Eveniment-Social

Ipohondria, o noua si ingrijoratoare boala sociala

Publicat: 23 mart. 2012
1
Sa inventam o noua boala. Ii vom da numele Sindrom Ipohondric Modern (SIM). Care ii sunt simptomele? Nelamurita si sacaitoarea teama de boala, fascinatia noilor boli, imboldul de a azvarli banii pe tratamente costisitoare etc. Factorii de risc: viata si lipsa unor amenintari reale care sa ne dea de gandit. A fost usor, nu-i asa?
Efectul nocebo
Este fratele vitreg si rau al efectului placebo. Un placebo te face sa te simti mai bine deoarece te ajuta sa crezi ca te vei insanatosi. Efectul nocebo insa ii face sa se imbolnaveasca pe oamenii care sunt ingrijorati de sanatatea lor. De exemplu, in cadrul unui experiment nocebo, cercetatorii au descoperit ca femeile care cred ca sunt predispuse la boli coronariene se confrunta cu un risc de 4 ori mai mare de deces decat cele care prezinta factori de risc similari care nu impartasesc insa asemenea idei fataliste.
Spitalul, cel mai nefericit loc in care sa fii bolnav 
Unul dintre cele mai mari pericole de a fi ipohondru este ca mai curand sau mai tarziu un medic saritor sa creada sincer ca ai vreo suferinta fizica reala. In acest caz, el te va trimite la spital pentru analize amanuntite si probabil chiar pentru vreo operatie. Dar, atentie, mai sunt si unii care incurca borcanele. Intre 44.000 si 98.000 de decese ale pacientilor pe an ar putea fi evitate. Asta inseamna ca in America, din cauza erorilor comise de medici, mor inutil pana la 268 de persoane zilnic – asta insemnand numarul pasagerilor unui avion.
Primejdiile retetelor 
Nu numai medicii v-o pot face. Si medicamentele prescrise fac destule victime. In Australia, aproximativ 6% din internari si 800 de decese pe an sunt provocate de persoane care iau medicamente gresit. Ne preocupa permanent faptul ca tinerii au acces la droguri, dar rareori ne tulbura faptul ca le spunem bolnavilor debusolati sa duca acasa flacoane cu substante chimice ucigatoare.
Sindromul Sharon Stone  
Nu incerca sa ajungi in forma peste noapte daca ai peste 40 de ani. Cercetatorii de la Universitatea de Stat Ohio sustin ca s-a inregistrat o crestere masiva a crizelor cardiace in randul celor de varsta mijlocie. Oamenii de stiinta afirma ca mii de persoane care au peste 40 de ani sunt ucise de exercitii fizice in incercarea de a-si recapata tonusul muscular din tinerete.
Studiile clinice demonstreaza ca ipohondria poate ucide, iar persoanele agitate sunt mai susceptibile de a se imbolnavi de cancer si Alzheimer.
Sursa: csid.ro
Adauga un comentariu