Magazin

Ipoteze si mister: Cum ne influenteaza luna nasterii sanatatea si profesia

Publicat: 02 ian. 2013
1
Perioada din an in care s-a nascut un om ii influenteaza acestuia sanatatea, alegerea profesiunii si chiar succesul in viata, in general, conform specialistilor. Explicatiile gasite pana in prezent tin de ritmurile naturale – planetare si cosmic, la care suntem cu totii conectati si de anumite detalii de organizare a vietii economice si sociale in cadrul diferitelor comunitati umane.
In Austria si Danemarca, persoanele nascute toamna si la inceputul iernii (lunile octombriedecembrie) traiesc mai mult decat cele nascute in perioada aprilieiunie. In schimb, in Australia, arata acelasi studiu, exista un decalaj de o jumatate de an al acestui model. Rezultatele au in vedere speranta de viata calculata la varsta de 50 de ani si au la baza analiza a peste un milion de inregistrari – date cuprinse in registrele de evidenta a populatiei. Studiul a fost realizat de specialisti de la Institutul Max Plank pentru Cercetari Demografice din Rostock, Germania.
Factori legati de anotimp
Cercetatorii au ajuns la concluzia ca speranta de viata dupa varsta de 50 de ani pare sa depinda de existenta unor factori care actioneaza in timpul vietii intrauterine si in primele luni dupa nastere si care au un efect asupra susceptibilitatii la diferite boli in cursul vietii adulte.
Autorii studiului au presupus ca luna nasterii este un indicator al unor factori ambientali legati de anotimp si care influenteaza starea de sanatate pe parcursul vietii si, consecutiv, speranta de viata. Specialistii spun insa ca este dificil de spus care sunt acei factori ambientali. Alte studii leaga luna nasterii de probabilitatea aparitiei anumitor tulburari de sanatate la persoanele respective. Astfel, Asociatia Medicala Canadiana a publicat un studiu care arata ca, in cazul copiilor nascuti in decembrie, era mai probabil ca acestia sa fie tratati pentru tulburare de hiperactivitate cu deficit de atentie (ADHD), comparativ cu copii nascuti in ianuarie. Probabilitatile erau, au calculat statisticienii, cu 39% mai mari.
Vitamina D
Alteori insa, explicatia corelatiilor nu este atat de evidenta. Dupa cum subliniaza unele analize, „asocierile sunt clare, dar cauza ramane misterioasa”. Cercetatorii avanseaza ipoteze, confirmate sau infirmate prin studii ulterioare. Intr-un studiu britanic s-a constatat ca luna nasterii influenteaza susceptibilitatea la boli a unor persoane.
Oamenii de stiinta presupun ca e vorba despre expunerea viitoarei mame la lumina solara, in timpul sarcinii, expunere care influenteaza nivelul de vitamina D in organism. Iar aceasta vitamina are roluri fundamentale in corpul uman, printre care si reglarea expresiei unor gene, care isi pun amprenta asupra dezvoltarii copilului si asupra starii lui de sanatate, pentru toata viata. Astfel, cei nascuti intre lunile martie si iunie ar fi mai predispusi la anumite afectiuni precum diabet, maladia Parkinson, glaucom, narcolepsie, autism si scleroza multipla! Cei nascuti in octombrie si noiembrie par sa fie mai avantajati. Conform cercetatorilor, acest fenomen s-ar datora faptului ca organismul matern, expus la soare in timpul lunilor de vara, a acumulat o cantitate sanatoasa de vitamina D, care ii va fi de mare folos fatului pentru buna lui dezvoltare.  
Vara, sanse mult mai mici
Venirea pe lume intr-o anumita zi a anului indica probabiltatea statistica de a alege un anumit tip de slujba mai tarziu, spun expertii de la Institutul National de Statistica din Marea Britanie. Ei au analizat distributia pe luni (de nastere) a unui mare numar de britanici, in cazul a 19 profesii diferite, folosind date de la ultimul recensamant. Conform studiilor, exista o probabilitate mare ca: persoana nascuta in decembrie sa devina medic stomatolog; o persoana nascuta in februarie sa devina artist; o persoana nascuta in martie sa ajunga pilot.
Pentru cei nascuti in aprilie si mai, nu pare sa existe vreo corelatie specifica, cu o anumita profesie. In schimb, cei nascuti in lunile de vara ar avea sanse mult mai mici decat media sa ajunga medici sau fotbalisti cu venituri mari! Pana in prezent, nu a fost gasita pentru aceste corelatii o explicatie stiintifica. Insa e larg acceptat faptul ca toate fiintele vii de pe Pamant sufera influenta unor ritmuri naturale care isi lasa amprenta asupra vietii lor: alternanta zi-noapte, succesiunea anotimpurilor, fazele Lunii, poate chiar periodicitatea activitatii solare ori alte ritmuri cosmice, inca necunoscute. Specialistii continua cercetarile, deoarece subiectul constituie obiectul unor studii interesante si de perspectiva. 
sursa: evz.roComentarii
  • Ce porcarii puteti sa scrieti parca nu ati avea alte articole… cine crede in asemenea baliverne… sunteti de a dreptul PENIBILII…. RIDICOLII….

Adauga un comentariu