Actualitate

Ireal câți lei costă o oră de meditație în Cluj-Napoca la limba română sau matematică. Un profesor a făcut 18.000 de lei pe lună

Publicat: 13 aug. 2022
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Ireal câți lei costă o oră de meditație în Cluj-Napoca la limba română sau matematică. Un profesor a făcut 18.000 de lei pe lună
ANAF le reamintește profesorilor că pentru veniturile obținute din medicații particulare, cadrele didactice trebuie să plătească impozite la stat

ANAF a luat în vizor profesorii care oferă meditații în particular, motiv pentru care cadrele didactice din Cluj Napoca, și nu numai, sunt nevoite să-și declare veniturile obținute. Iată cât costă o oră de meditație la limba română sau matematică!

ANAF le reamintește profesorilor că pentru veniturile obținute din medicații particulare, cadrele didactice trebuie să plătească impozite la stat. O parte dintre ei au declarat aceste venituri, dar alții nu o fac.

Ireal câți lei costă o oră de meditație în Cluj-Napoca la limba română sau matematică

Spre exemplu, în Cluj există un profesor care a obținut anul trecut 211.674 de lei (40.000 de euro). Prețul unei ore de meditații la Limba Română și Matematică, în Cluj este de 120 de lei individual și 100 de lei, în grupuri de 3 – 4 elevi.

În România, piața meditațiilor paralele sistemului de educație ajunge acum la 120 milioane de lei pe lună, potrivit unei estimări din acest an.

Cele mai multe sume obținute din meditații nu sunt declarate, spun autoritățile, și, prin urmare, neimpozitate. Există însă și unii profesori care înțeleg să-și achite dările fiscale din activități independente.

„Au fost situaţii în care astfel de persoane care dau meditaţii s-au autorizat şi au declarat. Undeva în vestul ţării, la Arad, cred că un profesor a declarat venituri undeva la 60.000 de euro şi a plătit impozit pe ele. La Timişoara, un altul cred că a declarat venituri de vreo 50.000 de lei şi a plătit impozit.

Ceea ce ne dorim noi, ca ANAF, nu este să mergem, să controlăm şi să prindem pe cineva, ci ca oamenii să aibă un comportament fiscal corect”, a spus șeful ANAF, Lucian Heiuș.

Pentru sumele obţinute din meditaţiile private, profesorii sunt scutiţi de plata TVA, dar trebuie să plătească atât impozitul pe venit, cât şi contribuţia socială la sănătate şi pe cea de pensii.

Primul pas pe care trebuie să-l facă profesorul care dă meditații este să devină PFA și să se înregistreze la Registrul Comerțului, potrivit informațiilor afișate pe site-ul ANAF.

După autorizarea funcționării, persoanele fizice au obligația de a depune la organul fiscal Declarația unică privind impozitul pe venit și contribuțiile sociale datorate de persoanele fizice (formular 112). Declarația de venit trebuie depusă anual, până la 25 mai. Următorul pas este de a-și cumpăra o casă de marcat și a elibera bon fiscal.

Adauga un comentariu