Plante medicinale

Ipcarigea vindeca faringita si laringita

Publicat: 02 feb. 2011

Ipcarigea este o planta medicinala intalnita sporadic la noi in tara, in Campia de vest sau zona de sud-est a tarii, pe soluri nisipoase sau pietroase. In scop fitoterapeutic se folosesesc rizomul si radacinile. Recoltarea se face din luna august pana in luna noiembrie. Planta contine saponozide triterpenice, ulei volatil, saruri minerale, zaharuri. Datorita saponozidelor, ipcarigea are actiune depurativa si expectoranta. Se foloseste ca expectorant si pentru gargara in tratamentul faringitelor si laringitelor.

Uz intern:
– anemie, astm, boli reumatice, guta, boli hepatice, dischinezie biliara, afectiuni gastrointestinale, infectii ale cailor respiratorii superioare, tuse, paraziti intestinali – sub forma de infuzie, decoct.

Uz extern:
 – plagi, arsuri, eczeme, ulceratii, furuncule, dermatoze, escare – sub forma de cataplasma, comprese si spalaturi locale.

Efecte adverse:
Supradozarea sau depasirea dozelor recomandate determina  diaree, greata, iritare a cailor digestive, varsaturi si conjunctivita.

Preparare si utilizare:
Sub forma de infuzie si decoct 0,5-1,5g % dupa o macerare anterioara de 6-8 ore ; se ia ca expectorant 150-200 ml de ceai pe zi. Decoctul de 5% se utilizeaza extern in gargara. In traditia populara ceaiul si decoctul de ipcarige se luat contra anemiei, astmului, reumatismului, bolilor de ficat si de stomac.loading...

Adauga un comentariu