National

Irina Socol si seful Asociatiei Nevazatorilor au fabricat acte pentru a obtine fonduri europene

Publicat: 25 nov. 2014
1

Presedintele Asociatiei Nevazatorilor din Romania (ANR), Sergiu Radu Ruba, si fostul presedinte al Siveco Irina Socol au convenit sa „fabrice” documente pentru a a justifica anumite cheltuieli, astfel incat sa obtina, in mod ilegal, bani din bugetul UE si cel national, potrivit unor surse DNA.

Potrivit unor surse din randul anchetatorilor, in septembrie 2013, la sediul ANR, a avut loc o intalnire intre Ruba, Socol si Emil Dragomirescu, Mircea Bucur si Gabriela Marze, care au convenit sa fabrice documente pentru a justifica in mod fals indeplinirea unor obiective din cadrul unui proiect din fonduri europene. Aceste documente urmau sa fie incluse in cererea de rambursare finala din proiect pentru a obtine aproximativ 2,8 milioane de lei, din bugetul UE si cel national.

Citeste si Patru nume din DOSARUL MICROSOFT apar si in DOSARUL EADS

Mai mult, potrivit unor surse din cadrul anchetei, Sergiu Ruba si managerul de program din cadrul Siveco Romania, Emil Dragomirescu, aveau documente care atestau ca 617 persoane cu dizabilitati au participat la cursuri online de formare pentru utilizarea unor tehnologii specifice TIC, in ciuda faptului ca nu a fost organizat niciun astfel de curs.

Procurorii au probe ca o parte importanta din cele 617 persoane, dintre care numai aproximativ 50 au urmat efectiv cursul, nu au avut niciodata acces la serviciul internet sau la computere personale, dosarele acestora fiind furnizate de presedintii filialelor teritoriale ale ANR.

Conform surselor citate, presedintele Asociatiei Nevazatorilor si complicii sai a incercat sa obtina ilegal fonduri europene de aproximativ 2,8 milioane de lei, prin intocmirea unor documente care au atestat cheltuieli fictive, in cadrul unui proiect cu finantare comunitara.

Potrivit unor surse din cadrul Directiei Nationale Anticoruptie, perchezitiile de marti dimineata care au avut loc la sediul Asociatiei Nevazatorilor din Romania i-au vizat pe responsabilii echipei de management a proiectului „Integrarea pe piata muncii si incluziunea sociala a persoanelor cu dizabilitati vizuale printr-un program practic de formare in domeniul TIC”.

Mai exact, este vorba despre presedintele Asociatiei Nevazatorilor din Romania, Sergiu Radu Ruba, managerul de program din cadrul Siveco Romania, Emil Dragomirescu, presedintele fundatiei „Cartea Calatoare”, Mircea Bucur, si un contabil al Siveco, Gabriela Marze.

In acelasi caz, mai sunt implicati si managerul proiectului, Ovidiu Adrian Dumitrescu, un expert contabil – Stefanescu Mariana – , un functionar public -Sabina Balan -, dar si detinatorul Fundatiei Alcion si totodata sotul fostei directoare al Consiliului National al Dizabilitatii din Romania, Constantin Pietrosel.

Proiectul european in care sunt implicati toti acesti „actori” isi propune, in principal, realizarea unui program de formare specific persoanelor cu dizabilitati la care sa participe 500 de persoane pentru initiere in utilizarea TIC si 900 de persoane pentru utilizarea unor tehnologii specifice TIC. Astfel, printre rezultatele cuantificabile ale proiectului se numara realizarea website-ul proiectului si portalul de instruire specifica, realizat de Siveco Romania. Un numar de 500 de persoane ar fi trebuit instruite si formate pentru utilizarea TIC in viata de zi cu zi si ar mai fi trebuit sa se realizeze si trei cursuri in format digital, astfel incat 300 de persoane sa fie formate pentru „dezvoltare pagini de web”, 300 de persoane formate pentru „testare si evaluare aplicatii web”.

Citeste si Directoarea Siveco a fost RETINUTA pentru EVAZIUNE FISCALA

In plus, ar mai fi trebuit ca, in urma implementarii proiectului, 900 de persoane sa fie plasate pe piata muncii si sa fie angajate efectiv 250 de persoane.

Procurorii sustin ca, in ciuda fapatului ca termenul de finalizare al proiectului s-a incheiat in urma cu un an, o mare partea a acestor activitati nu au fost realizate, motiv pentru care nu se puteau face cereri de rambursare a cheltuielilor.

„Incepand din luna aprilie 2013, Ruba Sergiu-Radu si Dragomirescu Emil au initial demersuri de intocmire a unor documente care sa ateste, in mod fictiv, participarea a 900 de persoane cu dizabilitati la cursurile on-line de formare prevazute in cadrul proiectului”, potrivit unor surse din randul anchetatorilor.

Mai mult decat atat, Sergiu-Radu Ruba a organizat la Sinaia o intalnire cu presedintii tuturor filialelor teritoriale ale ANR, carora le-a solicitat explicit sa intocmeasca cat mai multe dosare care sa ateste ca persoane cu dizabilitati, membri ai respectivelor filiale, au participat la cursurile on-line asumate prin proiect.

„Pentru a convinge presedintii filialelor teritoriale ale ANR ca macar sa le puna la dispozitie datele de identificate ale unor persoane cu dizabilitati (conform cerintelor din grupul tinta al obiectivului) necesare finalizarii exclusiv scriptice a acestei activitati, in plenul discutiilor, Dragomirescu Emil a promis ca SC SIVECO Romania va dona cate un calculator fiecarei filiale care va trimite cel putin 25 de dosare”, conform sursei citate.

Mai mult decat atat, procurorii au indicii ca un consilier la Unitatea de Implementare a Proiectelor Finantate din Fonduri Structurale din Ministerul Educatiei Nationale, Liviu Dan si un fost functionar al Ministerului Educatiei, in perioada 2004-2005, Constantin-Ciprian Tanase, au fost inclusi in echipa de implementare a proiectului din partea Asociatiei Nevazatorilor, in calitate de experti, fara a desfasura efectiv activitati, ci doar pentru a incasa contravaloarea remunerarii lor. Oamenii legii spun ca exista exista indicii ca rolul acestora a fost de a-si folosi sistemul relational detinut la nivelul institutiilor cu atributii de monitorizare si control.

Citeste si Patru nume din DOSARUL MICROSOFT apar si in DOSARUL EADS

Procurorii DNA au facut, marti, noua perchezitii in Bucuresti si Buzau, la locuintele unor persoane suspectate de fapte de coruptie privind fonduri europene, precum si la sediul Asociatiei Nevazatorilor din Romania si al unei confederatii patronale.

Directia Nationala Anticoruptie arata, intr-un comunicat de presa, ca in acest dosar se fac cercetari care vizeaza „suspiciuni privind savarsirea unor infractiuni indreptate impotriva intereselor financiare ale Uniunii Europene, comise in perioada 2010 – 2014”.

Potrivit sursei citate, anchetatorii fac noua perchezitii in municipiile Bucuresti si Buzau, din care doua la sediile unor institutii publice, iar restul la domiciliile unor persoane.

Adauga un comentariu