Actualitate

Ion Cristoiu: „Și dacă PNL a cedat dinadins USRPLUS ministerele grele, pentru a scăpa de erodarea la Guvernare, fatală în condițiile dublei Crize – Sanitare și Economice?!“

Publicat: 28 dec. 2020
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Ion Cristoiu Și dacă PNL a cedat dinadins USRPLUS ministerele grele pentru a scăpa de erodarea la Guvernare fatală în condițiile dublei Crize  Sanitare și Economice
Jurnalistul Ion Cristoiu

Jurnalistul Ion Cristoiu a scris pe blogul său că pentru a scăpa de erodarea la Guvernare, fatală în condițiile dublei Crize – Sanitare și Economice, PNL a cedat dinadins USRPLUS ministerele grele.

„Spre deosebire de Istoric, Istoricul Clipei care e gazetarul nu știe cum va evolua un eveniment, o guvernare, o societate în perioada următoare. Mult mai important, în dezlegarea unor enigme ale trecutului, Istoricul dispune de documentele strînse între timp. Jurnalul lui Carol al II-lea publicat mult timp după moartea autorului, îi ajută pe Istorici să răspundă la întrebarea De ce l-a desemnat Regele pe Octavian Goga să facă Guvernul după alegerile din 1937 deși Partidul Național Creștin, formațiunea lui Goga, se clasase pe locul al 4-lea la alegerile parlamentare din 20 și 22 decembrie 1937, cu doar 9,15 %? Potrivit Jurnalului, Carol al II-lea pariase pe haosul guvernării Goga, stimulat și de Siguranță, pentru a da Lovitura de Stat din 10/11 februarie 1938. De unde să știe la finele anului 1937 bietul Istoric al Clipei adevăratele intenții ale Regelui? În comentarea prezentului, mai ales cînd acesta dă seamă de enigme, Istoricul Clipei înaintează orbește. Scrie știind că în orice moment zilele următoare îl pot contrazice.

Ca Istoric al Clipei, am căutat să dezleg una dintre enigmele, dintre marile enigme ale formării noului Guvern:
Deși a obținut la scrutinul din 6 decembrie 2020 25% din voturi, PNL a cedat, la negocierile pentru formarea noului Guvern, majoritatea ministerelor grele aliaților USRPLUS și UDMR.

USRPLUS, un partid novice într-ale guvernării, cu doar 15% la alegeri, a primit ministere tari, manipulatoare de bani mulți, precum al Transporturilor, al Sănătății, al Cercetării, Inovării și Digitalizării, al Economiei, Antreprenoriatului și Turismului, al Investițiilor și Proiectelor Europene. UDMR, cu doar 5%, a obținut Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației. Liderii UDMR au rămas cu gura căscată în clipa cînd Ludovic Orban le-a oferit acest minister. Prezentă în mai toate guvernările postdecembriste, UDMR ar fi zis Bogdaproste dacă primea cel mult Ministerul Turismului. Și acum se pomenește, fără să fi cerut asta, cu Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației. Cu ministerul care împarte banii primăriilor, inclusiv celor de la PNL.

Acestei întrebări – De ce a cedat PNL ministere precum cel al Economiei, Antreprenoriatului și Turismului, Ministerul Investițiilor și Fondurilor Europene, al Sănătății, dar mai ales Ministerul Justiției rămînînd cu ministere mai mult de imagine decît de bani, precum Muncii și Protecției Sociale, Educației, Culturii? – i s-a răspuns prin invocarea cedărilor făcute de Ludovic Orban pentru a parveni la funcția de președinte al Camerei Deputaților.

În răspăr cu această teză, eu am susținut ipoteza unei mutări strategice a lui Klaus Iohannis în chestiunea Partidului Meu. Dacă ne gîndim că Florin Cîțu, prin isteria sa anti-PSD și prin intrarea în PNL doar în 2016, mai mult ca tehnocrat decît ca om politic, trece mai degrabă al USRPLUS decît al PNL, am socotit că pentru Klaus Iohannis Partidul Meu nu mai e PNL, ci URSPLUS.

Am exclus ca neîntemeiată ipoteza bunului negociator care e Dacian Cioloș. Din simplul motiv că nu negocierile au adus USRPLUS ministerele grele, posesoare de pușculițe, ci renunțarea de către PNL la aceste ministere.

În lumina Adevărului că Istoricul Clipei înaintează orbește în căutarea răspunsurilor mi-am zis:
Și dacă mă înșel?
Dacă PNL a renunțat la ministrele grele, posesoare de bani și dătătoare de putere, dinadins, cum dinadins a preferat ministerele de imagine?
Nu cumva ne aflăm în fața unei strategii inițiate și conduse de Klaus Iohannis prin care greul Guvernării trece de pe umerii PNL pe cei ai USRPLUS? Profitînd de foamea de bani și putere a celor din USRPLUS, PNL le pus în brațe ministere prin care nu poți decît să-ți rupi gîtul, mai ales cînd ești atît de lipsit de experiența guvernării.

Ce ministere are PNL în noul Guvern? Externe, Apărare, Cultură, Educație, Muncii. Toate ministere pe care le poți administra ușor în perioada următoare, mai ales că nu sînt implicate în rezolvarea dublei Crize – Sanitare și Economice. Ce ministere are USPLUS? Cele mai grele în perioada următoare. Să luăm de exemplu ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene! Deoarece Planul Național de Redresare și Reziliență trimis de Guvernul Orban la Bruxelles a fost respins, pentru că reclama bani ca să construiască a autostrăzi, Guvernul Florin Cîțu va trebui să-l refacă renunțînd la autostrăzi în favoarea căilor ferate și a eolienelor. De această renunțare va fi făcut responsabil ministrul USRPLUS al Investițiilor și Proiectelor Europene și vicepremierul Dan Barna, care răspunde de domeniu. PNL a făgăduit în campanie autostrăzi și șosele cu bani europeni. Se poate spune că, ajuns la Guvernare, nu și-a ținut promisiunea? Nu. Pentru că Guvernarea trece a fi a USRPLUS. În perioada următoare pentru multe luni, pentru un an aproape, Ministerul Sănătății va trebui să rezolve Criza Sanitară, iar cel al Economiei, Antreprenoriatului și Turismului, Criza economică. Nici un minister n-are cum ieși bine din încercarea care e dubla Criză. Nici ministerele conduse de USRPLUS. O enigmă a fost renunțarea PNL la Justiție. Mai ales că asta a însemnat renunțarea la un ministru precum Cătălin Predoiu, om de-al lui Klaus Iohannis. O simplă privire ne arată că ministerul Justiției va fi în perioada următoare ministerul în care USRPLUS își va rupe dinții. Așa cum s-a văzut din ministeriatul Cătălin Predoiu, Justiția e sub presiunea TeFeLiștilor din magistratură și din presă. Aplicarea cerințelor acestora ar lovi grav întreaga Justiție, care nu e alcătuită doar din procurori haștagiști și judecătoare cu frustrări. Prin urmare ministerul e un cartof fierbinte al noii Guvernări. Care a fost aruncat în mîinile USRPLUS. Ministrul USRPLUS e între ciocan și nicovală. Dacă răspunde comenzilor haștagiste intră în conflict cu întreaga magistratură. Dacă nu răspunde, intră în conflict cu electoratul USRPLUS.

PNL a rămas cu ministere fără bani și fără putere.
Da, dar aceste ministere:

Sînt de imagine, unde nu contează ce face, ci ceea ce comunică ministrul.
Electoratul nu așteaptă de la ele la măsuri revoluționare.
Nu presupun mînuirea de bani, sînt deci în afara vizorului DNA.
Nu sînt așezate pe un vulcan, așa cum se întîmplă cu Justiția și Sănătatea.
Admițînd că mă pot înșela, avansez următoarea ipoteză:
PNL, la îndemnul lui Klaus Iohannis, a pus în mîinile USRPLUS, un partid fără experiență de guvernare, pîndit de presa ostilă, Guvernarea României în perioada următoare socotind că:

USRPLUS își va rupe gîtul. Fie provocînd haos, răspunzînd în domeniile pe care le administrează pretențiilor aberante ale propriului electorat, izolat de realități în Bula de pe Internet, fie încercînd să rezolve marile probleme ale domeniilor conduse, dar stîrnind nemulțumirea TeFeLiștilor.
PNL va rămîne în afara eroziunii date de Guvernarea în aceste vremuri de Pandemie.
Am putea spune că Guvernul Florin Cîțu e un Guvern URSPLUS. PNL, deși a obținut un scor mai mare, a intrat într-o opoziție ciudată, cea de partid aflat la Guvernare!“, a scris Ion Cristoiu.

Adauga un comentariu