National

ÎPS Teodosie, declarații controversate: „La ortodocși vine lumina, la catolici nu vine”

Publicat: 13 iun. 2021
IPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului

O nouă declarație ciudată vine de la arhiepiscopul Tomisului. IPS Teodosie spune că la ortodocși „vine lumina” și aghiazma se păstrează proaspătă, în timp ce la romano-catolici nu. În replică, preotul catolic Francisc Doboș afirmă: „Nu ai cum să nu-l iubești”.

Arhiepiscopul Tomisului, a fost întrebat, sâmbătă seara, la „Interviurile lui Cristoiu” de la Aleph News, dacă se poate vorbi și în biserica ortodoxă de o confruntare între păstrarea tradițiilor și modernizare.

„Nu. Noi suntem unitari în păstrarea tradițiilor”, a răspuns Înalt Prea Sfinţitul Teodosie, informează Mediafax.

Întrebat, mai departe, de ce catolicii merg pe modernizare, IPS Teodosie a spus: „Sunt cu aggiornamento. Biserica romano-catolică a renunțat la tradiția primară, dar am fost una. Ei au fost ortodocși. Au ieșit dintre noi ca să se deosebească de noi. Sigur, au luat alte practici, alte învățături, dar iată, noi avem un semn de la Dumnezeu, la noi lumina vine, la ei nu vine. La noi aghiazma este proaspătă și peste 10-20 de ani, la ei nu este”.

Deosebiri între biserica romano-catolică și cea ortodoxă

În continuare, Arhiepiscopul Tomisului a afirmat că biserica romano-catolică „se dezvoltă pe orizontală”, în timp ce cea ortodoxă are „mai mult o afirmare pe verticală”: „Tot timpul avem chemarea Sfântului Duh. Că și la Liturghia catolică nu este chemat Sfântul Duh să prefacă darurile, Papa le trimite tuturor ca niște pișcoturi și toți primesc de acolo, cu centralizarea. Dar fiecare merge cu tradiția lui, noi ne respectăm, nu avem tensiuni, dar nu putem să avem comuniune decât în faptele bune”.

Întrebat de MEDIAFAX despre afirmația Arhiepiscopului Tomisului, preotul catolic Francisc Doboș a spus că IPS Teodosie „este de o candoare și de o simpatie debordantă atunci când se referă la catolici: pișcotari fără lumină, cu aghiazmă învechită și cu Duhul Sfânt cam rătăcit”.

„Nu ai cum să nu-l iubești. Păcat că Patriarhia Română a fost cam aspră cu Sfinția Sa”, a adăugat Doboș.

Comentarii
  • Admirabilila replica primită la afirmațiile controversate a Arhiepicopul Tomisului cu privire la ortodocși vs. catolici iscate în interviul ateului „marca Ion Cristoiu” . Arhiepiscop a primit în replică de la purtătorul de cuvânt al Bisericii Catolice preotul Francisc Doboș un răspuns creștinesc și plin de umor și de voie bună. Astfel cerul a rămas senin și „luminos” deopotrivă pentru catolici și ortodocși.

  • Addmirabilila replica primită la afirmațiile controversate a Arhiepicopul Tomisului cu privire la ortodocși vs. catolici iscate în interviul ateului „marca Ion Cristoiu” . Arhiepiscop a primit în replică de la purtătorul de cuvânt al Bisericii Catolice preotul Francisc Doboș un răspuns creștinesc și plin de umor și de voie bună. Astfel cerul a rămas senin și „luminos” deopotrivă pentru catolici și ortodocși.

  • Admirabilila replica impacuitoare, primită la afirmațiile controversate a Arhiepicopul Tomisului cu privire la ortodocși vs. catolici iscate în interviul ateului „marca Ion Cristoiu” . Arhiepiscop a primit în replică de la purtătorul de cuvânt al Bisericii Catolice preotul Francisc Doboș un răspuns creștinesc și plin de umor și de voie bună. Astfel cerul a rămas senin și „luminos” deopotrivă pentru catolici și ortodocși.

  • Afirmația este corecta. Așa e . La ei nu vine lumina sfânta. De ce oare? Sau rupt de tradiție și adevăr și trăiesc in modernism.Sa nu și vorbim de Inchiziție. Oare așa se procedează? Fără sa se supere catolicii trebuie sa revizuiască atitudinea lor și sa revină la matca. Așa vom fi o putere in lume. Ei au putere economică și mai puțin putere in rugăciune. Cam mulți homo. De ce nu se căsătoresc preoții lor? Pot trai curat oare? Sunt și la ortodox devieri sexuale și au fost curmate și sunt curmate prin caterisire. La ei doar le atrag atenția sau se muta in alta parte.Parintele are o mare calitate- Nu poate fi diplomat.

  • nu are importanta religia, unul este crestin sau nu, nu toti ortodocsii sunt crestini adevarti asa cum nu toti catolicii sunt necrestini, religia ar trebui sa ne arate drumul spre IIsus, sa ne invete dragostea si fratia, nu sa bage vrajmasie intre crestini, caci la urma urmai si catolicii si ortodocsii cred in acelasi Dumnezeu, in acelasi IIsus, in Maica Domnului si sfinti, nu cred ca Dumnezeu tine cont de traditii, ci de dragostea si bunatatea sufletului. Eu sunt ortodox, dar nu cred ca. crestinii sunt toti perfecti si ca biserica ortodoxa face o lucrare speciala pentru crestini, ii vad cam pe toti curvari, betivi, iubitori de bani, petrecareti….ca toti oamenii din lumea asta, suntem toti o apa si-un pamant, si deja faptul ca ne simtim mai cu mot decat altii, nu cred ca-i crestineste. Ne laudam singuri si ne facem placuti in fata lui Dumnezeu, mai bine sa fim smeriti si sa nu ne laudam cu traditiile noastre, pe Dumnezeu il intereseaza mai mult sufletul omului decat respectarea traditiile, a spus asta si-n Biblie, si sa nu fim ca fariseul care-si lauda virtutile, care indeplinea legea dar ii lipsea smerenia si se vedea pe sine îndreptățit să stea de vorbă cu Dumnezeu fiindcă împlinise un set de porunci.

Adauga un comentariu