Actualitate

Ion Cristoiu: Și eu și Renate Weber nu credem că după Pandemie se va reveni la normalitatea întruchipată de respectarea cu sfințenie a libertăților individuale

Publicat: 22 ian. 2021
Jurnalistul Ion Cristoiu
Jurnalistul Ion Cristoiu

Ion Cristoiu este de părere că după pandemie nu se va mai reveni la normalitatea de dinaintea ei. De aceeasi părere cu jurnalistul este si Renate Weber. Redam, integral, editorialul publicat de Ion Cristoiu pe blogul său:

Joi, 21 ianuarie 2021, am înregistrat pentru difuzarea pe 24 ianuarie 2021, seara, de la 20 la 21, în cadrul emisiunii Interviurile lui Cristoiu, de pe Aleph News, un interviu cu Avocatul Poporului, Renate Weber. Inițial, am vrut să abordez cu domnia sa, pe lîngă amănuntele de destin (interviurile mele se vor și o radiografie a personalității de care dă seama interlocutorul), și chestiunea de actualitate:
Ambiția Coaliției de Centru Dreapta de a o debarca pe Renate Weber din postul de Avocat al Poporului.

Dacă ar fi să credem zicerilor de pe Facebook ale liderilor PNL, din ambele grupări – și Pro și Contra Orban – principala preocupare a regimului Iohannis de după scrutinul din 6 decembrie 2020 nu e Vaccinarea, răzbirea din Criza economică, inițierea unor minime reforme în administrație, ci revocarea din funcție a Renatei Weber. Pentru a ne face o imagine asupra neghiobiei PNL-ului condus de paharnicul partidului, Ludovic Orban, trebuie să reamintesc că debarcarea Renatei Weber a fost un angajament de campanie al PNL, trecut înaintea angajamentelor de a împînzi România cu autostrăzi, de a transforma planșele din marginea terenurilor virane în ditamai spitalele regionale și de a cheltui pînă la ultimul cent banii care nici acum n-au venit de la Bruxelles.

Renate Weber n-a ținut să insistăm pe acest Proiect de țară al Guvernului de Centru Dreapta – debarcarea domniei sale din postul de Avocat al Poporului – și pentru că erau multe alte lucruri importante de discutat.

Am fost de acord cu această ipoteză de lucru.
Am abordat cu domnia sa printre altele ceea ce eu consider că e marea, neliniștitoarea întrebare, a vremurilor de acum:
După încetarea Pandemiei, omenirea se va întoarce, în materie de respectarea drepturile omului, la normalitatea de dinaintea atacului lansat de Coronavirus?

Renate Weber nu e prăpăstioasă. Nu-i stă în fire să dramatizeze prin exagerarea aspectelor negative realitățile de la noi și din alte părți ale lumii.
În cazul întrebării de mai sus, răspunsul a fost însă marcat de pesimism:

„Din păcate, nu cred că după Pandemie, omenirea va reveni la normalitatea întruchipată de respectarea cu sfințenie a Drepturilor omului”.

Și a continuat cam așa.
Asta deoarece în ultima vreme s-au petrecut sub semnul firescului, al normalului, o serie de lucruri la care înainte de Pandemie nu ne-am fi gîndit, și, dacă un profet cu barbă zbîrlită ne-ar fi spus că se vor petrece, l-am fi privit ca un ins sărit de pe fix.

Unul dintre ele – a menționat Renate Weber – a fost solicitarea ditamai studenților de la Universitatea Harward de a se revoca diplomele lui Ted Cruz și ale altor persoane care au contestat rezultatele alegerilor prezidențiale din 2020 alături de Donald Trump.

Am fost întrutotul de acord cu distinsa interlocutoare. Și în emisiune am invocat multe alte fapte care confirmă teza pesimistă că drepturile omului nu vor mai avea după Pandemie forța strălucitoare de dinainte:

Cenzurarea lui Donald Trump, cultul personalității lui Kamala Harris, atmosfera de lovitură de stat militară în care s-a desfășurat Ceremonia de la Washington, fake news-urile date dinadins de CNN, transformarea într-un dușman al Poporului a persoanei care pune la îndoială vaccinul antiCovid, .

După emisiune, i-am spus Renatei Weber ceea ce nu mi-a trecut prin cap cînd am discutat despre exercițiul planetar de încălcare a drepturilor omului de regimul democratic în numele contracarării Pericolului. Un exercițiu de un succes zdrobitor. O întreagă omenire s-a supus fără să crîcnească, la nivel de oaie bleagă, tuturor interdicțiilor care sfidau libertățile individuale elementare. Pînă la Pandemie, liderii țărilor democratice s-au temut să-și dezvăluie ambițiile autoritariste care stau în personalitatea oricărui politician de teama că oamenii vor reacționa violent la încălcarea drepturilor omului.

Oamenii nu numai că au acceptat toate interdicțiile, dar mai mult s-au manifestat violent nu împotriva Autorităților care au încălcat drepturile omului, ci împotriva celor care au încercat să apere aceste drepturi.

Experiența Renatei Weber din Pandemie dovedește asta. În loc s-o felicite pentru curajul de a le apăra drepturile, mulți români și-au exprimat indignarea față de contestarea la CCR a unor decizii care încălcau libertățile individuale.

Eu cred – și i-am spus asta Renatei Weber după emisiune – că Pandemia a făcut seducător pentru liderii democrațiilor Occidentale modelul chinezesc.
Mai întîi modelul de rezolvare a răspîndirii Coronavirus axat pe interdicții de tip dictatorial.
Apoi modelul de economie capitalistă dezvoltată într-o dictatură.

În istorie respectarea drepturilor individuale a apărut ca o condiție crucială pentru dezvoltarea capitalismului.
Modelul chinezesc a arătat că se poate face capitalism și fără democrație.
Tare mă tem că asta i-a fascinat pe liderii democrațiilor occidentale.

Comentarii
Adauga un comentariu