National

Ion Iliescu deplânge moartea lui Oliviu Gherman: Am pierdut un prieten și un camarad

Publicat: 11 aug. 2020
Ion Iliescu deplânge moartea lui Oliviu Gherman
Ion Iliescu deplânge moartea lui Oliviu Gherman

Ion Iliescu deplânge moartea lui Oliviu Gherman. Într-o postare publicată pe blogul lui, fostul preşedinte al României deplânge moartea fostului lider al PSD. Acesta explica faptul că Oliviu Gherman i-a fost un bun prieten şi un camarad

Ion Iliescu deplânge moartea lui Oliviu Gherman, un adevărat prieten

Într-o postare publicată pe propriul lui blog, Ion Iliescu arată faptul că lumea politică a pierdut un om de bază, un om de stânga cu principii de la care nu s-a abătut. Ion Iliescu menţionează un mic istoric al celui care a fost preşedintele Senatului Romananiei şi care a fost un membru de bază în FSN şi ulterior în PDSR şi PSD. Fostul preşedinte Ion Iliescu a subliniat faptul că a lucrat alături cu Oliviu Gherman timp de aproape 2 decenii şi ca împreună au contribuit la definirea unui viitor democratic al României:

„Am aflat cu profund regret vestea morții lui Oliviu Gherman, fost președinte al Senatului și al FDSN, om politic de înaltă ținută morală, om de stânga, cu principii de la care nu a abdicat. Membru al Consiliului Frontului Salvării Naționale, a contribuit la definirea viitorului democratic al României ieșite din comunismul ceaușist. Am lucrat împreună aproape două decenii pentru construirea și consolidarea unui partid de stânga, social-democrat, în România, un partid care să ducă mai departe valorile și idealurile Revoluției Române. A contribuit, în funcțiile de reprezentare pe care le-a deținut, la definirea cadrului constituțional și la adoptarea noului cadru legal, care să permită revenirea României în concertul națiunilor europene, și apoi integrarea țării noastre în Uniunea Europeană și în NATO”, a scris pe blog Ion Iliescu.

Oliviu Gherman a fost unul dintre politicienii care au pregătit România pentru aderarea la Uniunea Europeană

În viziunea lui Ion Iliescu, Oliviu Gherman a fost unul dintre politicienii de bază din România, politician care a contribuit decisiv la pregătirea României pentru aderarea la Uniunea Europeană. Acesta a contribuit la succesul Consensului de la Snagov.

„I-am apreciat întotdeauna calmul și deschiderea spre dialog, felul în care știa să-și asculte interlocutorii. Om de știință, fizician, profesor universitar, a adus în politică ceva din rigoarea, dar și din deschiderea spre nou, specifice domeniului în care s-a format și afirmat profesional. A fost un exemplu pentru o întreagă generație de oameni de stânga, care au găsit în Oliviu Gherman un model și un sprijin. Am pierdut un prieten și un camarad în efortul nostru de reconstrucție democratică a României, pentru modernizarea ei, pentru afirmarea stângii moderne într-o țară care se confruntă și acum cu sărăcia și cu inechitățile economice și sociale. Dumnezeu să-l odihnească! Transmit sincerele mele condoleanțe familiei lui Oliviu Gherman”, a mai scris Iliescu.

Oliviu Gherman s-a stins din viaţa la vârsta de 90 de ani

Fostul om politic de stânga, Oliviu Gherman s-a stins din viaţa la venerabila vârsta de 90 de ani. Marţi, 11 august, Oliviu Gherman a murit. Conform biografiei acestuia, politicianul a deţinut mai multe funcţi ide demnitate publica de-a lungul timpului.

Oliviu Gherman a fost un fizician, politician, profesor universitar și diplomat român. A fost senator în legislaturile 1990-1992, 1992-1996, 1996-2000 și 2000-2004, ales în județul Dolj pe listele partidului FSN, apoi ales senator în circumscripția electorală nr.41 BUCUREȘTI. În cadrul activității sale parlamentare, Oliviu Gherman a fost membru în următoarele grupuri parlamentare de prietenie:

în legislatura 1990-1992: Statul Israel, Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord;
în legislatura 1996-2000: Republica Coasta de Fildeș, Republica Africa de Sud;
în legislatura 2000-2004: India, Republica Africa de Sud.
În legislatura 1996-2000, Oliviu Gherman a fost membru în comisia pentru privatizare și administrarea activelor statului (din sep. 1999), comisia pentru cultură, artă și mijloace de informare în masă (din dec. 1996) și comisia pentru muncă, familie și protecție socială (până în sep. 1999.) Oliviu Gherman a fost președintele partidului FDSN (devenit ulterior PDSR), în perioada 1992-1996.

Adauga un comentariu