Magazin

IRONIC. Inventatori UCISI de propriile inventii – FOTO

Publicat: 10 nov. 2013
Viata unui inventator nu este una usoara. In primul rand trebuie sa vina cu o idee buna, care sa rezolve o problema intr-un mod la care nimeni nu s-a gandit inainte, si trebuie sa treaca inventia de la teorie la realitate. Inventia este insa periculoasa pentru multi. Lucrurile nu merg bine, inventiile se strica si, uneori, inventatorii sunt ucisi de ideile pe care chiar ei le-au adus la viata.
Sieur Freminet: Dispozitiv de reimprospatare a aerului (1772)
In 1772, francezul Sieur Freminet a incercat sa inventeze un dispozitiv de reimprospatare a aerului pentru scuba diving, care recicla aerul expirat din interiorul tubului. Acesta a fost primul aparat de aer autonom. Din pacate, inventia lui Freminet a fost una prost realizata, iar inventatorul a murit din cauza lipsei de oxigen dupa ce a stat in propriul sau dispozitiv timp de douazeci de minute.
 
Karel Soucek: Butoi de amortizare a socurilor (1985)
Karel Soucek a fost un cascador profesionist canadian, faimos pentru inventarea „capsulei” cu care se arunca de pe Cascada Niagara. Cu aceasta ocazie, el a supravietuit, desi a suferit unele leziuni. Pe 19 ianuarie 1985, Soucek a convins o companie sa-i finanteze „caderea” de pe Astrodomul Houston din Texas. O cascada artificiala a fost creata in partea de sus a structurii inalte de 54 de metri, cu o groapa adanca in partea de jos. Cu toate acestea, in loc sa aterizeze in centrul rezervorului de apa, Karel Soucek a aterizat pe margine. Capsula s-a rupt in doua la impact, iar Soucek a fost ranit grav si a murit a doua zi.
 
Aurel Vlaicu: Avionul Vlaicu II (1913)
Pe 13 septembrie 1913, Aurel Vlaicu, celebrul inginer roman, inventator, constructor si pilot de avioane, a murit langa Campina in timp ce incerca sa fie prima persoana care traversa Muntii Carpati in propriul sau avion, pe care l-a numit Vlaicu II. In 1912 Vlaicu a castigat cinci premii memorabile (1 premiu I si 4 premii II) la mitingul aerian de la Aspern, Austria. Concursul a reunit intre 23 si 30 iunie 1912 42 piloti din 7 tari, dintre care 17 din Austro-Ungaria, 7 germani, 12 francezi printre care si Roland Garros, cel mai renumit pilot al vremii, un rus, un belgian, un persan si romanul Vlaicu.
 
Michael Dacre : Taxiul Zburator (2009)
La 16 august 2009, Michael Dacre, in varsta de 53 de ani, pionier al aviatiei britanice si director general al companiei britanice Avcen Ltd., a efecturat primul zbor cu „Taxiul Zburator”. Cu toate acestea, atunci cand se afla la 241 kilometri nord de capitala malaeziana Kuala Lumpur, aeronava s-a prabusit, iar explozia i-a fost fatala lui Dacre.
 
James W. Heselden: Segway (2010)
Nu este chiar inventatorul dispozitivului, dar moartea sa este cu siguranta o intorsatura ciudata a sortii. James W. Heselden preluase recent responsabilitatea pentru compania Segway, in septembrie 2010, cand a avut loc nefericitul eveniment (Segway este acel dispozitiv pe doua roti, folosit cu succes de catre politistii din mall-urile din Occident). In timpul unei plimbari pe Segway, Heselden a condus dispozitivul peste stanci, in apropierea casei sale din Anglia. Va imaginati ce s-a intamplat.
 
Franz Reichelt: Costum parasuta (1912)
Franz Reichelt, un croitor francez, era obsedat ideea de a crea un costum parasuta pentru aviatorii care ar putea fi in pericol. El s-a poreclit singur „Croitorul Zburator” si a aranjat sa faca un test cu inventia sa din varful Turnului Eiffel, pe 4 februarie 1912, promitand sa foloseasca un manechin de test. El s-a hotarat, insa, sa se foloseasca pe el insusi drept manechin si spectatorii ingroziti au privit cum a imbracat costumul, a sarit de pe turn si s-a pabusit pe caldaram. Moartea sa a fost filmata, potrivit romaniatv.net.
 
Adauga un comentariu