National

Ion Cristoiu: „UNPR a fuzionat cu Traian Basescu”

Publicat: 13 iul. 2016
1
Jurnalistul Ion Cristoiu revine cu o postare pe blogul personal, analizand fuziunea recenta dintre partidele PMP si UNPR. Jurnalistul analizeaza toate implicatiile acestei fuziuni, in materialul intitulat „UNPR a fuzionat cu Traian Basescu”.
„Marturisind o politete surprinzatoare, redactorul sef al Romaniei Tv, Eugen Chelemen, m-a sunat marti, 12 iulie 2016 pe la 17 pentru a-mi spune ca la 18 se va anunta fuziunea PMP-UNPR si pentru a ma invita sa zic si eu ceva in direct la telefon, imediat ce se va implini evenimentul. Spun politete surprinzatoare pentru ca, de regula, de la Romania Tv, dar si de la alte televiziuni de stiri, ma trezesc pe nepusa masa cu un telefon de la un producator care ma intreaba daca nu vreau sa intru in direct si sa comentez nu stiu ce eveniment in genul caderii frunzelor in jos, nu in sus, cum ar cere un Breaking news. La 18 fara un minut, am fost pus in direct cu sediul PMP (m-a scutit de a deschide televizorul) pentru a urmari Declaratia de presa a lui Traian Basescu. Inainte de a intra Traian Basescu, intrebat din studio cum vad importanta acestei miscari pentru scena noastra politica am raspuns prompt: Colosala. In mod obisnuit, sunt prudent cind vine vorba de entuziasme fata de intimplarile de pe scena politica. De data asta mi-am permis un entuziasm care nu ma definea. Conferinta de presa, urmarita de mine la telefon, mi-a confirmat aprecierea.
De ce e colosala? Asa cum a aratat Traian Basescu, fuziunea va avea loc in doi timpi si trei miscari. Ea nu va traversa, ca in cazul fuziunii PDL-PNL, o perioada definita prin cotonogeli reciproce mai mult sau mai putin discrete. Fuziunea PMP cu UNPR difera fundamental de fuziunile despre care s-a vorbit pina acum pe scena politica: Dintre PNL si UNPR, dintre PSD si UNPR. Aceste posibile fuziuni aveau dezavantajul unei afaceri asimetrice, dintre un partid mare si unul mic. Fuziunea PSD-UNPR ar fi adus cu sine nemultumirea liderilor PSD, obligati sa dea noului venit locuri pe liste. Nu e cazul fuziunii PMR-UNPR. PMP-ul, desi condus de Traian Basescu, nu e un partid mare. In consecinta, e greu de vorbit de prea multi pretendenti la o lista alcatuita doar din PMP-isti. Prin fuziune se asigura o paritate: 50%-50%. Liderii PMP (care ar fi?) nu cred ca sperau la mai multe locuri in Parlament daca nu fuzionau. Fuziunea cu PNL avea dezavantajul imaginii de partid al Fecioriei prezidentiale cu care se prezinta PNL in fata electoratului. Fuziunea cu UNPR era deja contestata de minoritatea talibana din presa si din ONG-uri, care impune PNL-ului o politica gen Ana Ipatescu fara pistol. La PMP nu e cazul. 
Prin campania sa impotriva abuzurilor DNA, Traian Basescu a scapat de presiunea acestei minoritati galagioase care, intre noi fie vorba, a dus de ripa si CDR prin politica de constipatie absoluta impusa Regimul Constantinescu. In aceasta fuziune UNPR aduce structurile din teritoriu si poate, banii, in timp ce PMP il aduce pe Traian Basescu. De altfel, asa cum s-a vazut din Conferinta de presa, Traian Basescu a fost artizanul fuziunii. Am recunoscut politicianul cu experienta in citeva dintre notele fuziunii:
a) Negocierile s-au dus intr-un secret absolut.
In felul acesta au fost preintimpinate atacurile care, de regula, sint lansate de adversari ai fuziunii prin oficinele lor din presa si, mai ales, s-a asigurat caracterul necesar de Lovitura politica.
b) Traian Basescu nu e concurat nici de Eugen Tomac, nici de Valeriu Steriu.
Prin urmare, asa cum s-a vazut din Declaratia sa de presa, el si-a ingaduit concesii publice extraordinare facute UNPR. UNPR vine in aceasta fuziune dupa ce-a fost respins de PSD si PNL. Desi fara culoare politica, UNPR mai are personalitati (atit dintre parlamentari, cit si dintre cei din structurile locale) care vor sa supravietuiasca scrutinului parlamentar. Trecerea UNPR sub autoritatea lui Traian Basescu nu poate fi vazuta de aceste personalitati decit ca ceva benefic. Fie si din perspectiva sanselor la parlamentare. De fapt, am gresit vorbind mai sus de PMP si UNPR. Marti, 12 iulie 2016, a avut loc fuziunea dintre UNPR si Traian Basescu. UNPR avea nevoie de un lider. Traian Basescu avea nevoie de un partid mai puternic decit o brisca. De un partid care sa fie macar un automobil. Prin fuziune ambele parti sint satisfacute. Scena politica e marcata de somnolenta PSD. Apelind la trucul de la Locale, PSD practica politica mersului pe burta. De aici absenta reactiilor de partid de Opozitie la tot ce face in prezent Puterea intruchipata de Guvern si de Presedintie. Traian Basescu s-a plasat pina acum ca lider al Opozitiei. Din nenorocire, cu un PMP firav, el vorbea mai mult in numele lui insusi decit in numele unui partid de Opozitie. Prin fuziune, forta in numele careia vorbeste Traian Basescu are sanse sa sporeasca. Si in felul acesta vom avea si noi, in fine, o Opozitie in Romania!
N.B. In realizarea acestei fuziuni Traian Basescu a dovedit ca stie sa fie intelept atunci cind vrea sa-si implineasca un tel. Sub acest semn, al intelepciunii necesare, ar fi bine daca in perioada urmatoare, Traian Basescu ar lasa sa se afirme mediatic si alti lideri din noul PMP in afara de el. Pe masura ce PMP se mareste, imaginea unui partid in care exista doar Liderul risca sa fie contraproductiva”.
Adauga un comentariu