Coronavirus

Irlanda impune „lock down“: „Doar așa vom putea să sărbătorim corespunzător Crăciunul!“

Publicat: 20 oct. 2020
premierul irlandez Michael Martin, la o conferință de presă
Premierul irlandez Michael Martin

Irlanda va fi prima ţară din Uniunea Europeană care va impune „lock down“. Restricțiile vor fi impuse în Irlanda pentru întreaga populaţie începând din noaptea de miercuri spre joi, 21 octombrie. Măsurile au fost luate în contextul pandemiei de COVID -19, a anunţat premierul Micheal Martin, relatează AFP.

Noile restricții vor intra în vigoare miercuri, 21 octombrie, la miezul nopţii, timp de şase săptămâni, a declarat premierul Micheal Martin într-o alocuţiune televizată. Acesta a precizat că, în ciuda măsurilor impuse,  şcolile vor rămâne deschise.

„Cerem tuturor celor din ţară să rămână acasă. Numai persoanele cu un loc de muncă considerat esenţial vor avea permisiunea de a se deplasa la serviciu. Toate activităţile comerciale neesenţiale se vor închide, iar barurile şi restaurantele vor servi doar alimente la pachet“, a declarat Micheal Martin.

Micheal Martin: „Doar așa vom putea să sărbătorim corespunzător Crăciunul!“

Irlandezii nu îşi vor putea părăsi casele pentru a face mişcare decât pe o rază de cinci kilometri în jurul locuinţei, în caz contrar riscând amenzi.

Vizitele între diferite locuinţe şi evenimentele interioare vor fi interzise, deşi sportul profesional va fi permis în spaţiu închis.

„Şcolile şi creşele vor rămâne deschise deoarece nu ne putem permite şi nu ne vom permite ca viitorul copiilor şi tinerilor noştri să fie o altă victimă a acestei boli. Măsurile sunt fără îndoială cele mai dure din Europa, dar astăzi este nevoie de acţiuni suplimentare. Dacă ne unim eforturile pentru următoarele şase săptămâni, vom putea să sărbătorim Crăciunul în mod corespunzător”, a precizat premierul irlandez.

Pandemia de coronavirus a ucis cel puţin 1.852 de persoane în Irlanda, potrivit ultimelor cifre oficiale.

Două săptămâni de izolare totală, în Țara Galilor

Ţara Galilor a anunţat luni, 19 octombrie, instituirea începând de vineri, 23 octombrie, a unei perioade de izolare de două săptămâni pentru a încerca să frâneze al doilea val al pandemiei de noul coronavirus, introducând restricţii dure, relatează AFP.

Începând de vineri, 23 octombrie, la ora locală 18.00 (17.00 GMT), celor peste trei milioane de locuitori ai provinciei britanice li se va cere „să rămână acasă”, a declarat premierul galez Mark Drakeford în cadrul unei conferinţe de presă, adăugând că durata acestei măsuri de protecţie este cea mai scurtă care putea fi introdusă pentru a fi eficientă.

Magazinele neesențiale se vor închide

Magazinele neesenţiale vor trebui să închidă, ceea ce va duce la o situaţie comparabilă cu izolarea instituită în Regatul Unit pe 23 martie, cu prilejul primului val de COVID-19, şi care a fost ridicată progresiv înainte de venirea verii.

Principala diferenţă faţă de această perioadă este aceea că clasele primare şi unele din învăţământul secundar se vor relua în a doua săptămână a acestei izolări, prima corespunzând vacanţei şcolare.

Prezentând detaliile unei decizii „dificile”, liderul galez a anunţat deblocarea a 300 de milioane de lire sterline (330 de milioane de euro).

O astfel de măsură este „şansa noastră cea mai bună de recâştiga controlul asupra virusului şi de a evita o izolare de mai lungă durată, care ar provoca mai multe pagube”, a adăugat el, subliniind riscul ca sistemul public de sănătate (NHS) să fie depăşit.

Ţara Galilor a introdus deja de vineri, 16 octombrie, o interdicţie de intrare pentru persoanele provenind din zone ale ţării cu o puternică prevalenţă a virusului.

Adauga un comentariu