National

Ion Lucian, inmormantat cu onoruri militare in aplauzele publicului

Publicat: 03 apr. 2012
Actorul Ion Lucian, fondatorul Teatrului Excelsior, a fost inmormantat, astazi, la cimitirul Bellu din Capitala, cu onoruri militare, in aplauzele a sute de colegi de breasla, prieteni si admiratori, scrie Mediafax.
Printre cei care au venit la slujba de inmormantare de la cimitirul Bellu s-au numarat actorii George Mihaita, George Ivascu, Sebastian Papaiani, Ion Haiduc, Marin Moraru, Virgil Iantu, Cornel Todea, Cristian Sofron, cantautorul Nicu Alifantis, vedeta TV Virgil Iantu si scriitorul si senatorul Radu F. Alexandru.
Ion Haiduc l-a descris pe Ion Lucian ca fiind „actorul cu cei mai multi spectatori”, in timp ce Sebastian Papaiani a rememorat intalnirea cu maestrul, din tinerete. Papaiani a spus ca lui Ion Lucian ii placea sa construiasca si sa indrume tinerii.
El a mai amintit de lupta lui Ion Lucian pentru a construi noul Teatru Excelsior din Bucuresti, dar si modul in care actorul a inspirat si a ajutat generatii intregi de artisti.
La inmormantare au participat peste 300 de persoane.
Mormantul lui Ion Lucian se afla pe Aleea Artistilor, alaturi de criptele unde se odihnesc Emil Hossu, Cristian Paturca si Tatiana Stepa.
Actorul Ion Lucian, care a murit sambata seara, poate fi descris ca o persoana care si-a petrecut intreaga viata sub semnul teatrului; una dintre cele mai mari bucurii pe care acesta le-a avut a fost deschiderea, anul trecut, a noului sediu al Teatrului Excelsior din Capitala, al carui director a fost.
Ion Lucian urma sa primeasca, in martie, titlul de Doctor Honoris Causa din partea Universitatii Nationale de Arta Teatrala si Cinematografica (UNATC) din Capitala, dar ceremonia a fost amanata, din cauza bolii artistului. El a fost internat pe 11 martie, la Spitalul de Urgenta Floreasca din Bucuresti, cu suspiciune de bronhopneumonie si anemie, iar sambata seara, maestrul a trecut in nefiinta.
Lucian, un cunoscut actor de teatru, regizor, scenarist si dramaturg, s-a nascut pe 22 aprilie 1924, in Bucuresti. A absolvit Academia regala de teatru si muzica din Bucuresti, in 1945.
La 18 ani, juca pe scena Teatrului National din Bucuresti, apoi, din 1945 pana in 1947, a fost angajat al Teatrului de Opereta Alhambra. La Teatrul Municipal Bucuresti (actualul Teatru Bulandra) a jucat in perioadele 1947 – 1952 si 1956 – 1960. Pe scena Teatrului Nottara a urcat in 1952, pentru ca mai tarziu sa devina actorul Teatrului de Comedie (1960 – 1964; 1972 – 1990).
Fondator si director (1964 – 1972) al Teatrului pentru Copii „Ion Creanga” si al Teatrului Excelsior din Bucuresti (din 1990), Ion Lucian a fost profesor universitar la Institutul de Teatru si Film (1952 – 1956), iar intre 1998 si 2000 a predat la Universitatea Hyperion din Capitala.
De-a lungul carierei, a fost invitat in calitate de actor si regizor in Italia, Belgia, Franta, Japonia, Canada, SUA. Dintre aceste realizari de succes pot fi amintite piese de Eugen Ionescu, o piesa proprie dedicata copiilor, „Cocoselul neascultator”, montate la teatre din Paris, Caen, Rennes (Franta), Montreal (Canada), Bruxelles (Belgia). A tradus piese de Moliere, Eugene Labiche, Georges Feydeau si a publicat volumele „Le petit coq” (1975), „Fantezii pe teme umoristice” (1998) si „Stelute de umor” (2002).
In stagiunea 2010-2011, Ion Lucian a jucat la Teatrul National in piesa „Comedia Rosie”, in regia lui Alexandru Tocilescu, iar din 2002 tinea capul de afis la Teatrul de Comedie in „…escu”, de Tudor Musatescu.


loading...

Adauga un comentariu