Actualitate

Israelul intensifică atacurile în Gaza pe măsură ce conflictul intră în a cincea zi

Publicat: 14 mai 2021
imagine din satelit care arată un nor gros de fum asupra locului în care au fost lansate rachete în Israel
O captură din satelit arată o imagine de ansamblu asupra Ashkelonului, care a fost atacat de rachete lansate din Gaza

Armata israeliană și-a intensificat asaltul asupra Gaza, în timp ce militanții palestinieni continuă să tragă rachete asupra Israelului în a cincea zi de ostilități.

Armata israeliană a declarat că forțele aeriene și terestre au fost implicate vineri în atacuri, dar nu au intrat în Gaza. Un reporter al BBC din Gaza a declarat că există bombardamente grele care implică avioane de luptă și elicoptere.

Peste 100 de persoane au fost ucise în 5 zile de conflict în Israel

Peste 100 de persoane au fost ucise în Gaza și șapte au murit în Israel de când au început luptele luni. Între timp, mulțimi evreiești și israeliano-arabe au luptat în interiorul Israelului, determinându-l pe președinte să avertizeze asupra războiului civil.

Ministrul apărării, Benny Gantz, a ordonat o „consolidare masivă” a forțelor de securitate pentru a suprima tulburările interne care au arestat peste 400 de persoane. Într-o declarație publicată vineri dimineață devreme , prim-ministrul israelian Benjamin Netanyahu a declarat că operațiunea militară israeliană împotriva militanților palestinieni din Gaza va continua atât timp cât este necesar. El a spus că Hamas, grupul islamist care guvernează Gaza, va plăti un preț mare.

Un purtător de cuvânt al armatei Hamas a declarat că grupul este gata să predea armatei Israelului „lecții dure” în cazul în care ar decide să continue cu o incursiune la sol.

Violența din această săptămână în Gaza și Israel este cea mai gravă din 2014. A fost inițial alimentată de săptămâni de tensiune israeliano-palestiniană în Ierusalimul de Est, care au dus la ciocniri într-un loc sfânt venerat atât de musulmani, cât și de evrei. Aceasta s-a transformat într-un schimb neîncetat de rachete palestiniene și atacuri aeriene israeliene.

Sute de rachete au luminat cerul din mai multe orașe din Israel

La scurt timp după declarația Netanyahu, înregistrările video au arătat explozii care aprindeau cerul peste orașul Gaza dar și în alte orașe unde sistemul antirachetă Iron Dome a fost filmat în timp ce contracara sutele de rachete. Au urmat curând baraje de rachete din Gaza, cu rapoarte despre atacuri asupra orașelor israeliene Ashkelon, Ashdod, Beersheba și Yavne, printre alte zone. Cu câteva ore mai devreme, armata israeliană a chemat 7.000 de rezerviști ai armatei și a desfășurat trupe și tancuri lângă granița sa cu Gaza.

Armata israeliană a declarat că o ofensivă terestră în Gaza este o opțiune luată în considerare, dar încă nu a fost luată o decizie. Pe măsură ce lupta a intrat în a cincea zi, secretarul general al Organizației Națiunilor Unite, António Guterres, a cerut „o descalare imediată și încetarea ostilităților în Gaza și Israel”. Pledoaria sa a fost cea a altor diplomați ale căror apeluri către liderii israelieni și palestinieni nu au reușit până acum să producă un acord de încetare a focului.,

 

Sistemul Iron Dome a fost filmat în timp ce contracara sute de rachete lansate de Hamas

Marţi seară, 11 mai 2021, organizația paramilitară palestiniană islamistă Hamas a anunţat că s-au lansat 130 de rachete în direcţia Tel Aviv-ului. Marea majoritate a proiectilelor lansate din Gaza, au fost oprite de către sistemul antireachetă din Israel, Iron Dome. O postarea pe platforma de socializare Facebook a abasadorului israelian din Bucureşti ne-a arătat cum funcţionează scutul antirachetă din Israel.

”Iron Dome în acțiune, interceptând din zecile de rachete lansate în seara aceasta din Gaza către centrul Israelului. Hamas este responsabil pentru această periculoasă escaladare care amenință siguranța a milioane de copii, femei și bărbați din Israel”, scrie Ambasada Israelului.

 
Adauga un comentariu