Curiozitati

Iron Man: cum ar functiona in realitate costumul de otel si ce tehnologie se afla in spatele armurii lui Tony Stark – FOTO

Publicat: 20 sept. 2013

Cei de la The Telegraph.co.uk au facut o incursiune in lumea tehbologiei utilizate de producatorii de la Marvel pentru realizarea costumelor lui Tony Stark din Iron Man si in mod special Iron Man 3.

Incepand cu Iron Man pana la Iron Man 3, peliculele ne-au surprins cu inovatii in materie de tehnologie folosite pentru a crea impresionantele costume de super-erou ale lui Tony Stark ce aveau sa-l ajute sa supravietuiasca amenintarilor humanoido-robotice.

Pe masura ce au inaintat in universul Iron Man, producatorii au simtit nevoia sa inoveze puterile si capacitatile armurilor pentru a impresiona publicul; intrebarea insa e cum poti imbunatati un costum care are deja avea capacitatea de a lansa rachete, grenade, lasere, rachete balistice, zbura cu autopropulsie dar si o armura exterioara atat de puternica incat putea sa il protejeze pe erou de lovitura ciocanului lui Thor, sau de scutul Capitanului America. Cat despre misteriosul Mark 42, producatorii, impreuna cu regizorul Shane Black au fost mai degraba incantati de super-tehnologia din dotare decat de puterea sa de a lupta.

Avand in vedere faptul ca Black nu a putut dezvalui detalii despre noile puteri spectaculoase ale costumului, discutia cu acesta s-a concentrat pe abilitatile costumului in lupta cu Loki din The Avengers. „Tot ceea ce pot spune este de Mark 42 este mult mai adaptat nevoilor lui Tony si miscarilor corpului sau. De asemenea poate fi folosit si doar pe fragmente ceea ce metamorfozeaza in anumite etape armura in ajutor medical. Partea mea preferata de tehnologie din film este costumul detasabil care pare ca e conectat telepatic cu Tony. Cred ca fanii vor fi incantati de modalitatile in care am reusit sa exploatam ideea costumului.

Inspiratia pentru Mark 42 a venit in momentul in care Shane si producatorii de la Marvel au dorit sa creeze ceva diferit de costumul lui Iron Man pe care publicul sa il atribuie tot conceptului de Armoured Avenger. Pentru idei, ne-am inspirat din cel de-al doilea set de benzi desenate de la personajul Golden Avenger. Avand in vedere faptul ca primele aparitii ale costumului aveau insertii reduse de aur, am decis ca urmatorul sa se bucure de ceva mai multa stralucire.Initial Tonu avea un costum gri care in tip a evoluat pana la o versiune aurie; astfel am simtit ca prin intermediul ultimului film am putea aduce un omagiu look-ului clasic al lui Iron Man.

Pana la urma am construit doua costume pentru film : Mark 42 si Iron Patriot insa foarte multe costume sunt creatii CGI restul fiind modele…depinde doar de voi daca va dati seama care una si care e cealalta. Mark 1 a avut ca scop doar salvarea lui Tony din captivitate insa celelalte modele -Mark 2, Mark 4, Mark 5- au adaugat incet incet straturi de rafinament si eroism devenind costumul portabil pentru urgente. Insa Mark 7 este cel care va deveni costumul de Avenger si care va avea proprietati de armura pentru razboi; dar Mark 42 a reusit performanta de a lucra separat pe fragmente si poate chiar sa fie controlat de Tony prin gandurile sale.”

Din dorinta de a afla mai multe despre tehnologia utilizata pentru realizarea super-costumelor din pelicula Iron Man si de o posibila transpunere a acesteia in viata reala, cei de la Telegraph.co.uk l-au contactat pe James Kakalios, profesor de fizica la Universitatea din Minnesota si autorul The Physics of Superheroes.

Intrebat fiind cum ar functiona un costum ca al lui Tony Stark in viata rela si daca s-ar putea realiza unul cu tehnologia care exista astazi, profesorul Kakalios a raspuns ca deja avem la indemana tehnologia de baza utilizata pentru costum (exo-schelet care sa mareasca puterea, armuri pentru aparare, propulsoarele din maini pentru zbor) insa problema cea mare o constituie lipsa unei surse care sa alimenteze o asemenea creatie pentru mai mult de cateva minute.

Cat despre controlarea costumului cu ajutorul mintii, James a declarat ca acest lucru e posibil intr-un viitor apropiat insa pentru aceasta trebuie creat un dispozitiv care sa marasca frecventa undelor transmise de creier intrucat frecventele radio sunt in prezent mult mai puternice si ar putea interfera cu ceea ce am dori sa comandam aparatului respectiv; desigur tehnologia trebuie programata pentru a urmari gandurile unei singure persoane o data pentru ca altfel s-ar crea un haos. Pe acelasi principiu e construit si costumul lui Tony care raspunde doar comenzilor sale, motiv pentru care Rhodey nu ii putea folosi costumele.

Urmatoarea curiozitate consta in posibilitatea de a purta anumite tehnologii si cum anume ar putea functiona. Despre acest aspect, profesorul Universitatii din Minnesota a declarat ca nu este ceva imposibil de realizat „pentru a-si putea directiona costumul catre partile corecte ale corpului, Tony si-a inserat sub piele transmitatori de frecvente radio de mare putere cu o putere de acoperire de 1288 kilometri, avand capacitatea nu numai de a atrage costumul catre el dar si de a il atasa altei persoane ca in momentul in care i-a trimis costumul lui Pepper Potts.

Iron Man 3 a adus in prima plan si alte costume create de Tony Stark, intr-una dintre cele mai spectaculoase scene de lupta din cinema in 2013. Filmul ramane si acum cel mai profitabil din 2013, cu incasari de peste 1 miliard de dolari la nivel global. Robert Downey Jr isi va relua rolul in The Avengers 2, insa nu se stie exact daca va mai face un film separat din seria Iron Man.

Adauga un comentariu