Seara de luni, 19 octombrie 2020, poate fi considerată un moment istoric pentru presa noastră postdecembristă:
S-a difuzat pe Aleph News un interviu cu unul dintre cei mai buni ofițeri de informații ai României, o legendă vie a Serviciilor secrete din ultimii 30 de ani și nu numai, generalul Silviu Predoiu, fost prim adjunct al directorului SIE între 2005 și 2018, și director interimar în mai multe rânduri. Se știe că directorul unui Serviciu e politic, trimis acolo de Parlament pentru a asigura păstrarea Serviciului în hotarele democrației. Adevăratul conducător din punct de vedere profesional al unui Serviciu e prim-adjunctul directorului. Din acest punct de vedere, putem spune că Silviu Predoiu a condus SIE timp de 13 ani, o performanță care l-a detașat în rândurile șefilor de servicii din țările membre NATO. Pentru că – așa cum se vede din cuprinsul interviului – nici eu, nici domnia sa, nu dăm credibilitate datelor de pe Wikipedia, unul dintre instrumentele de manipulare primitivă a consumatorilor de internet, l-am rugat, în perspectiva publicării interviului și în variantă on line, să ne pună la dispoziție un CV verificat de domnia sa. Iată-l:
„Generalul Silviu Predoiu a fost prim-adjunct al directorului SIE între 2005 și 2018 și director interimar al Serviciului de Informații Externe în perioadele 20.07–04.10.2006, 24.04.2007– 08.12.2007, 08–27.02.2012, 22.09.2014–30.06.2015 şi 26.09.2016–04.07.2018.
A absolvit Facultatea de Geologie-Geografie a Universității București, cursuri postuniversitare în specializările «Jurnalism» – în cadrul SNSPA și «Gestiunea proiectelor» în cadrul ASE, precum și programe de pregătire specifică organizate de serviciile partenere nord-atlantice.
A parcurs toate etapele unei cariere operative și a desfășurat activitate operativă pe mai multe linii de muncă – contraspionaj extern, combaterea criminalității organizate, antiterorism, protecție internă. Începând cu anul 2000 a îndeplinit succesiv funcțiile de șef direcție, șef direcție generală și prim-adjunct al directorului SIE.
A fost avansat în gradul de general de brigadă în 2004 și înaintat în gradele de general-maior în 2006, general-locotenent în 2008 și general în 2011.
Pentru rezultatele excepționale obținute în carieră, generalul Silviu Predoiu a fost decorat cu Ordinul Național «Steaua României» (2009 – în grad de cavaler, 2012 – în grad de ofițer, 2017 – în grad de comandor) și Ordinul Național «Pentru Merit» precum și cu medalia «George Tenet».
Silviu Predoiu a trecut în rezervă în anul 2018 și a fost timp de un an consultantul politic al fostului premier Victor Ponta. S-a încris în Pro România, unde ocupă funcția de secretar general adjunct, iar la alegerile parlamentare din 6 decembrie va candida la București, fiind cap de listă la Camera Deputaților.”
Interviul e o premieră în istoria presei postdecembriste prin faptul că întâia oară în ultimii 30 de ani un ofițer de Intelligence cu o asemenea experiență de viață și de activitate, acceptă să răspundă unor întrebări despre aspecte mai puțin cunoscute publicului larg despre lumea Serviciilor secrete. Dată fiind valoarea de excepție a acestui interviu am decis să public pe cristoiublog.ro, fără pretenții de exclusivitate (interviul poate fi preluat de orice site) interviul din varianta video. Se înțelege că interviul în varianta video are multe oralități. Le-am păstrat și în varianta on line pentru că ele fac parte dintr-un document cu valoare istorică.
„Cum am făcut pasul de la inginer geolog la ofițer de contrainformații ”
Ion Cristoiu: Bine v-am găsit stimați telespectatori din postura de invitat și comentator. Sunt acum într-o nouă postură la Aleph news, cea de autor de interviuri, o postură obișnuită pentru mine la alte televiziuni. Invitatul meu este domnul general Silviu Predoiu. Bine ați venit domnule general.
De mult voiam să fac cu domnul general un interviu, sunt preocupat de Serviciile secrete, nu la nivel de roman polițist, ci la nivel de specialist. Și domnul Silviu Predoiu, după ce a trecut în rezervă la termen, a fost unul dintre puținii dacă nu singurul ofițer de excepție care a rămas în spațiul public și a dat interviuri și dă interviuri despre activitatea sa anterioară, evident fără să sară hotarele impuse și rezerviștilor în materie de secrete de serviciu. Ceilalți, când trec în rezervă, dispar. Dați-mi voie domnule general să citesc, pentru că în cazul unui ofițer de informații ca dumneavoastră este importantă și biografia, cea oficială.