Economic Local

Ipoteza halucinanta: Ocuparea Wall Street-ului, facuta cu banii lui Soros

Publicat: 14 oct. 2011
In urma cu doar doua zile a aparut un clip video pe YouTube in care unul dintre cei care protesteaza recunoaste ca primeste 22 de dolari pe ora de protest. Presa internationala scria ca filmul a fost realizat pentru decredibilizarea celor care protesteaza. Acum au inceput speculatii privind identitatea celui care ar putea finanta aceste miscari. Toate drumurile duc la Soros.
Miscarea anti-capitalista „Occupy Wall Street” (Sa ocupam Wall Street-ul) a primit sprijinul cel putin neasteptat din partea miliardarului George Soros. Acesta a declarat, intr-o conferinta de presa la ONU, ca ii priveste cu simpatie pe manifestanti si opiniile lor, adaugand ca le intelege sincer reactia.
Critici aparute in ultima vreme arata cu degetul catre Soros, devenit unul dintre cei mai mari miliardari din America. Exista voci care spun ca miscarile de pe Wall Street sunt un cal trojan pentru o agenda secreta a lui Soros.
Atat miliardarul cat si oficiali ai protestatarilor au negat orice conexiune dintre ei, insa agentia de presa Reuters a gasit legaturi financiare indirecte intre Soros si Adbusters, un grup anti-capitalist din Canada, care a inceput protestele cu o campanie de marketing care aminteste de primavara araba. Raspunzand unei intrebari despre manifestantii care au incercat sa blocheze Podul Brooklyn la sfarsitul acestei saptamani si care au facut apel la organizarea de noi proteste, miliardarul a spus ca o mare parte din furia manifestata de protestatarii anticapitalisti, precum si de ultraconservatorii din cadrul „tea party”, vizeaza in primul rand actiunile bancilor.
El a vorbit si despre soarta proprietarilor de intreprinderi mici, pentru care dobanzile au urcat de la 8% la 28% dupa criza din 2008. „Si pentru ca depindeau de acest credit pentru a-si gestiona intreprinderile, multi dintre ei au fost nevoiti, in realitate, sa isi inceteze activitatea”, a continuat el. „În acelasi timp, hotararea de a nu injecta capital in banci, ci, in realitate, de a le scapa de activele neperformante si a le permite sa iasa din gaura, lasa bancile cu super-profituri si le permite sa ofere super-bonusuri”, a adaugat miliardarul.
Afirmatiile lui Soros sunt surprinzatoare. Miliardarul american a denuntat intotdeauna actualul sistem financiar, nefast, dupa parerea lui, pentru economiile tarilor in curs de dezvoltare, si totusi aceste opinii sunt singulare.
Într-adevar, George Soros a acumulat o avere imensa din speculatii prin intermediul fondului sau de investitii Soros Fund Management. În septembrie 1992, el a mizat impotriva lirei sterline si a castigat peste un miliard de dolari la Bursa. La prima vedere, parcursul urmat de acesta nu cadreaza cu lupta protestatarilor impotriva cupiditatii.


loading...

Adauga un comentariu