Actualitate

IPOCRIZIE. Politicienii vin an de an la Iasi si joaca hora, dar locul unde s-a decis alegerea lui Cuza in 1859 zace in paragina

Publicat: 26 ian. 2016

Este locul care are o insemnatate aparte pentru Mica Unire. Aici, in seara zilei de 23 ianuarie 1859, s-a pecetluit Unirea celor doua Teritorii, Muntenia si Moldova, sub cupola Principatelor. Bucurestenii care trec pe langa el il privesc nu cu admiratie, ci cu teama de a nu se prabusi peste ei. Este Hotelul Concordia, de pe strada Smardan nr. 39, acum o ruina care se pierde printre cluburile, pub-urile si restaurantele animate din centrul vechi.

Pentru salvarea Hotelului Concordia, la 157 ani de la "Mica Unire", trei personalitati ale vietii publice au initiat si semnat o petitie adresata ministrului Culturii.  Semnatarii petitiei "Salvati hotelul Concordia nu reproseaza politicienilor ca merg la Iasi pentru a-l omagia pe Cuza si a juca hora Unirii, ci faptul ca 'au uitat cu desavarsire de existenta cladirii hotelului Concordia, astazi ajuns o ruina".

Academicianul Razvan Theodorescu, publicistul si scriitorul Stelian Tanase si prof. univ. dr. Alexandru Radu, politolog, au initiat si lansat duminica o petitie adresata ministrului Culturii si Primarului Capitalei vizand 'salvarea hotelului Concordia din Bucuresti, locul in care a fost ales domnitor Alexandru Ioan Cuza in urma cu 157 de ani".

'Ne-am gandit ca o forma de a promova aceasta initiativa si de a atrage atentia asupra unei uitari poate fi aceea de a sublinia contradictia dintre festivismul manifestarilor de la Iasi si dezinteresul politicienilor fata de locul istoric in care s-a nascut, practic, statul roman: cladirea hotelului Concordia, astazi in ruina", a declarat duminica seara, pentru AGERPRES, profesorul univ. dr. Alexandru Radu. Acesta a precizat ca "exista traditia, gresita din perspectiva istorica, ca politicienii nostri sa se adune la Iasi pe 24 ianuarie pentru a sarbatori Unirea din 1859, dar din punct de vedere istoric cea de a doua alegere a domnitorului Alexandru Ioan Cuza, cea care semnifica, practic, unirea Munteniei cu Moldova si deci nasterea statului roman modern, a avut loc pe 24 ianuarie 1859, iar evenimentul nu s-a petrecut la Iasi, ci la Bucuresti".

"Cuza fusese ales domn al Moldovei pe 5 ianuarie 1859, la Iasi, pentru a fi ales si domn al Munteniei, pe 24 ianuarie 1859, la Bucuresti, dubla sa alegere s-a produs si s-a consemnat in localul hotelului Concordia", a precizat Alexandru Radu.

Construit in 1852, Hotelul Concordia era bijuteria coroanei Bucurestiului. Cele 90 de camere ale hotelului, restaurantul cu staif unde burghezia se desfata cu specialitati frantuzesti, italiene sau germane, cafeneaua si sala de biliard faceau din Hotelul Concordia unul dintre cele selecte localuri ale Bucurestiului. Elita politica a acelor vremuri, mari industriasi si diplomati straini alegeau acest hotel datorita reputatiei sale.

De-a lungul anilor, hotelul a fost mistuit de flacarile a doua incendii devastatoare, unul in 1884 si altul in 1901, insa de fiecare data a fost refacut complet si astfel blazonul sau a fost salvat.
 
Odata cu instaurarea regimului comunist, a inceput si decaderea acestui stabiliment. Trecut in ograda ICRAL-ului, hotelul a gazduit oameni din clasa muncitoare, care nu au tinut cont de insemnatatea locului si au intervenit dupa propriul plac asupra constructiei.

Dupa Revolutie, hotelul a ramas in paragina aproximativ 10 ani, apoi este castigat de un cetatean strain care il vinde rapid catre firma Ro Naturstein SRL in toamna anului 2003. De atunci, prin „grija" proprietarilor si indiferenta fara margini a autoritatilor, o cladire care poate spune una dintre cele mai importante povesti ale Romaniei moderne zace lipsita de glorie.loading...

Adauga un comentariu