News Flash:

Iova - Petrişor, regele maneliştilor, Copilu şi Cuşu, răman în arest

6 August 2010
1838 Vizualizari | 0 Comentarii
• Curtea de Apel Suceava a respins ieri recursurile formulate de principalii membrii ai grupului infracţional organizat specializat în contrabandă cu ţigări pe filiera Suceava – Bucureşti • din cei nouă arestaţi a fost pusă în libertate doar Mihaela Butnăraşu, cu interdicţie de a părăsi localitatea de domiciliu • Paul Iova – Ion Petrişor, ar fi vrut să dea declaraţii în faţa instanţei doar cu condiţia să nu fie presa de faţă, solicitare respinsă de judecători •

Magistraţii Curţii de Apel Suceava au avut ieri o misiune grea, în plină vacanţă judecătorească. Nu mai puţin de 12 recursuri înaintate de inculpaţii din dosarul contrabandei cu ţigări gestionate de Paul Iova – Ion Petrişor, “regele maneliştilor” ori de Serviciul Teritorial Suceava al DIICOT, toate împotriva măsurilor luate la sfarşitul săptămanii trecute de Tribunalul judeţean de arestare sau de punere în libertate, după caz, a inculpaţilor au trebuit judecate într-o singură zi. Recursurile înaintate de procurorii DIICOT au fost judecate în a doua parte a zilei, toate trei fiind respinse astfel încat Relu Valentin Burlacu, Mihai Ariton Bălţei şi Corneliu Constantin Simionovici vor fi cercetaţi în stare de libertate.
Recursurile greilor afacerii au fost judecate însă dimineaţă, după ora 9.00.
Din duba arestului au coborat atunci rand pe rand, mai întai Mihaela Butnăraşu, singura femeie arestată în dosar, apoi ceilalţi: Paul Iova şi fiul său Fănel Iova, Constantin Nistor - Copilu încătuşat alături de prietenul său George Tăraţă - Cuşu, ex-soţul Mihaelei - Ghiocel Liviu Zabavschi, Titi Vasile Ieremciuc, Ioan Sorin Parasca, Adrian Arcadie Isopescu.
Unii dintre ei, precum fiul lui Paul Iova, Zabavschi sau Ieremciuc au căutat să-şi acopere feţele cand au luat contact cu jurnaliştii, alţii au pozat ostentativ. Nu trebuie de neglijat nici galeria din jur, formată mai ales din rude de sex feminin ale inculpaţilor bucureşteni care au apostrofat cu sintagme extrem de colorate pe fotoreporteri, cea mai vocală fiind mama copiilor lui Paul Iova.

• După ce şi-au făcut temele, avocaţii lui Isopescu, Parasca, Ieremciuc, Zabavschi şi Butnăraşu au plictisit instanţa cu vorbăria

Este posibil ca în mintea inculpatului aflat în boxa acuzaţilor şi în cea a rudelor care asistă la proces, vorba multă a avocaţilor şi cuvintele lor cat mai de neînţeles să fie percepute ca dovezi ale calităţii profesionale a apărătorului plătit. Pe acest fond, avocaţii angajaţi s-au întrecut ieri în măiestrie, punand la grea încercare completul de judecată care a trebuit să asculte cuvant cu cuvant ceea ce avocaţii aveau deja scris pe zeci de pagini care oricum au fost depuse la dosarele pentru care erau angajaţi. La un moment dat, preşedintele completului de judecată a cerut unuia dintre avocaţi să se exprime mai concis, ţinand cont de mulţimea dosarelor aflate pe rol într-o singură zi. Dacă acesta a părut că înţelege mesajul, cei care i-au urmat, aproape ostentativ au consumat zeci de minute în pledoarii sofisticate care au trecut pe langă urechile tuturor, dovada fiind că, în cele din urmă, o singură persoană - Mihaela Butnăraşu, din lotul de arestaţi a fost pusă în libertate, mai degrabă din considerente umanitare decat din alte motive.

• dacă toţi sunt complici la contrabandă, cine sunt contrabandiştii adevăraţi?
Avocatul Bogdan Călin, ca apărător a lui Adrian Arcadie Isopescu şi a lui Ioan Sorin Parasca din Vicovu de Sus, a arătat că nu există indicii temeinice privind constituirea unui grup infracţional organizat din care să fi făcut parte clienţii lui în condiţiile în care în randul persoanelor arestate sau cercetate în stare de libertate nu există o ierarhie care să stabilească cine este liderul. Mai mult, interceptările telefonice în acest caz au început încă din februarie a.c. şi nu există nicio probă că anterior s-ar fi constituit acest grup. Cat priveşte complicitatea la contrabandă, cea de-a doua acuzaţie adusă clienţilor săi, avocatul a arătat că organele de anchetă nu au arătat cine sunt contrabandiştii cu care Isopescu, Parasca dar şi ceilalţi inculpaţi au fost în cardăşie. “Nu se spune de unde s-au procurat aceste cantităţi de ţigări”, a arătat avocatul care arată că DIICOT recunoaşte că nu ştie de la cine s-au procurat ţigările care au făcut obiectul infracţiunii ulterioare de complicitate la contrabandă. Nici interceptarea telefoanelor nu ar fi relevantă iar faptul că nu au fost găsite ţigări acasă nici la Isopescu şi nici la Parasca demonstrează că măsura de arestare preventivă a celor doi nu se justifică.
Cei doi ar fi implicaţi în opt fapte de urmărire penală din care şase nu ar fi probate deloc. Cat priveşte pericolul concret pentru ordinea publică sau pentru împiedicarea desfăşurării în continuare a anchetei, avocatul celor doi a arătat că acesta nu există.
Procurorul de caz a răspuns punctual şi concis la argumentele avocatului, cerand respingerea recursurilor.
Titi Vasile Ieremciuc, furnizorul de ţigări din Bălcăuţi, foarte grijuliu cu imaginea sa, de vreme ce de la ieşirea din dubă pană în sala de judecată şi invers, învăţat probabil de cineva a tot căutat să-şi acopere faţa cu maieul ce îl purta, a fost apărat de avocatul Ionel Andrişan. Acesta a arătat că la percheziţie nu s-a găsit niciun pachet de ţigări la locuinţa lui Ieremciuc, invocand nelegalitatea încheierii la instanţa de fond – Tribunalul Suceava, privind arestarea clientului său. O mică dispută s-a iscat privind legalitatea desemnării de către instanţa de fond a unui avocat din oficiu, în condiţiile în care inculpatul solicitase deja prezenţa unui avocat ales.

• Fosta familie Ghiocel Zabavschi – Mihaela Butnăraşu, tratată la pachet de avocat

Liviu Ghiocel Zabavschi şi fosta lui soţie, Mihaela Butnăraşu, care de altfel locuiesc în acelaşi apartament, cumpărat cu credit de la bancă pe care îl plătesc în comun, care au copii şi afaceri împreună în Piaţa Mare, fiind inculpaţi împreună în dosarul traficului de ţigări pe filiera Paul Iova, au fost apăraţi de avocatul Flavius Maxim. Acesta a scos în evidenţă faptul că motivările sentinţelor de arestare emise de tribunal sunt absolut identice, doar numele fiind schimbate, nu numai în ceea ce priveşte pe cei doi clienţi ai săi, ci la toate celelalte dosare vizand inculpaţii arestaţi în acest caz. Iar aceste motivări sunt copie fidelă a expunerii de motive făcute de Parchet.
In sarcina celor doi foşti soţi au fost reţinute cinci acte materiale penale, toate bazate pe interceptări telefonice, din care doar una efectuată după începerea urmăririi penale, petrecută în data de 15 mai a.c. Avocatul consideră, ca şi alţi colegi ai săi, ulterior, că înregistrările efectuate anterior nu pot fi considerate probe. Şi în cazul celor doi s-a ridicat problema poziţiei pe care Mihaela Butnăraşu şi Ghiocel Zabaschi ar fi avut-o în cadrul prezumptivului grup infracţional organizat în condiţiile în care nu este indicată o ierarhie de către Parchet. In opinia apărătorului, transcrierile interceptărilor telefonice depuse la dosar sunt irelevante, trunciate şi scoase din context iar fotografiile depuse la dosar nu au nicio relevanţă, unele dintre ele fiind de la serbarea copiilor. In casa celor doi nu s-au găsit ţigări la percheziţie , aceştia nu au antecedente penale, Mihaela Butnăraşu are în întreţinere doi copii minori, nu are alt venit decat cel de la taraba din piaţă, are probleme cu inima, unul dintre copii este la randul său bolnav iar Ghiocel Zabavschi, care împarte acelaşi apartament şi afacerea cu fosta lui soţie este obligat de instanţă să plătească pensie alimentară. Başca rata la apartament care trebuie achitată de cei doi. Pe aceste considerente probabil, cum anticipam anterior, instanţa a decis să o lase în libertate pe Mihaela Butnăraşu, pentru a avea grijă de copii şi de sănătatea ei.
(Sursa - Obiectiv)
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Site-ul bzi.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.

Mica publicitate

© 2017 - BZI.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.4950 (s) | 22 queries | Mysql time :0.369738 (s)