Eveniment-Social

IPS Teofan si un sobor de preoti au sfintit Muzeul Al. I. Cuza din Ruginoasa

Publicat: 23 ian. 2014

IPS Teofan, alaturi de protopopul municipiului Pascani, Pavel Postolache, si un sobor de preoti, a sfintit in cursul zilei de ieri Muzeul Al. I. Cuza din Ruginoasa. La eveniment au participat si o serie de oameni politici, cadre didactice, oficialitati locale si din imprejurimi, sefi servicii, etc. Printre cei mai importanti se numara fostul premier Mihai Razvan Ungureanu si secretarul de stat al Ministerului Culturii, Cristian Vasile Petcu. Dupa slujba de sfintire, cei prezenti au participat la expozitia „Secularizarea averilor manastiresti”, ce apartine Patriarhiei Romane, evenimentul desfasurandu-se la Palatul domnitorului. Aici, fostul premier Mihai Razvan Ungureanu a purtat o discutie cu IPS Teofan cu privire la probleme bisericesti din judet cat si despre importanta evenimentului. Lacramioara Stratulat, directul Complexului Muzeal National Moldova Iasi, a prezentat publicului expozitia ce a inclus documente si fotografii. „Un eveniment maret. Ma bucur sa particip la el. Ministerul Culturii a fost implicat efectiv in aducerea si punerea in valoare a acestui obiectiv la forma si la dimensiunea existenta astazi. In ceea ce priveste planurile Ministerului pe viitorul apropiat, ne-am propus sa incercam sa facem o infuzie de capital in acele zone care mai au foarte putin pana la receptia lucrarii. In consecinta, ne-am propus ca monumentele care sunt de ceva timp in Planul National de Restaurare (PNR) si au primit de-a lungul anilor fonduri sa primeasca anul acesta suficient de multi bani astfel incat sa le putem receptiona”, a declarat secretarul de stat Cristian Vasile Petcu.

Catedrala Mitropolitana, o prioritate pentru Ministerul Culturii

Reprezentantul Ministerului in teritoriu a vorbit despre o serie de obiective care sunt o prioritate pentru bugetul de stat. In strategia pe anul 2014, Petcu a precizat ca prioritare sunt investitiile in curs de desfasurare. „Ca strategie ne-am propus sa venim in intampinarea proiectelor care sunt pe final. Judetul Iasi, din cate cunosc eu, are destul de multe monumente, incepand cu Catedrala Mitropolitana, care pentru noi este o prioritate, dar si Palatul Culturii, Biserica Sf. Trei Ierarhi. Incercam sa fim extrem de echilibrati in sensul acesta, pentru ca la nivel national sunt destul de multe obiective care necesita renovari, dar cu programari pe termen mediu si lung. Incercam sa venim in intampinarea tuturor care doresc sa puna in valoare aceste monumente”, a declarat Cristian Vasile Petcu, secretar de stat al Ministerului Culturii.

MRU vrea ca osemintele lui Cuza sa fie aduse la Ruginoasa

Fostul premier al Romaniei, Mihai Razvan Ungureanu, a fost destul de multumit de ceea ce s-a realizat. Acesta a precizat faptul ca ar trebui ca osemintele domnitorului Alexandru Ioan Cuza sa fie la Ruginoasa, si nu in alta parte. „Sunt foarte multumit ca un proiect care a asteptat multi ani se incheie atat de frumos, spre multumirea deopotriva a localnicilor din Ruginoasa, autoritatilor locale si spre multumirea tuturor iubitorilor de istorie romaneasca. Complexul Muzeului de la Ruginoasa a fost vitregit timp de 60 ani dupa ce castelul si imprejurimile au fost distruse de Razboiul Mondial. A durat, dupa atata uitare si neglijenta, o munca enorma de restaurare. Iata ca astazi dovedim ca exista in continuare grija, care este pana la urma o preocupare patriotica, pentru marturiile cele mai importante ale istoriei noastre nationale, iar Alexandru Ioan Cuza merita sa fie cunoscut nu doar prin faptele sale, ci si prin locurile prin care a trecut”, a declarat Mihai Razvan Ungureanu. „Stiu ca exista doua puncte de vedere care sunt total opuse. Conform testamentului, ramasitele pamantesti ale lui Al. I. Cuza ar trebui sa se afle aici, alaturi de osemintele copiilor sai. E cumva normal sa gandim in felul acesta. Pe de alta parte, ramasitele sale se odihnesc astazi in Manastirea Trei Ierarhi, alaturi de alte mari figuri ale istoriei noastre nationale, Vasile Lupu si Dimitrie Cantemir. M-as bucura ca la un moment dat, osemintele lui Cuza, care este nu doar al Iasilor, ci al tuturor moldovenilor si al tuturor romanilor, sa revina la Ruginoasa. Dar pentru aceasta trebuie un efort al tuturor: autoritati locale, biserica si in clipa in care se ajunge la intelegerea respectarii ultimei dorinte, atunci Alexandru Ioan Cuza va reveni in locul de care a fost intotdeauna legat, prin familie si prin propriile sale dorinte”, a declarat Mihai Razvan Ungureanu.

Click aici pentru a vedea imagini.loading...

Adauga un comentariu