Magazin

Ionel Boer, militarul care i-a executat pe sotii Ceausescu, DEZVALUIRI INCREDIBILE

Publicat: 07 dec. 2014

Mainile lui Ionel Boeru inca tremura cand vorbeste despre ziua in care i-a impuscat pe sotii Ceausescu. Capitanul, care a facut parte din plutonul de executie de la Targoviste, a vorbit pentru britanicii de la The Guardian despre ce a insemnat acel moment care a schimbat istoria Romaniei. Desi acele clipe inca il urmaresc, Ionel Boeru nu regreta ca i-a impuscat pe dictatori si spune ca i-a ajutat sa moara cu demnitate.

In decembrie 1989, parasutistul Ionel Boeru s-a oferit voluntar pentru o misiune misterioasa. Ajuns la Targoviste, acesta a descoperit ca fusese adus pentru executia dictatorului roman. De Craciun, el a asigurat paza la procesul-spectacol melodramatic al cuplului, i-a escortat afara, in timp ce Ceausescu canta Internationala, iar mai putin stapana pe sine sotia sa tipa expresii obscene la adresa unui sergent batjocoritor, i-a aliniat in fata unui zid si i-a mitraliat cu gloante de Kalasnikov.

Totul s-a intamplat atat de rapid, incat un jurnalist militar care a inregistrat video procesul a apucat sa filmeze doar ultima rafala de gloante si cadavrele deja cazute la pamant. Insa aceste cateva secunde i-au umbrit toata viata parasutistului.

„Sunt doua vieti pe care le-am curmat. Este mare lucru. In razboi este ok, insa cand omori oameni neinarmati este mai greu. Nu as dori acest lucru nimanui, chiar daca treaba mea este sa omor oameni”, a spus Boeru.

Boeru crede ca gloantele sale i-au ucis pe Ceausesti, pentru ca, atunci cand a inceput sa traga, unul dintre cei trei membri ai plutonului de executie a ramas „paralizat” timp de cateva secunde, iar al doilea a uitat sa-si puna arma pe automat, tragand doar cateva focuri, pe rand.

Cuplul Ceausescu, „inca foarte indragostit”, a cerut sa moara impreuna, ca o sfidare fata de sentinta, care prevedea executia separat. El le-a acordat ultima dorinta si se consoleaza ca i-a ucis inainte sa-si piarda controlul.

Atunci in varsta de 31 de ani, astazi bunic, capitanul nu are regrete ca a pus capat definitiv regimului lui Ceausescu, marcat de frica, saracie si lipsuri.

„I-am impuscat foarte repede, simt ca i-am ajutat sa moara cu demnitate. Soldatii plangeau de fericire, oameni despre care anterior ai fi crezut ca sustin in intregime regimul izbucneau de emotie”, a mai spus Boeru in interviul acordat jurnalistilor britanici.

La zborul inapoi de la locul procesului, elicopterul era intesat cu procurori, judecatori si gradati de rang inalt, comenteaza publicatia.

„Nu era loc in elicopter, asa ca Cirlan a fost nevoit sa stea pe cadavre, iar el este cel mai traumatizat. Toata lumea voia sa fie in locul nostru atunci. Acum nu mai vrea nimeni”, spune Boeru.

Intr-un interviu mai vechi acordat lui Marius Tuca, militarul Ionel Boeru recunoaste ca s-a intrebat daca va fi in stare sa duca la capat misiunea dificila incredintata, mai ales ca, atunci, simtea ca Ceausescu nu are parte de un proces corect.

„Sa stii ca si eu m-am gandit daca sunt in stare, tot timpul, daca iti aduci aminte, ma stergeam de transpiratie. Asta era, ma gandeam „sunt in stare sa fac treaba asta?”. Noi am stiut ca vor fi impuscati inainte de proces, asta este un lucru clar, dar a avut loc un proces despre care nu pot sa spun ca a fost corect sau incorect, acum pot sa spun ca a fost incorect, dar atunci a fost foarte corect”, declara Boeru.

Dorin Carlan, un alt parasutist care a facut parte din plutonul de executie al sotilor Ceausescu, a vorbit la Romania TV despre acele clipe. Memorabila ramane demnitatea dictatorului in fata mortii, care a avut puterea sa-si priveasca calaii in ochi.

„I-au legat fedeles, cred ca n-a durat un minut…s-a opus un pic el, pana s-a dus un coleg de-al meu, a zis: „Tovarase, am primit ordin sa va leg, mainile la spate”. Ea s-a lamentat: „V-am crescut, v-am facut mari, acum ne omorati ca pe niste criminali”.

Nu mai aveau putere sa mearga, initial ei au crezut ca merg la elicopter, dupa care tovarasul s-a uitat in ochii mei pret de cateva secunde si l-am vazut pe Ceausescu uman. I-au dat lacrimile. Catre zid a fost foarte bun, nu stiu pe cati dintre noi in fata mortii ii loveste demnitatea si onoarea sa mearga la moarte ca el. Toti trei am tras la unison, dupa care au mai tras si ceilalti colegi ai nostri, ei au cazut foarte repede la pamant”, a declarat Dorin Carlan.loading...

Comentarii
 • Dumnezeu o sa aiba in grija pe voi si familile voastre ,nu stiu cum puteti dormi noapte , o sa sfarsiti ca si alti care au participat la acea mascarada de proces ,nu uitati a lua viata unui om crima se chiama indiferent cu voie sau fara de voie ,

 • Când primeşti ordin ca militari,acesta se execută,dar în acest caz a fost vorba despre voluntariat!
  Nu a existat un proces cu probe,şi totul s-a desfăşurat foarte repede în comparaţie cu procesele actuale care durează ani de zile,a fost o execuţie cu sânge rece!
  Justiţia trebuie înfăptuită indiferent de calitatea persoanei şi de împrejurările care au avut loc.
  Cred că trebuia să li se închidă gura cât mai repede din anumite motive.
  Nu agreez comunismul dar nici anarhia economică şi socială,falsa democraţie,de capitalism nu poate fi vorba.

 • in viata totul se plateste, noi spunem ca o actiune este corecta, din punct de vedere uman, dar din punctul de vedere al lui Dumnezeu? Nu este important ce credem noi si cum ne justificam, la Dumnezeu nu exista justificare. Toti am gresit caci toti ne-am bucurat de moartea lor, atat am stiut noi sa facem atunci.Intr-un fel, am fost complici. Improtant este sa constientizam, sa ne dam seama ca am gresit, sa cerem iertare, sa-i spunem lui Dumnezeu ca daca ne-am intoarce in timp n-am mai fi procedat la fel, si poate vom fi iertati.

Adauga un comentariu