Actualitate

Ion Dichiseanu, în vârstă de 87 de ani, a murit. Actorul era internat în spital de mai bine de trei luni

Publicat: 20 mai 2021
actorul Ion Dichiseanu ridicând mâinile și discutând cu cineva
Actorul era internat de mai bine de trei luni la Spitalul Floreasca din Capitală. Ion Dishiseanu, în vârstă de 87 de ani, a fost infectat cu o bacterie periculoasă

Doliu în lumea actoriei din România. Marele Ion Dichiseanu a murit astăzi, 20 mai 2021. Actorul avea vârsta de 87 de ani și a fost internat mai bine de 90 de zile în spital în urma unor probleme grave de sănătate.

Actorul se afla spitalizat la unitatea medicală Floreasca din București. Marele actor Ion Dichiseanu a fost infectat cu o bacterie periculoasă.

Cine a fost Ion Dichiseanu

Ion Dichiseanu s-a născut la data de 20 octombrie a anului 1933 în Adjud, județul Vrancea. A absolvit în anul 1959 Institutul de Artă Teatrală și Cinematografică, Facultatea de Teatru din București.

A fost cunoscut datorită activității sale artistice în cadrul Teatrului Nottara, dar și pentru numeroasele roluri care l-au consacrat în cinematografie, teatru de televiziune și teatru radiofonic.

Ioana Dichiseanu, fiica marelui actor, a vorbit de curând, la Antena 3, despre starea de sănătate a tatălui ei și mai ales de la ce au pornit problemele de sănătate care l-au ținut la pat pe Ion Dichiseanu de trei luni.

“În fiecare zi sun, cred că bietul personal medical de acolo s-a săturat să îmi audă vocea, să spun că sunt eu și cum se mai simte tata. Sunt zile bune, zile mai puțin bune, dar important este că e într-o stare stabilă și ne rugăm la Dumnezeu ca recuperarea să fie cât mai rapidă. Nu a pornit dintr-o suferinţă anume, el este un fost fumător şi a avut o saturaţie uşor scăzută a oxigenului, dar nu alarmantă. În noiembrie a avut câteva simptome care i-au dat de bănuit, a făcut radiografie şi CT. Acestea au fost prost citite, prost interpretate. A făcut o bronhoscopie şi, la 11 zile după aceasta, s-a prăbuşit şi am aflat că a fost infectat cu o bacterie care i-a provocat o pneumonie bilaterală”, declara Ioana, fiica lui Ion Dichiseanu.

Maestrul Ion Dichiseanu: ”Dincolo de Barieră a fost un film-șansă pentru mine”

Maestrul Ion Dichiseanu a mărturisit la „De-a Viața Ascunselea” că filmul „Dincolo de Barieră”, în care a avut unul dintre cele mai importante roluri, a fost un film-șansă pentru el.

”A fost un film care a deschis un drum. În teatru am demonstrat, dar în film până atunci nu avusesem roluri. Până în ’64 când am avut acest rol și am avut întâlnirea cu Francisc Munteanu.. nu pot să uit întâlnirea cu el. Dădeam o probă de film, el nu mă văzuse, pe urmă ne-am împrietenit. Și îmi zice „ia spune tu replicile astea”. M-a plăcut și apoi a urmat colaborarea cu el”, a povestit actorul.

Reamintim faptul că a primit premiul ACIN pentru rolul din filmul „Clipa” din anul 1979 şi a fost decorat cu Ordinul Naţional Serviciul Credincios în grad de Cavaler, în anul 2002, „pentru prestigioasa carieră artistică şi talentul deosebit prin care au dat viaţă personajelor interpretate în filme, dar şi pe scenă, cu prilejul celebrării unui veac de film românesc”. În 1995 a publicat volumul de versuri „Frumoasa spaniolă, frumoasa suedeză”, la editura Arc.

Comentarii
Adauga un comentariu