Actualitate

Ion Cristoiu: Un blestem care apasă în postdecembrism TVR și SRR: Schimbările de conducere provocate de schimbările de regim

Publicat: 09 apr. 2021
Ion Cristoiu
Ion Cristoiu

Ion Cristoiu scrie în această dimineaţă despre TVR și SRR care îşi schimbă mereu conducerea atunci când la Guvern vine un alt partid politic sau o altă coaliţie de guvernare. Redăm, integral, editorialul publicat de Ion Cristoiu:

Comisiile parlamentare pentru cultură au respins joi Rapoartele de activitate ale Televiziunii publice și ale Radioului public pe anii 2017, 2018 și 2019. Potrivit Legii e un prim pas spre demiterea președintelui-director general al SRR, Georgică Severin, și a directorului general al TVR, Doina Gradea. Rapoartele urmează să fie supuse Plenului, unde, evident, vor fi respinse. Asta înseamnă că la TVR și la SRR vor fi puși șefi interimari. La un moment dat, Coaliția decisese inițierea unei Legi prin care la cele două instituții să fie înființate două posturi de șefi: una de președinte și cealaltă de director general. Schimbările urmau să se petreacă după adoptarea Legii, pentru a se putea realiza împărțirea cârnatului. Din câte se vede schimbările vor avea loc înainte de adoptarea legii. Ludovic Orban a tras sforile pentru ca la șefia TVR să fie pus un interimar. Cum postul de președinte revine PNL, Ludovic Orban va pune mâna pe TVR. Are nevoie de această instituție în bătălia care-l așteaptă pentru șefia PNL. Va urma, așadar, o bătălie în PNL (nu în Coaliție) între găști pentru cine-și pune omul în fruntea TVR.

Dezbaterea rapoartelor a dat prilejul manifestării depline a diareii politruce. S-a remarcat un anume Gigel Știrbu, deputat PNL, popă trecut la politicianism, după modelul pitorescului Constantin Burducea. Gigel Știrbu s-a evidențiat până acum prin obținerea unui doctorat în Istorie, la Universitatea din Târgoviște, deși studiile sale sunt de popă. Purtând titlul Liberalismul Romanesc în anii 1930-1940 și semnată Gigel Sorinel Știrbu, teza de doctorat surprinde printr-o ciudățenie:
Autorul citează, fără a preciza sursa, Arhive și Biblioteci în care n-a intrat nici măcar ca să meargă la WC. Pornind de aici, presa l-a acuzat de plagiat. Un scandal care n-a pus în mișcare, ca în atâtea alte cazuri, mecanismul instituțional de verificare. Prietenii știu de ce.

Vom avea, așadar, noi șefi la TVR și la Radioul Public.
E un bun prilej pentru a medita asupra blestemului care apasă încă din decembrie 1989 asupra celor două instituții, a TVR îndeosebi.

Lista directorilor TVR din decembrie 1989 până azi ne șochează printr-o constatare:
Din 28 decembrie 1989, când a avut loc prima schimbare de după căderea lui Ceaușescu la șefia TVR s-au perindat nu mai puțin de 17 șefi:

Președinți ai Radioteleviziunii:

Aurel Dragoș Munteanu (28 decembrie 1989 – 9 februarie 1990)
Răzvan Theodorescu ( 9 ianuarie 1990 – 9 Iiulie 1992)
Eugen Preda (9 iulie 1992 – 27 ianuarie 1993)
Președinți ai Televiziunii, după separarea Televiziunii de Radio:

Paul Everac (27 ianuarie 1993 – 11 ianuarie 1994)
Titus Popă (11 ianuarie 1994 – 16 decembrie 1996)
Stere Gulea (16 decembrie 1996 – 9 iulie 1998)
Bogdan Postelnicu (9 iulie – 14 octombrie 1998)
Cristian-Valeriu Hadji-Culea (14 octombrie 1998 – 9 iulie 2002)
Valentin Nicolau (9 iulie 2002 – 27 iunie 2005)
Tudor Giurgiu (27 iunie 2005 – 3 iunie 2007)
Alexandru Sassu (3 iunie 2007 – 29 iunie 2010)
Alexandru Lăzescu (29 iunie 2010 – 12 iunie 2012)
Radu Călin Cristea (12 iunie – 3 iulie 2012)
Claudiu Săftoiu (3 iulie 2012 – 10 decembrie 2013)
Stelian Tănase (20 decembrie 2013 – 23 septembrie 2015)
Irina Radu (23 septembrie 2015 – 27 septembrie 2017)
Doina Gradea (27 septembrie 2017 – prezent)
Așadar, în 31 de ani, au fost 17 șefi ai TVR.
Prin Lege, mandatul e de patru ani. Lista de mai sus ne arată că doar un singur mandat a fost dus până la capăt:
Cel al lui Cristian Hadji-Culea.
În rest, mandate întrerupte după doar doi ani sau, uneori, chiar după mai puțin de un an (Claudiu Săftoiu). N-am luat în calcul directorii interimari, care au stat uneori câte o lună.

Despre efectele acestei brambureli asupra vieții și activității TVR n-are rost să mai vorbim. Cum să construiește ceva cât de cât, când șefia ta stă tot timpul sub amenințarea că vei fi dat afară? Orice om care a condus un colectiv a învățat că nimic nu lovește mai tare bună desfășurare a activității decât atmosfera de nesiguranță de la nivelul conducerii. Nu se poate face nimic serios la TVR câtă vreme lucrătorii de aici știu că șefii sunt dependenți de hachițele politrucilor. Când un partid e la putere, în TVR e o foșgăială de punere bine cu diferite găști din partid. Când se apropie alegerile, mai ales cele anunțate ca ducând la o schimbare de regim, nimeni nu mai lucrează serios în TVR.

Se știe.
Conducerea e pe ducă.
O dată cu ea sunt pe ducă șefii mai mici sau mai mari.
Unii nu mai lucrează ca lumea, pentru că șefii sunt pe plecate. Alții, pentru că sunt ocupați să tragă apa pe la formațiunile care se anunță câştigătoare. O dată cu schimbarea de regim vine schimbarea de șefi. Posturile de șefi și șefuleți sunt puse în discuție. Cei care au fost în regimul anterior ziariștii de casă ai partidului dat ca învingător, deși doar redactori, și de cele mai multe ori niște pițifelnici, se bucură de autoritatea unor viitori șefi. Actualii șefi nu mai au nici o autoritate. Concomitent au loc schimbări de paturi. Ibovnicele șefilor actuali se mută rapid în paturile viitorilor șefi.

Lista ne dezvăluie că fiecare nou regim a avut ca punct al agendei guvernamentale schimbarea șefilor la TVR.
Rar un șef numit de regimul anterior a rămas șef în regimul proaspăt instalat.
Cristian Hadji-Culea, deși a fost numit în 18 decembrie 1998, în regimul Emil Constantinescu, a rămas director și în regimul Adrian Năstase, timp de doi ani (schimbarea de regim a avut loc în 2000), Irina Radu a rămas director și după schimbarea de regim din 2016.

Schimbările n-au fost provocate totdeauna de schimbările de regim.
Uneori în interiorul aceluiași regim, dând curs bătăliilor din partide sau între partidele unei Coaliții, în funcție de găștile victorioase, au fost schimbați șefii TVR.

E mai mult decât interesant că regimurile de Dreapta s-au precipitat să schimbe conducerile TVR și Radioului Public.
Regimul Constantinescu și-a pus conducerea în 16 decembrie 1996 la nici o lună de la victoria lui Emil Constantinescu la prezidențiale.
Regimul Băsescu l-a schimbat pe Valentin Nicolau la șase luni de la alegeri.
Regimul Iohannis schimbă conducerile TVR și SRR la patru luni de la alegeri.
Din câte se vede, principala preocupare a Regimului Iohannis nu e ieșirea din Pandemie.
E plasarea slugilor în fruntea TVR și SRR.

Comentarii
Adauga un comentariu