National

Ion Iliescu revine cu explicatii, dupa declaratiile controversate privind redeschiderea dosarului Revolutiei

Publicat: 25 feb. 2016
1

Fostul presedinte Ion Iliescu, presedinte de onoare al PSD, a revenit joi asupra unei afirmatii pe care a facut-o la Palatul Parlamentului in ceea ce priveste Revolutia.

El a aratat ca regreta faptul ca o „exprimare eliptica poate suna drept indiferenta fata de rudele celor care si-au pierdut viata in decembrie 1989„.

„La sfarsitul intalnirii de la Palatul Parlamentului, dedicata formarii CPUN, prima institutie a noii democratii romanesti, am raspuns unor intrebari ale presei legate de intentia redeschiderii dosarului ‘Revolutia din decembrie’ si unor decizii ale Curtii Europene a Drepturilor Omului privitoare la plangerile unor rude ale victimelor din decembrie 1989.

Revolutia Romana a fost un eveniment extrem de complex si a spune ca poti sa-l cuprinzi intr-un dosar inseamna a ignora o intreaga realitate. Orice sentinte ar da un tribunal sau altul, ele nu inseamna ca reprezinta adevarul despre Revolutie. Sunt doar solutii particulare, date unor cazuri particulare. Iar acolo unde au fost identificati vinovati de represiune, acestia au fost judecati si condamnati. Nu pentru o vina in general, ci pentru fapte concrete.

Regret faptul ca o exprimare eliptica, in contextul acestei discutii, poate suna drept indiferenta fata de suferinta rudelor celor morti in acele zile. Nu este, iar tot ceea ce am facut pentru cinstirea memoriei lor sta dovada ca nu este vorba de indiferenta sau de lipsa empatiei”, a scris Ion Iliescu joi pe blog.

Potrivit acestuia, cinstirea memoriei celor care si-au pierdut viata in timpul Revolutiei inseamna in primul rand a se actiona „pentru ca Romania sa nu mai cunoasca totalitarismul”.

„Iar pentru asta actiunea politica este primordiala. Democratia inseamna politica. Trebuie sa tragem concluziile politice care se impun din tot ceea ce am facut gresit in acesti 26 de ani, inseamna sa intarim institutiile politice: Parlament, partide, organe alese la nivel local; sa ne facem datoria de a veghea ca tara asta sa ramana o democratie, drepturile si libertatile cetatenesti sa fie respectate”, a aratat fostul presedinte.

In cursul zilei de joi, Ion Iliescu a sustinut, referindu-se la dosarele Revolutiei si Mineriadei, ca CEDO „este alimentata” de oameni din tara, „interesati” in acest sens, si a aratat ca ii intelege pe cei care au avut pierderi la Revolutia din 1989, apreciind ca din aceste evenimente trebuie trase invataminte politice, nu sa se „tot planga mortii”.

„Eu ii inteleg pe cei care au avut pierderi. Dar asta a fost! A fost caracterul cel mai radical de tranformare din tot arealul nostru. Nici ungurii, nici cehii, nici polonezii nu au avut asta, nici macar bulgarii. Deci la noi a fost o miscare radicala de inlaturare a vechiului regim, cu sacrificii umane. Revolta din decembrie a insemnat sacrificii umane.

Acum sa stam sa tot… plangem mortii, in loc sa tragem concluziile politice adecvate pentru tot procesul de dezvoltare a societatii romanesti…”, a afirmat Ion Iliescu, la Palatul Parlamentului, intrebat in legatura cu faptul ca urmasi ai victimelor spun ca nu pot trece peste aceste evenimente.

Adauga un comentariu