Scriitori

Ion Minulescu – aprecieri critice

Publicat: 06 ian. 2015
3

Ion Minulescu (n. 6 ianuarie 1881, Bucuresti – d. 11 aprilie 1944, Bucuresti) a fost un poet si prozator roman, reprezentant important al Simbolismului romanesc. Ion Minulescu este numit director general al artelor in 1922.

Cultivand motive lirice tipic simboliste, poezia sa canta mirajul tinuturilor exotice, marea, aspiratia spre un absolut indefinisabil, starile sufletesti enigmatice apasate de melancolie, ispita erotica si moarte, intr-un limbaj alegoric de o sonoritate exterioara specifica. Viziunea sa este in cele mai multe cazuri a unui umorist sentimental fantezist.

Vezi si Povestea lui Emil Garleanu

„Alta intalnire cu Ion Minulescu”.

Vezi si Copilaria lui Rudyard Kipling

Poetul Minulescu participand la o sezatoare literara la Medias, in perioada interbelica, invitat fiind de poetul George Popa, initiatorul revistei literare „Lanuri”, l-a intrebat pe scriitorul mediesean cine-l va prezenta la aceasta manifestare literara. George Popa, care era mai scund de statura, i-a raspuns: „Eu.” Minulescu i-a replicat: „Pai bine mai tangaule, la Blaj m-a prezentat un popa cu o barba cat o matura. Tu, cred ca nici nu stii manui briciul.” Dupa sezatoare, poetul simbolist i-a spus lui Popa, cerandu-i iertare: „Draga Popa, te rog sa ma ierti. Ti-am spus ca nu poti manui briciul, dar am vazut ca il manuiesti foarte bine, insa in loc sa te barbieresti pe tine, m-ai barbierit pe mine.”

Adauga un comentariu