National

Ion Cristoiu: Vasile Blaga vinde a doua oara PDL

Publicat: 24 iul. 2018
1

Miercuri, 18 iulie 2018, la sediul PNL din Modrogani, a avut loc o intilnire a fostilor lideri PDL din PNL-ul de azi, convocati de Vasile Blaga sub motivul Sa mai stam de vorba. Toate stradaniile mele de a deslusi, miercuri, 18 iulie 2018, seara, la Romania9 de la TVR, rosturile reuniunii fostilor PDL-isti din actualul PNL, au fost sortite esecului. Nici datele de pina atunci, nici marturiile facute de Gheorghe Falca, venit direct de la intilnire, nu mi-au risipit nedumeririle stirnite de aceasta bizarerie care a fost reuniunea unor membri ai PNL dupa criteriul apartenentei la un partid care nu mai exista de patru ani, fara ca actuala conducere a PNL sa se revolte si sa ceara sanctionarea organizatorilor pentru incalcarea grava a statutului.

Prin fuziunea dintre PDL si PNL, ca urmare a vinzarii fostului partid de guvernamint de catre geambasul Vasile Blaga, s-a format in 2014 un nou partid, PNL. La vremea respectiva, prezent la toate momentele mai mult sau mai putin regizate ale casatoriei politice puse la cale de Vasile Blaga si Crin Antonescu, am intrebat si eu pe bravii PDL-isti cum de-au fost de acord sa trimita in neantul politic partidul lor, lasat fara sigla, fara sediu, si fara nume, printr-o fuziune care s-a dovedit a fi dizolvarea in chistocul de partid care era la vremea respectiva PNL. In lumea vedetelor sint nu de putine ori situatiile in care starleta cu fusta, maritindu-se cu un purtator de nadragi, de cele mai multe ori si purtator de conturi babane in banca, isi pastreaza numele, astfel ca numele sotului e adaugat la cel al soatei. Lucru explicabil. Vedeta si-a facut un brand din nume. Oricit de tare l-ar iubi pe purtatorul de fericire amoroasa sau de conturi in banca, ea isi da seama ca abandonarea numelui de fata poate duce la disparitia unui brand.

Pina la fuziune, PDL a fost un partid infinit mai puternic decit PNL, un partid care devenise un fel de SRL al lui Dinu Patriciu.
Cistigase alegerile parlamentare din 2008 si alegerile prezidentiale din 2004 si 2009. Avea structuri puternice in toata tara. Multe orase mari se aflau sub conducerea unor primari PDL. Si – trebuie s-o recunoastem – PDL oferise spatiului public veritabile vedete: Emil Boc, Roberta Anastase, Mircea Hava, Anca Boagiu, Elena Udrea.
Si deodata, acest partid, ca si cum ar fi fost cuprins de boala care face oile sa se arunce, imitind-o pe una, in prapastie, dispare practic de pe scena politica si din Istorie. Un timp, potrivit Protocolului, fostii lideri PDL se mai regasesc in structurile locale si centrale de conducere. Cind procesul s-a incheiat, la nivel central, liderii PDL nu mai exista. PNL, partid despre care se spune c-a iesit din fuziunea PNL cu PDL, e intruchipat de personaje de mucava, gen Raluca Turcan, Alina Gheorghiu, provenite din personalul auxiliar al fostului PNL. Cind am intrebat, la vremea fuziunii, pe liderii PDL, cum de au fost de acord cu disparitia partidului in magiunul numit PNL, mi s-a raspuns ca e vorba de un sacrificiu necesar, singurul care poate aduce in partea Dreapta a scenei noastre politice o formatiune in stare sa concureze gigantul care e PSD.

Au trecut nu mai putin de patru ani de la mult trimbitata fuziune. PNL-ul ivit din contopirea a doua partide a obtinut la alegerile din decembrie 2016 un scor mai mic decit cel obtinut la toate alegerile din ultima vreme de PDL sau chiar de fostul PNL. In prezent, PNL, condus de unul dintre cele mai comice personaje politice postdecembriste, Ludovic Orban, plantat in fruntea PNL de Klaus Iohannis pentru ca nu cumva pe partea dreapta a scenei noastre politice sa apara un personaj mai acatarii decit el, e un partid la concurenta cu USR, Partidul Majoreta, in privinta politicii intelese ca un lung sir de glumite proaste. Nici unul dintre fostii PDL-siti, nici macar Emil Boc, primarul unuia dintre cele mai mari si mai moderne orase ale Romaniei, nu se manifesta public in numele PNL.

In acest context, o reuniune a fostilor PDL-isti, convocata de Vasile Blaga in sediul PNL, fara participarea lui Ludovic Orban sau macar a unui singur lider din aripa PNL, nu putea decit sa nedumereasca pina la descumpanire. In PNL-ul de azi nu exista statutar o grupare, o aripa PDL. Cum adica s-au reunit fostii PDL-isti din PNL? Putem vorbi de un criteriu de reunire in apartenenta la disparutul PDL dupa patru ani de existenta si functionare a partidului unitar PNL? Fireste ca nu. La fel de bine, se puteau reuni la sediul central al PNL membri PNL dupa criteriul numarului de la pantofi sau dupa cel al culorii ochilor. Gheorge Falca, primarul Aradului, unul dintre fosti lideri PDL, a declarat la Romania9, ca reuniunea a avut drept temei ingrijorarea fata de situatia PNL de azi. Mai precis, asa cum a sustinut Gheorghe Falca, participantii la reuniune au criticat rezumarea politicii PNL la un anti PSD-ism isteric, in genul TeFeList, si la limitarea programului politico-economic al partidului la sprijinirea asa-zisei lupte impotriva coruptiei.

Criticile aduse politicii PNL in cadrul reuniunii sunt corecte. Gheorghe Falca a dezvaluit ca la finele reuniunii aceste mustrari nu s-au concretizat intr-un document. Cica Vasile Blaga le-ar fi spus, pe post de Moise din Modrogani, sa intervina la reuniunea Consiliului National al PNL si sa declare raspicat aceste lucruri. Pai pentru asa ceva nu era nevoie de ditamai reuniunea, riscanta din perspectiva zvonurilor unor disensiuni din interiorul PNL. Ca sa nu mai spunem ca aceste critici nu tin de apartenenta la PDL a actualilor PNL-isti. E greu de crezut ca ele se explica printr-o luciditate aparte a fostilor PDL-isti prin raportare la fostii PNL Crin Antonescu.

Presupunind ca temeiul reuniunii l-a reprezentat ingrijorarea fostilor PDL-isti fata de ceea ce se intimpla in partidul din care fac parte, normal ar fi fost ca la reuniune sa fie invitat presedintele PNL, Ludovic Orban. Din faptul ca n-a fost invitat au rasarit multe speculatii despre o posibila lovitura de stat anti-Orban din PNL avind drept nucleu pe fostii PDL-isti. Speculatii lesne de combatut daca ne gindim ca reuniunea a avut acceptul lui Ludovic Orban, ba mai mult ca seful PNL nici n-a tresarit la ceea ce participantii au numit critici ale politicii PNL. Mult mai important, reuniunea, desi n-a facut-o fatis a fost una de mentinere a lui Ludovic Orban in fruntea partidului. Slabiciunile semnalate de reuniune isi au cauza exclusiv in prezenta lui Ludovic Orban in fruntea partidului. E ceea ce spun pe la colturi nemultumitii reali din partid, toti dintre fosti lideri PNL. De acestia se teme Ludovic Orban si nu de fostii lideri PDL, disparuti din spatiul public in ultimii ani.

Misterul reuniunii se dezleaga in clipa in care stim cine a fost initiatorul si organizatorul intilnirii:
Vasile Blaga, cel care in 2014 a vindut partidul pentru pe un dolar gaurit.
Cum sa credem ca dupa ce a comis una dintre cele mai mari crime politice postdecembriste – asasinarea unui partid de importanta PDL – Vasile Blaga, cuprins de remuscari s-a gindit fie si o clipa la altcineva decit la el?

Din informatiile pe care le detinem, Vasile Blaga moare sa ajunga europarlamentar in 2019. Se pare ca avantajele uriase aduse de conditia de europarlamentar seduc tot mai mult pe politicienii romani. Punerea lui Vasile Blaga pe lista scurta a candidatilor PNL nu e insa un lucru usor. Pe de o parte pentru ca Vasile Blaga are o imagine suficient de botita pentru a trage partidul in jos la concurenta cu USR si Partidul lui Dacian Ciolos (e vreo deosebire pentru electoratul TeFeList intre Vasile Blaga si Liviu Dragnea?!), pe de alta pentru ca primele locuri pe lista sunt rivnite de intreaga camarila a lui Ludovic Orban. Cum insa Ludovic Orban e contestat in partid de lideri PNL din fostul partid, intre Vasile Blaga si Ludovic Orban s-a incheiat o negustorie.
Vasile Blaga ii ofera lui Ludovic Orban sprijinul Gruparii PDL-iste in confruntarea cu PNL-istii care vor sa-l dea jos, iar Ludovic Orban ii da un loc celui poreclit Buldogul pe lista scurta a candidatilor PNL la europarlamentare.

La reuniune nu s-a discutat o clipa situatia fostilor lideri PDL de trecuti pe linia moarta a politicii active a PNL.
Daca s-ar fi intimplat asta, daca reuniunea s-ar fi incheiat cu un document cuprinzind aduse de participanti actualei politici a PNL condus de Ludovic Orban, inclusiv, daca nu mai ales, scoaterea din jos a fostilor lideri PDL, am fi putut vorbi de un gest al lui Vasile Blaga de remuscare fata de vinzarea PDL din 2014.
Cum asa ceva n-a fost, putem spune ca avem de face cu o noua vinzare a PDL de catre Vasile Blaga.
O reuniune de sprijin sugerat in schimbul punerii pe lista scurta a candidatilor la europarlamentare.

Sursa: cristoiublog.ro

Adauga un comentariu