Magazin

Isi revine piata auto? Inmatricularile au crescut cu 44%

Publicat: 10 apr. 2012
1

@ Cresterea din primele trei luni vine în contextul în care firmele au dominat aproape integral piata, în timp ce persoanele fizice au asteptat programul „Rabla” si prima de la stat de 2.700 de euro pentru a achizitiona o masina noua @ Romanii au reinceput sa cumpere si autoturisme foarte scumpe: in luna martie a fost înmatriculat pe piata locala un Lamborghini Aventador nou, în valoare de peste 350.000 de euro

Inmatricularile de autoturisme au crescut cu peste 44% în primele trei luni ale acestui an fata de perioada similara din 2011, la aproape 14.000 de masini, potrivit statisticilor Directiei Regim Permise de Conducere si Înmatriculare a Vehiculelor (DRPCIV). Cu toate ca este vorba de o crestere puternica, fata de cea de 10%, înregistrata în primul trimestru al anului trecut, volumul este scazut, chiar si raportat la un an de criza. Spre comparatie, numai în ianuarie 2009 s-au înmatriculat aproape 14.000 de unitati.

Cresterea din primele trei luni vine în contextul în care firmele au dominat aproape integral piata, în timp ce persoanele fizice au asteptat programul Rabla” si prima de la stat de 2.700 de euro pentru a achizitiona o masina noua. Programul de casare a demarat oficial la finalul saptamânii trecute, dar numai cu 30.000 de tichete, care teoretic ar ajunge doar pentru 10.000 de masini, adica mai putin de 10% din volumul total al pietei auto din acest an.

Vânzarile de flote si procentul ridicat al acestora din piata totala se reflecta si în înmatriculari – în primul trimestru al acestui an aproape doua din trei masini noi vândute au fost înregistrate în Capitala. Astfel, din cele 13.965 de masini înmatriculate în România, peste 9.800 au numere de Bucuresti, unde majoritatea firmelor de leasing îsi au sediul. Cea mai mare crestere a numarului de masini înmatriculate în primul trimestru a fost înregistrata de Kia, cu 165 de masini, cu 230% mai multe decât în perioada similara a anului trecut.

Conform Ziarului Financiar, tot o crestere de peste 200% a fost punctata si de Land Rover, care a urcat la 182 de masini. Un avans de peste 100% a mai fost punctat si de marci precum Ford, Lexus si Lancia.

Din cele 34 de marci auto care au avut masini înmatriculate în primul trimestru, 26 au înregistrat o crestere fata de perioada similara a anului trecut. Printre putinele marci de volum care au înregistrat un declin se numara si Chevrolet, cu 209 masini înmatriculate fata de 216 anul trecut, dar si Mitsubishi, Seat, Subaru, Mazda si Honda.

În ceea ce priveste piata de lux, primavara a „dezghetat” si vânzarile de automobile exclusiviste. În luna martie a acestui an a fost înmatriculat pe piata locala si un Lamborghini Aventador nou, în valoare de peste 350.000 de euro. Masina este echipata cu un motor V12 de 6,5 litri care dezvolta 700 CP, suficient pentru a propulsa masina de la 0 la 100 km/h în mai putin de 3 secunde. Tot în luna martie au mai fost înmatriculate un Maserati GranCabrio, de peste 100.000 de euro, si doua Ferrari 458.

Adauga un comentariu