National

Ion Iliescu, despre societatea civila: Minoritati agresive promoveaza interese private

Publicat: 21 dec. 2015
1

Ion Iliescu considera ca Romania se afla intr-un „moment critic” in dezvoltarea regimului politic si se intreaba, intr-un comentariu dedicat implinirii a 26 de ani de la Revolutie, „pe cine reprezinta un guvern de ‘tehnocrati'”.

„Ne aflam intr-un moment critic in dezvoltarea regimului politic romanesc. Si el nu are cum sa nu se reflecte in plan economic si social. Pe cine reprezinta un guvern de „tehnocrati”, cine il controleaza, democratic, asa cum scrie in Constitutie, cand nu mai stim cine si-l asuma politic, cine este puterea, cine opozitia, care ii este programul? In Parlament se voteaza fara o minima dezbatere legi cu impact determinant asupra vietii oamenilor. „Societatea civila” a luat locul cetatenilor si schimba guverne, impune programe, numeste ministri, creeaza institutii. Minoritati agresive promoveaza interese private, in dauna interesului public. Nu asa ceva am vrut in decembrie 1989”, scrie Iliescu pe blogul sau, intr-o postare publicata intitulata „Dupa 26 ani. Despre Revolutie si despre Romania de azi”.

Citeste si Manifestari la Iasi pentru aniversarea a 26 ani de la Revolutie

Fostul presedinte Ion Iliescu spune ca Revolutia Romana a fost un „mare moment de demnitate” al poporului roman, iar mostenirea este reprezentata de democratie, „care insa nu este un dat”.

„Pentru ea trebuie luptat permanent. Pentru ca stim ce inseamna lipsa ei. Si nu putem accepta revenirea la totalitarism. La fel de periculos este procesul de golire de continut a democratiei, marginalizarea institutiilor ei fundamentale, Parlamentul, in special, transformarea partidelor politice intr-un soi de spectatori, menite doar sa dea impresia de pluralism politic, si, ceea ce nu putem accepta, deposedarea poporului de suveranitatea sa, prin anularea, pe diverse cai, a votului sau”, subliniaza Iliescu.

El considera ca saracia este „principala amenintare interna, de natura economica si sociala” si adauga ca e nevoie „mai mult ca oricand de solidaritate sociala si nationala”.

Citeste si Cei mai fericiti pensionari: Ce pensii ar urma sa primeasca Basescu, Iliescu, Iohannis, Dragnea

„Toate aceste probleme se pot rezolva doar daca ramanem o democratie functionala, si fiecare isi face datoria de cetatean. Refuzul politicii este o falsa solutie. El nu va face decat sa accentueze criza democratiei. (…) Cert este ca avem nevoie de un nou proiect de tara, care sa reflecte schimbarile din ultimii 26 de ani, noul statut al Romaniei. Este necesar un consens asupra proiectului de viitor al Romaniei. Consens pe care numai politicul il poate construi. Pentru asta partidele ar trebui sa se democratizeze, sa fie deschise catre societate, sa reprezinte cu adevarat interesele cetatenilor. (…) Este momentul unei alte asumari de responsabilitate, pentru dezvoltarea Romaniei si pentru un viitor mai bun”, conchide fostul sef de stat.

Comentarii
  • Prima, ca nu a fost nici vorba de o revolutie, ci doar de o sangeroasa lovitura de stat, orchestrata de la Moscova, prin comandouri KGB si GRU si sprijinita de la Bucuresti de intreaga retea de agenti ai celor doua servicii secrete. Cea de-a doua, va fi insa ca o bomba termonucleara. Societatea romaneasca ar descoperi de ce si cum Securitatea s-a privatizat, atat institutional, cat si individual. Universul romanesc al istoriei recente s-ar da, literalmente, peste cap. O piesa extrem de importanta a unui asemenea dosar desecretizat ar fi „Dosarul Corbi”. Este intreaga documentatie elaborata de-a lungul anilor de securitatea lui Ceausescu si, in special, de o unitate specializata in identificarea si documentarea spionilor sovietici, care actionau pe teritoriul Romaniei. Urmarindu-i pe acestia, Securitatea i-a identificat pe „corbi”. Cine erau

  • „Corbii”, aceasta Coloana a Cincea care actiona in Romania la comanda Kremlinului, a fost, asa cum era si firesc, activata inainte de evenimentele care aveau sa faca aproape 1200 de victime. De altfel, astazi se stie ca Frontul Salvari Nationale fusese creat cu multa vreme inainte de caderea lui Ceausescu, in laboratoarele de la Kremlin. Si intrarea lui in actiune fusese temeinic pregatita, atat la Moscova, cat si la Bucuresti. Se mai stie ca acesti „corbi” nu numai ca au actionat pentru daramarea lui Ceausescu si a regimului sau dictatorial, prin mijloace specifice unei lovituri de stat, dar au si preluat intreaga putere, incepand din 22 decembrie 1989. Cele mai importante functii de comanda ale statului le-au fost incredintate „corbilor”.

  • NESIMTITULE,KGB ORDINAR,NU-TI ESTE RUSINE SA VORBESTI.COMUNIST INRAIT . TREBUIA SA ZACI IN PUSCARIE PENTRU CITI TINERI AI OMORIT IN DEC 1989 ,IN LOVITURA DE STAT CARE AI DAT-O IMPREUNA CU SECURITATE COMUNISTA. CRIMINALULE….

Adauga un comentariu