Secretele istoriei

Iosif Chisinevschi, eminenta neagra a “intelighentiei” comuniste din perioada stalinista a Romaniei

Publicat: 12 iun. 2014
3
Iosif Chisinevschi sau Kisinevski  a fost un militant si „fruntascomunist roman, de origine evreu rus. Cand s-a casatorit, a luat numele sotiei sale Liuba Chisinevschi, presedinta a Femeilor Romane Antifasciste, membra in Prezidiul Marii Adunari Nationale, vicepresedinta a Comisiei Controlui de Partid si o apropiata a Anei Pauker. Iosif a fost vicepresedinte al Consiliului de Ministri al Romaniei si membru al Comitetului Central al PCR.

Vezi si Decaderea si moartea Ofeliei Manole

A fost membru al PCR din 1928. In 1945 devine membru al CC al PCR, iar din 1948 intra in Biroul Politic. Intre 1952-1955 a fost secretar cu propaganda si cultura al CC al PCR. In anul 1954 devine prim-vicepresedinte al Consiliului de Ministri (pana in 3 octombrie 1955). Impreuna cu Miron Constantinescu, Chisinevschi a incercat scoaterea din functia de prim-secretar al partidului al lui Gheorghe Gheorghiu-Dej. Dintre membrii Biroului Politic, cei doi au reusit sa castige doar suportul lui Constantin Parvulescu, dar nu si pe al lui Alexandru Moghioros, si au esuat. Au fost exclusi din conducerea partidului cu ocazia Plenarei din 28 iunie – 3 iulie 1957. In 1960 Iosif Chisinevschi nu a mai fost ales in CC al PCR.

Vezi si Acestea sunt crimele comise de regimul comunist in Romania

Este caracterizat de „Raportul Tismaneanu” ca fiind „un intrigant desavarsit si oportunist, servil pana la lingusire in relatiile cu superiorii”, iar pe de cealalta parte „razbunator si despotic fata de subordonati”. Acelasi raport spune despre el ca „reprezenta stalinismul perfect” si ca era „devotat neconditionat URSS”. Din 1944 si pana in 1957 a fost ideolog si propagandist sef al PCR, iar ca secretar cu propaganda si cultura „vorbea romaneste cu greseli de sintaxa si un puternic accent strain”. In aceasta functie a actionat ca protector al grupului de „aparatcici necultivati, inchistati si agresivi” care preluasera controlul asupra vietii spirituale din Romania.
Adauga un comentariu