Actualitate

Ion Cristoiu: Regele Mihai și Regina Mamă, colindați de Legionari

Publicat: 28 ian. 2022
Ion Cristoiu
Ion Cristoiu

 

Jurnalistul Ion Cristoiu scrie, în această dimineață, despre un episod mai puțin cunoscut din istoria României. Redăm, integral, editorialul publicat de jurnalist pe propriul blog:

1. Formarea Guvernului Goga, produs nemijlocit al șmecherului Carol al II-lea, îl nemulțumește pe Stelian Popescu. În comentariul Surprindere și dezamăgire din Universul, 14 ianuarie 1938, publicistul îl acuză pe Octavian Goga de a fi format guvernul cu „neofripuriști”. Prilej pentru ziarist de a reaminti ce înseamnă fripturiști:

„Cum să nu fi fost surprinsă (opinia publică n. n.) când, din primul moment, s-a recurs la «fripturişti», cum i-a numit odinioară d. prof. Iorga pe acei politicieni care, după ce şi-adapă setea de arivism la izvorul ideologiei unui partid, după ce devin «electori», reputaţi prin temeiul unui anumit program, trec la adversari în schimbul unui portofoliu ministerial sau în schimbul unor situaţii ori promisiuni de situaţii la care nu se aşteptau?”

2. Din ziare. Universul, Duminică, 5 ianuarie 1941 relatează despre un eveniment petrecut pe 2 ianuarie 1940:

„MM. LL. REGELE MIHAI şI REGINA MAMĂ OASPEŢI AI D-LUI GENERAL ANTONESCU LA PREDEAL

Predeal, 2 ianuarie
Joi dim. la ora 10 jum. a sosit în staţiunea noastră, venind cu automobilul dinspre Sinaia, M. S. Regele Mihai şi Regina Mamă.

M. M. L. L. au coborât din maşină la vila d-lui general Antonescu, conducătorul statului. La sosire au fost întâmpinaţi de d-na şi d. general Antonescu, d. Horia Sima, vicepreședinte ai consiliului de miniştri şi comandantul Mişcării legionare, şi d. Mihail Antonescu, ministrul Justiției.

Înainte de a se servi masa, M. S. Regele Mihai, însoţit de d-nii general Antonescu, Horia Sima, Mihai Antonescu, maior Tomescu, aghiotant regal, col. Famliil, lt. col. Medeleanu şi locot. Vergoti au urcat pe vârful Susai, din apropierea staţiunii noastre, unde au vizitat cabana legionară. Aici au stat timp de o oră, Majestatea Sa interesându-se de sporturile de iarnă.
Cu acest prilej s-a servit un ceai, de camarazii legionari.

Coborând de la cabana legionară, Majestatea Sa a mers la vila d-lui general Antonescu, împreună cu ceilalți, unde li s- a servit masa.
În timpul mesei, un grup de legionari au colindat la casa d-lui general Antonescu, cu Pluguşorul.

M.M. L.L. şi ceilalţi au ieşit pe terasa vilei, mulţumind legionarilor.
La ora 4 d. a., M.M. L.L. au părăsit Predealul, plecând cu automobilul spre Sinaia. ”

Ca să vezi!
Legionarii îi colindă pe Mihai și pe Regina Mamă!

3. Universul din 6 ianuarie 1941 anunță debutul unei campanii de moralizare a vieții publice la ordinele Generalului Ion Antonescu. O ordonanță emisă de primarul general al Capitalei își propune – Stârpirea prostituţiei şi interzicerea bacşişului la hoteluri:

„Propaganda începută pentru stăvilirea şi chiar stârpirea prostituţiei, care se practica până în prezent în diferite feluri, continuă prin ordonanţa d-tul primar general Ion Vântu, ordonanţă privind hotelurile.
Odată cu practicarea prostituţiei în hoteluri, ordonanţa interzice şi bacşişul, hotărând pentru personalul de serviciu o sumă fixă, globală.

Iată ordonanţa:

Localurile cu firmă înregistrată de «Hotel» nu vor putea găzdui femei de moravuri ușoare nici ca chiriaşe, pasante sau cu luna şi nici ca angajate sub vreo denumire oarecare.
Hotelierii pot închiria camere vizitatorilor pasanţi şi pentru mai puţin de 24 ore, fiind obligaţi însă a le întocmi fişe şi a-i trece în registrul de poliţie.
Vizitatorii sunt datori să semneze fişa indicând data şi oră atât a intrării, cât şi a plecării din hotel.
Se stabileşte drept «fix de Serviciu» numai pentru personalul de hoteluri: portari, madame, londonieni, comisioneri, precum şi personalul de lift.
a) 15% pentru pasagerii cari locuiesc până la 5 zile;
b) 12% pentru pasagerii cari locuiesc mai mult de 5 (cinci) zile.
Acest procent se va calcula la preţul locaţiunii.
Dreptul «fix de serviciu» se va repartiza de hotelieri în felul următor:
2% pentru comisioneri şi personalul de lift;
13% şi respectiv 10% se va împărţi luând jumătate serviciul de poartă şi jumătate serviciul de etaj (madame şi londonian).
La hotelurile mici unde dreptul ”fix de serviciu” stabilit în articolul precedent nu va corespunde salariului minimal stabilit de ministerul muncii, patronii vor fi obligaţi a suporta diferenţa până la complectarea lui.
Bacşişul sub orice formă se desfiinţează.
Hotelierii vor expune în fiecare cameră şi holuri, la loc vizibil, scrisă cu litere de 5 cm., pe un carton de dimensiunile 15 cm/30 cm., dispoziţiunea:
«BACȘIŞUL INTERZIS»

Contravenienţii la prezenţa ordonanţă vor fi sancţionaţi conform legilor în vigoare.
Dispoziţiunile prezentei ordonanţe se vor aplica cu începere de la 5 Ianuarie 1941, până la noi dispoziţiuni.”

 
Comentarii
  • Cristoiu e un tradator platit de rusi ca sa destabilizeze tara si sa intre peste noi. Nu au mai venit de mult la furat si violat in romania. Davai ceas, davai palton!

  • DECORATIA REGELUI FATA DE HORIA SIMA
    Fapt si mai interesant, Regele Mihai l-a decorat pe Horia Sima inainte de Anul Nou.
    Fara stirea lui Antonescu, Regele l-a invitat la Palat pe Horia Sima, au discutat amical cu acest prilej. Decoratia a fost acordata conform prerogativelor legale pe care le avea Regele, dar Antonescu a fost cuprins de furie oarba cand a aflat.
    Regele Mihai era un mare admirator al Legiunii, se interesa permanent de mersul lucrurilor, cum functioneaza Legiunea, ce este un Cuib Legionar. Practic Regele se simtea legionar, asa cum erau majoritatea tineretului tarii.

Adauga un comentariu