Secretele istoriei

Ionel Boeru, despre asasinarea soților Ceaușescu: “Aveam ordin să îi execut…”

Publicat: 24 nov. 2021
Ionel Boeru cu ochelari si sapca
Ionel Boeru a vorbit despre ziua in care sotii Ceausescu au fost executati

Ionel Boeru, militarul care i-a împușcat pe Elena și Nicolae Ceaușescu, a recunoscut după 32 de ani că a avut ordin să îi execute pe cei doi. Totul ar fi trebuit să aibă loc în timpul procesului, în cazul în care aceștia ar fi încercat să se salveze.

Colonelul în rezervă spune că acest lucru ar fi trebuit să se întâmple indiferent de victimele colaterale.

Ionel Boeru a recunoscut că a avut ordin să îi execute pe cei doi

Ionel Boeru, colonel în rezervă, a fost cel care i-a păzit pe soții Ceaușescu în ziua procesului care le-a adus moartea pe 25 decembrie 1989, la Târgoviște. Acesta a dezvăluit care au fost ordinele pe care le-a primit de la generalul Victor Stănculescu, după ce a fost informat că va face parte din plutonul de execuție a cupului Elena și Nicolae Ceaușescu.

“Pe data de 22 luptătorii au plecat în oraş, în Bucureşti în Capitală să apere televiziunea, CC, hotel Bucureşti şi alte obiective. Menționez, unitatea de la Boteni în perioada 16-22 nu a primit nicio misiune în afara cazărmii. Pe data de 25 dimineața au fost adunate cadrele care mai erau în unitate. Am fost adunați la ora 9.00 dimineaţa şi comandantul unității a spus că pentru o misiune de grad 0 are nevoie de 8 voluntari.

Am aflat de misiune când am ajuns în cazarma de la Târgoviște. Acolo am aflat care era ţinta. Nouă ni s-a spus că este o misiune în Bucureşti, iar la adunarea pe care am avut-o cu generalul Stănculescu, în spatele stadionului Steaua, ni s-a spus că urmează să participăm la judecarea unor teroriști”, a spus colonelul în rezervă Ionel Boeru.

Ionel Boeru a explicat și motivul principal pentru care s-a oferit voluntar

Ionel Boeru a fost marcat că opt militari au fost împușcați pe 23 decembrie, din care unul îi era bun prieten.

“Eu personal m-am oferit voluntar pentru că pe data de 23 decembrie la  televiziune au fost împuscați mortal 8 militari, din care unul îmi era foarte bun prieten şi simțeam nevoia să ies din cazarmă. Am mers pe stadionul de antrenament şi acolo ne-am întâlnit cu generalul Stănculescu care a venit cu două maşini cu completul de judecată şi de acolo am plecat la Târgoviște. Până să ajungem acolo a fost o problemă în elicopter care trebuie spusă. Colegul care mă ținea de centură mi-a spus că Măgureanu avea pistol asupra lui”, a mai spus Ionel Boeru, potrivit Antena 3.

La Târgoviște, Ionel Boeru și ceilalți militari au fost anunțați de generalul Victor Stănculescu că este nevoie de trei oameni foarte buni care să formeze plutonul de execuție.

“La Târgoviște am aterizat în dispozitivul de luptă al bateriei de artilerie care se afla acolo. Am fost adunați toţi şi înainte de a ni se da misiunile am fost anunţaţi că suntem acolo pentru a sigura siguranţa procesului soților Ceaușescu. Din cei 8 militari doar eu şi încă doi subofițeri am făcut parte din plutonul de execuție. Am fost anunţaţi de generalul Stănculescu că are nevoie de trei oameni foarte buni cu care să formeze acest pluton de execuție. Când a spus treaba asta ‘cei mai buni’ s-a uitat în ochii mei şi am înţeles că e clar trebuie să fiu şi eu, la care cei doi din spate s-au oferit şi ei. Ni s-a spus de execuție după ce s-a ales locul. A fost înainte de proces”, a mai spus colonelul în rezervă.

Avea ordin să-i execute pe Elena și Nicolae Ceaușescu idiferent de consecințe

În final, Ionel Boeru a dezvăluit că avea ordin să-i execute pe Elena și Nicolae Ceaușescu, în caz că aceștia ar fi încercat să se salveze în timpul procesului, indiferent de victimele colaterale.

“Procesul a fost o formă de a justifica execuția de după. Tot acolo ni s-a spus cum se va face execuția: se va trage de la șold, un încărcător plin foc automat. M-a şocat pentru că noi la vremea respectivă nu executam trageri de la șold. Apoi ni s-a spus să-i luam din transportor, eu nu știam că sunt acolo. Trebuia să îi iau pe rând să îi duc la vizita medicală, după care să îi duc în sala unde avea loc judecată. Ultimul ordin pe care l-am primit este că voi asista la proces şi voi asigura siguranţa în încăpere. În caz că se va încerca eliberarea acestora sau altceva de genul să-i execut, să îi împușc, inclusiv de victimele colaterale”, a mai povestit Ionel Boeru.

Comentarii
 • Au distrus țara, alegesar praful de ei și de toți urmașii lor. Ne-au făcut sclavi la noi in țară, au distrus si vândut tot străinilor.

 • Vorbiți aiurea mă daca a avut ordin în armată nu se discuta ordinul mai ales ca și cadre militare aia care au dat ordine trebuie sa fie executați și ei

 • Atunci eram înfricoșati.ne doream sa scăpăm de sistem nu de ei ca oameni ..
  Dar nimeni nu se gândea ca vor fi ucisi..dacă nu se făcea ceva urgent urma un carnagiu….am trăit clipe de groaza .

 • incepand cu ILIESCU P ROMAN ETC TOTI CEI CARE AU PARTICIPAT LA LOVITURA DE STAT TREBUIAU CONDAMNATI LA MOARTE.DIN CAUZA VOASTRA AM AJUNS SA EMIGRAM CU MILIOANELE IN ALTE TARI SA FIM SCLAVI.

 • Ucis ca un caine in ziua sfanta de Craciun! Si ne mai miram ca Dumnezeu a pedepsit Romania! A fost un Patriot si a inteles ca pana nu ne vom achita datoria externa, vom fi mereu sclavii altora…. si cu sacrificii mari, s-a platit aceasta datorie! De ce credeti ca a fost ucis aproape imediat dupa asta? Acum, tara indatorata, si noi sclavi pe veci, vom juca mereu asa cum canta altii, se stie cine, aia care au planuit totul! Dumnezeu sa ne ierte si aiba mila de noi si de Romania!

 • ce zi sfanta de craciun mai qanlfabetilor, asa considerati voi nemernici ordinari el trebuia omorat cand a facut crimele dela vadul rosca, a trqas cu mityrliera in oamenii care au facut baricade in sat sa nui c olectivizeze la impuscat in 46 pe directorul bancii din slatina ca nu a vrut sa le dea bani la alegeri fireaqti aqi dracului de comunisti imputiti hanibal

 • Nu am vrut LIBERTATE e mai bine sa te duci liber unde vrei in lumea aceasta e normal ca numai oamenii cu bani sa se plimbe.n lume DEMOCRATIA NU ESTE INCJ
  HISOARE PRECUM SISTEMUL COMUNIST…..SI EU AVEAM 13 ANI LA REVÒLUTIE SI M.AM SIMTIT USURAT CA AM SCAPAT DE DICTATORI SI DICTSTURA….!!!!!!!

 • Cum ramane cu afirmatia dlui Boeru conform careia gen.Vasile Milea si Ceausescu au impuscat tarani cu ocazia trecerii la Marea Colectivizare ? Pe cand si un bulevard Ceausescu ?

 • Esti un erou al tarii si vei ramine in istorie. Foarte bine faci ca publici faptele din acele timpuri. Au fost executati doi criminali, sa le fie tarina usoare martirilor revolutiei care au fost ucisi din ordinul dictatorilor communisti ahtiati de putere. Putini au avut curajul dumneavoastra in acele timpuri si mult mai putini ar fii in aceste timpuri. Tara are nevoie de soldati ça voi.

 • E mai bine ca suntem slugi la alti acum si plini de datori de ce nu se face asa si cu cei care ne conduct acum si ne fura? si noi muncim in alte tari sa ne castiga painea si sa ne ajutama familie ca am fii murit ori de foame la noi in tara

 • E mai bine ca suntem slugi la alti acum si plini de datori de ce nu se face asa si cu cei care ne conduct acum si ne fura? si noi muncim in alte tari sa ne castiga painea si sa ne ajutama familie ca am fii muritori de foame la noi in tara

 • Comentarii pro și contra. Mai mult contra execuției desigur. In zilele de astăzi, vorbind la rece desigur, cred ca nu avem suficiente gloanțe, pentru toți acești trădători de țara care fără nonșalantă a vândut si distrus tot ce era bun in acei ani 90. Poporul a ajuns pribeag, cerșind la porțile marilor puteri un “colț de paine “.

 • Esti un ucigas nenorocit!O sa putrezesti in iad impreuna cu urmasii tai!De tine o sa si aduca aminte doar viermii si ciorile aflate pe stalpii de telegraf!!!!!!!

 • Ceaușescu și-a meritat soarta cu vârf și îndesat! Probabil că cei care-l laudă erau pupincuriști și o duceau mai bine și nu le păsa de râul făcut celorlalți oameni.

 • Dacă ar fi fost civil ar putea fi numit criminal, așa însă militar fiind n-a avut altă alternativă, un ordin se execută, nu se discută.

 • Părintele Arsenie Boca le-a spus-o în față ceaușeștilor că or să fie împușcați în zi de mare praznic, iar gunoaiele nu l-au crezut ci, au dat ordin securității ca să-l lichideze fizic. Iar la Revoluție s-au făcut vinovați de moartea a 1500 de tineri, copii, femei și bărbați și de schilodirea pe viață a altor zeci de mii de oameni. Sper să zacă de-a pururi în iad!

 • Nu mai fabulați, Ceaușescu a fost judecat și executat conform sistemului creat chiar de el și căruia i-a căzut el însuși victimă, iar înainte de 90 nu exista oficial sărbătoarea de Crăciun, lucru de care tot el s-a făcut vinovat.

 • Fff.adevarat ,,,fiecare unde lucreaza lsi respecta ordinele,,,asa a fost si este,, ln continuarie nu se stie ca vad multi viteji dar locul de munca fiecare vrea sa-l tina pentru bani.

 • In comunism au murit o groaza de oameni prin puscarii doar pentru ca gandeau altfel,ma ingrozesc cand vad atatia nostalgici dupa acele vremuri, probabil creierul lor e in stomac bine ca l-au lichidat pe ceasca oricum traia in lumea lui si nu vedea vantul schimbarii!

 • Am fost sclavii comunismului,acuma sclavii UE ,dar noi pensionarii actual am lasat Tara noastra in0 datorie am lucrat pentru voi sa fie bine nu vreti sa dati nimic acuma!!!

 • uitați care a fost situația atunci nu aveam ce ști de libertate toți îl omoram pe Ceaușescu ce strigă toți moarte el câți oameni au omorât pe nedrept se uită cum sa trăit fara curent mâncare căldură apa calda te muncea non stop acum da sa greșit alta judecată la rece dar la cald altfel se judecă

 • și tot de la Dumnezeu la blestemat sa moara un zi sfântă ce a avut cu biserica curțile care au dărâmat cum a început comunism pei împușcare țarului cum sa terminat comunism tot împușcare sabie de sabie moare e de la Dumnezeu tot așa a vrut să se întâmple cu destin fiecărui faxase voia lui Dumnezeu nimic fara Dumnezeu fă
  ră credință

 • Dacă vrei să ai o casă a ta atunci te împrumuți și până ce restitui împrumutul urmează să „strângi cureaua” – valabil înainte de 1989 dar și acum. Nu te mai scalzi în șampanie, vei duce o viață ceva mai grea. În prezent România a făcut mari împrumuturi și până ce le plătește va duce o viață grea: când spui România spui poporul român și el va fi cel a carui viață va fi grea , cine știe câte generații de acum încolo. În 1989 România avea o industrie cu care a reușit să-și plătească toată datoria externă dar azi are nu mai are nimic altceva decât câmpuri goale sau suprafețe pe care s-au construit magazine ale multinaționalelor, industria a fost dată la fier vechi.

 • Ordinul se executa.
  Nu?
  Esti acuzat de tradare si executat.
  Pt cei care cunosc tara era aproape pe picior de razboi, se aplica indicativul Radu cel Frumos.

 • In acele vremuri multi dintre noi am fost tineri, cu sângele fierbinte ,plini de entuziasm, ca sa schimbam un regim și sa devenim democrați. Multi dintre noi am participat cu bucurie nemărginita la asa zisa revoluție. Acum la vârsta a doua , realizam ce mare greșeala am făcut. Am fost marionetele unor interese obscure din interiorul si exteriorul granițelor României,,de subjugare a acestui popor, am ajutat la reușita lor, sa-si întindă tentaculele peste bogățiile aceste tari. Am scos la suprafața, tot ce este mai rău la acest popor, hoția, lașitatea,minciuna. Daca înainte am fost un popor respectat, o tara puternica, acum am ajuns sa fim urați, denigrați și mai ales batjocorati, inclusiv in interiorul tarii. Au ieșit la rampa, toti misei, toți hoții,tot ce a avut mai putred tara asta ,care in acele vreme nu au avut curaj și tupeul sa facă ce fac acum. Au adus poporul roman la stadiul de iobăgie. In legătura cu mărturia acestui domn, nu pot sa spun decât ca a executat un ordin, ca a fost tânăr si entuziast ,ca, la acele timpuri a crezut ca face un bine tarii si ca lupta pentru eliberarea poporului de sub o dictatura.Au trecut 32 ani, iar pentru cei care nu au trait acele vremuri, este greu de înțeles de ce se regreta multe aspecte privind modul de trai si viata. Am avut școli si universități foarte bune, am avut o industrie care putea fi ajustata după cerințe, am avut siguranța pe strada ziua si noaptea. Am avut respect si omenie.Am avut bucuria petrecerilor, nunților făcute cu pasiune, dragoste. Dar am avut si lipsa mâncării, căldurii ,libertății , numai ca aceste neajunsuri ne-au făcut mai puternici. Acum, aceasta asa zisa democrație, prost înțeleasa, ne-a adus in situația de a fi refuzații Europei,cu tot felul de calificative date de multe tari, asa zise democrate. Sant multe de spus, se poate scrie o lucrare de romana,dar ………Sa aveți o viata frumoasa si mai ales sănătoasa.

 • Ceaușescu nu a înțeles evoluția politica din Europa ,începând cu anul ’86.Achitarea datoriei externe a țării a fost un pumnal cu două tăișuri.Toate băncile la care ,cineva are datorii, încearcă să-și protejeze creditorul.Cum Romania nu mai avea datorii……Pe făraș!

 • Da! Stim cu totii ca a fost o lovitura de stat, pentru ca Romania sa devina colonie de sclavi pt occident.
  Injustitia facuta Romaniei, care era cu 5000 de ani evolutie in avans fata de occident – nu se uita !!

Adauga un comentariu