Scriitori

Ion Pena, scriitorul interzis, alaturi de fiul lui Sadoveanu, ingropat in Cimitirul Eroilor din Alba Iulia – FOTO

Publicat: 04 mai 2015

Considerat de unii, poate cel mai bun epigramist teleormanean, Ion Pena a fost si un poet apreciat in perioada interbelica. Nascut pe 25 august 1911, intr-o familie de tarani, in comuna Belitori, azi Troianul, mort in razboi, pe 29 iulie 1944, si inmormantat in Cimitirul Eroilor din Alba Iulia, Ion Pena este mai mult un necunoscut astazi.

De ce ?

Pentru ca intre 1945 – 1989, mort fiind, a fost ascuns de ciracii cenzurii in „fondul special – interzisi, S „. Nu le-a scapat mai nimic, l-au ras de tot. Pana in 2000 nu s-a stiut mai nimic de el. Doar unii epigramistii seniori isi mai aminteau din epigramele in care-l creionase pe Pastorel Teodoreanu, in anii ’40.

In urma documentarii realizate de pasionati ai operei lui Ion Pena in biblioteci si arhive, a fost descoperit faptul ca Ion Pena a publicat si era apreciat in marile publicatii bucurestene „Universul literar”, „Pacala”, „Prepoem”,  „Epigrama”,  „Vremea”,  in revista buzoiana „Zarathustra”, redactata de Ion Caraion si Alexandru Lungu, cat si in cele teleormanene „Oltul”, „Drum”, „SO4H2″, „Graiul tineretului” …

De tanar, Ion Pena, si-a creat multe adversitati publicand texte prin care se delimita de „exclusivismul rasei si culturii germane”, in revista „SO4H2”, pe cand avea doar 22 de ani. Condeier cultivat, rafinat, cu un spirit inteligent, acid si chiar autoironic, Ion Pena da scrierilor sale concizie si finete.

Antibolsevic convins, scria, inainte de venirea trupelor sovietice, in revista „Pacala”, al carei motto era: „Iar cand  la Patria Romana / Ravneste hidra bolsevica / Nesatioasa si pagana, / Ia si o arma, ca nu strica!”

In UNIVERSUL LITERAR, suplimentul celui mai popular si influent ziar din perioada interbelica, UNIVERSUL, Ion Pena era catalogat „Un poet plin, de un talent robust, original si format, care face o figura cu totul aparte in corul celorlalti”.  „Astazi Ion Pena vine intre noi cu o lira cu totul innoita, asezandu-se dintr’odata pe primul plan al poeziei tinere” …  „versurile lui trebuiesc citite cu toata atentia. In miezul lor se sbate un poet de rasa, care semneaza simplu si deslusit: Ion Pena.”

Astazi, noi putem sa judecam firul epic din proza utopica in doua parti, „Moneda fantazienilor„, scrisa in Banat, la Sichevita, intre 1937 – 1938, in care Pena merge cu anticipatia pana in 1 ianuarie 2000. Prima parte a fost publicata in revista „Drum”, in anul 1937, numarul de Craciun, iar partea a doua, singurul manuscris, in dactilograma, ramas la fratele mai mic, Petre Pena, a ajuns la nepotul lor, Marin Scarlat, care l-a dat spre publicare. In povestire, previziunile autorului au mari analogii cu colectivizarea si cooperativizarea (coop-uri, gradinite, ..), Ion Pena dovedindu-se un bun analist social de anticipatie.

Prozatorul si publicistul Constantin Stan (1951 – 2011), membru al Uniunii Scriitorilor, in 2001, in articolul „Un caz ciudat”, vorbeste despre faptul ca „Pena, prin povestirea sa, il devanseaza pe  George Orwell”, autorul faimosului roman „Ferma animalelor”, scris in 1945.

Iar profesorul, ziaristul si prozatorul Victor Marin Basarab afirma in 2001: „Moneda fantazienilor” ar trebui pusa in circulatie si asezata intr-o exacta comparatie cu proza urmuziana, intr-o corecta intelegere a vizionarismului sud-est european si, de ce nu, la baza teatrului absurdului ionescian.” Acum, in 2015, citind si cumpanind, putem afirma ca Ion Pena a fost un vizionar.

Istoricul si criticul literar Stan V. Cristea, membru al USR, consemna in revista „Caligraf” din iulie 2005:  „Surprinzator, prin 1943 – 1944, Ion Pena pare ca evolua spre un nou fel de poezie. Ii intrezarim – incredibil, cumva pe Nichita Stanescu si Marin Sorescu„, iar in ziarul „Drum” din 17-23 august 2001 acesta sublinia: „Citite cu rabdare, dincolo de graba acestui inceput de nou secol, multe din poeziile lui Ion Pena ne dezvaluie un poet adevarat si sensibil, care a putut sa mestesugeasca destule versuri memorabile.”

Profesional, Ion Pena a functionat timp de patru ani si zece luni in Banat, la Sichevita, intre 1936 – 16 iulie 1941, ca delegat de agentie. Aici infiinteaza „Caminul cultural – Lumina”, cu sediul in incinta Primariei. Doneaza caminului cultural un aparat radio, iar bibliotecii din localitate carti in valoare de mii de lei. Ulterior, impreuna cu satenii procura un aparat de proiectie.

Profesia avea sa-l duca pe Ion Pena, in 1941, la Domnesti, judetul Muscel, actualmente Arges, unde lucreaza ca agent administrativ. Aici infiinteaza „Biblioteca Moderna” prin care cauta sa satisfaca cerintele de lectura ale localnicilor, implicandu-se puternic in activitatea de culturalizare a satenilor.

In Domnesti se imprieteneste cu Gheorghe Suta, care-l si gazduieste pana la plecarea sa pe front. Acesta era liderul  Partidului National Taranesc din Domnesti, mare industrias si comerciant, unchiul Elisabetei Rizea din Nucsoara – Arges, participanta activa la „Rezistenta anticomunista din Muntii Fagaras – Haiducii Muscelului”. In fapt, Gheorghe Suta fiind fratele avocatului Nicolae Suta, viitorul sef de cabinet al presedintelui PNT, Ion Mihalache.

Viata lui Ion Pena s-a desfasurat sub zodia tragicului, ca sa nu spunem a blestemului. A avut parte de un destin frant la doar 33 de ani, fiind al cincelea copil, din cei sapte, pe care parintii i-au condus pe ultimul drum al vietii.

Prietenia sa cu Gheorghe Suta si apartenenta la PNT aveau sa-i condamne familia la supravegherea militiei si securitatii.

Pentru aceasta restituire literara iubitorii celebrului epigramist au realizat o serie de pagini dedicate acestuia:

1) – am creat conturi pentru Ion Pena si am postat pe: www.wikipedia.org, www.citatepedia.ro, www.versuri-si-creatii.ro, www.poezie.ro, www.versuri.ro, https://plus.google.com (a adunat peste 90.000 de vizualizari) si www.facebook.com (a adunat 3460 de prieteni)

2) – poezii si articole despre Ion Pena au aparut in revistele si ziarele: „Romania literara” (revista a Uniunii Scriitorilor din Romania, articolul „Un scriitor uitat – Ion Pena” este semnat de dl Gheorghe Grigurcu  ), „Convorbiri literare” (revista a USR), „Poesis”(revista ce apare sub egida USR), „Cafeneaua literara”, „Plumb”, „Pietrele Doamnei”, „Gand romanesc”, „Caligraf”, „Oglinda literara” (revista ce apare sub egida USR), „The Epoch Times”, „Criterii nationale”, „Revista de recenzii”, „Basarabia literara”, „Arges Expres”, „Scrisul banatean”, „Unirea”, „Puterea”, „Jurnal romanesc”, „Armonii culturale”, „Lumea romaneasca”, „Bogdania”, „Amprentele sufletului”,  „Natiunea”, s.a.

3) – vor fi tiparite 1000 de carti cu titlul „Scrieri” de Ion Pena (poezii, proza si epigrame)

4) – poeziile lui Ion Pena, citite de actori de prima mana (ioan gyuri pascu, oana pellea, dorel visan, magda catone, horatiu malaele, irina movila, s.a.), inregistrate in format digital, vor fi postate pe www.youtube.com si distribuite in reteaua Biblionet.

Adauga un comentariu