Dancila. In realitate ea a ramas aceeasi: O marioneta care vorbeste si face ceea ce-i spun altii sa faca. Cele doua interviuri dau seama de o persoana care repeta papagaliceste ce i s-a spus sa spuna cind e intrebata de schimbarea ei la fata. Pe vremea lui Liviu Dragnea, Viorica Dancila spunea si facea tot ce-i zicea sa faca si sa spuna Liviu Dragnea. Acum face si spune tot ce-i spune sa faca si sa zica Ofiterul de caz. In felul lui tot un Liviu Dragnea. Un Liviu Dragnea cu epoleti" a scris Ion Cristoiu pe blogul personal.

Adauga un comentariu