Mama si copilul

IQ-ul copiilor, afectat de dieta mamei

Publicat: 18 ian. 2011

Femeile care tin diete in timpul sarcinii pun in pericol sanatatea copilului. Mai exact, nou-nascutul va avea probleme de comportament si un coeficient de inteligenta scazut.

Potrivit unui studiu, eliminarea substantelor nutritive vitale si reducerea caloriilor in prima jumatate a sarcinii afecteaza dezvoltarea creierului unui copil nenascut.

Studiul a fost efectuat pe animale, mai exact pe doua grupuri de mame babuin de la Centrul de Cercetaredin San Antonio, dar cercetatorii afirma ca aceleasi constatari sunt susceptibile de a fi valabile si pentru oameni.

Unui grup i-a fost permis sa manance cat a vrut in prima jumatate a sarcinii, pe cand celalalt grup a fost hranit cu 30% mai putin. Constatarile au demonstrat faptul ca celulele nu s-au mai divizat asa cum ar fi trebuit, iar conexiunile dintre neuroni nu au mai avut loc.

Dr. Thomas McDonald’s, autorul studiului, a afirmat ca datele reprezinta o demonstratie suplimentara a importantei sanatatii materne si a dietei. Dietele sarace in timpul sarcinii pot modifica dezvoltarea organelor fetale, inclusiv a creierului, ceea ce va avea efecte nedorite asupra IQ-ului, dar si asupra comportamentului copilului. Dietele severe, dar chiar şi cele moderate, pot afecta copiii nenascuti, cauzand efecte pe termen lung.

Potrivit cercetatorilor, exista legaturi privind dieta materna si riscul copiilor de a face, in timp, schizofrenie, autism si depresie. Cu toate acestea, dr. Patrick O’brien, de la Colegiul Royal de Obstretica si Ginecologie, dezaproba datele confirmate de studiu, mentionand faptul ca femeile insarcinate ar trebui sa manance diete sanatoase mixte si ar trebui sa evite regimurile severe, dar si fenomenul „mancatul pentru doi”.

Citeste si: 

Greutatea te streseaza? Dieta severa amplifica hormonii stresului 

7 sfaturi simple pentru o dieta sanatoasa

6 sfaturi pentru a-ti mentine greutatea ideala loading...

Adauga un comentariu
Anunturi bzi.ro Adauga anunt gratuit