Coronavirus

Israelul, măsuri extreme în lupta cu coronavirusul: reintră în stare de urgență

Publicat: 13 sept. 2020
Pandemia de coronavirus
Pandemia de coronavirus

Premierul israelian Benjamin Netanyahu a anunţat duminică seară decizia guvernului său de a reimpune timp de trei săptămâni măsurile de izolare aproape totală care au mai fost aplicate în primăvară, încercând astfel să oprească noul val al îmbolnăvirilor de COVID-19 care în ultima săptămână a provocat în Israel o rată a mortalităţii printre cele mai ridicate din lume, relatează agenţiile internaţionale de presă.
După mai multe ore de dezbateri aprinse, guvernul condus de Netanyahu a votat în favoarea acestei decizii drastice, care va fi aplicată începând cu Anul Nou evreiesc, pe 18 septembrie, şi se va încheia pe 9 octombrie, odată cu sărbătoarea Tabernacolelor.

Începând de vinerea viitoare israelienii nu vor mai avea voie să iasă la o distanţă mai mare de 500 de metri de domiciliu, spaţiile comerciale neesenţiale vor fi închise, inclusiv mall-urile, şi vor fi interzise întâlnirile cu mai mult de zece persoane, printre alte restricţii. Şcolile vor fi de asemenea închise.

Aeroportul Ben Gurion din Tel Aviv va rămâne însă deschis.

”Ştiu că aceste măsuri vor implica un preţ ridicat pentru noi toţi”, a spus Netanyahu într-un mesaj televizat. ”Nu acestea sunt sărbătorile cu care ne-am obişnuit. Şi desigur că nu vom putea sărbători cu familiile noastre extinse”, a continuat el, cerând înţelegere din partea populaţiei în contextul în care în Israel începe o perioadă de vacanţe cu un şir de sărbători.

Criticat pentru modul în care a gestionat epidemia, Netanyahu a promis un pachet de măsuri economice pentru a sprijini companiile afectate de revenirea măsurilor de izolare. Israelul devine astfel prima ţară din rândul celor dezvoltate care instituie din nou izolarea pentru a frâna agravarea epidemiei de COVID-19. Mai devreme în cursul zilei, un ministru ultraortodox a demisionat în semn de protest faţă de interzicerea rugăciunilor în timpul sărbătorilor evreieşti, inclusă în restricţiile antiepidemice aflate la acel moment încă în discuţie.

Ţară cu circa 9,2 milioane de locuitori, Israelul a raportat duminică 1.037 de noi cazuri de COVID-19, după ce la începutul săptămânii numărul zilnic al acestora depăşise 4.000.

Explozie puternică în Teheran soldată cu ranirea a mai multor persoane

O explozie într-o fabrică de baterii chiar în afara capitalei Iranului a avariat zeci de mașini și clădiri, potrivit rapoartelor locale

O explozie uriașă într-un atelier de baterii la sud-vest de Teheran a ucis cel puțin o persoană și a deteriorat zeci de mașini și clădiri vineri, a informat presa iraniană.

Explozie puternică în Teheran soldată cu ranirea a mai multor persoane

Explozia din județul Năşim Shahr din Teheran „a distrus complet atelierul de baterii, și a provocat ucis o persoană”, a declarat șeful brigăzii locale de pompieri Iraj Torkamani pentru agenția de știri semi-oficială Ţâşnim. Televiziunea de stat a raportat că cel puțin 10 persoane au fost rănite în explozie. Cauza exploziei era încă neclară și ancheta era în curs, a spus Torkamani. Pe lângă victime, 30 de clădiri și 23 de vehicule au fost, de asemenea, avariate în explozie, a raportat Mehr citând un oficial local.

„Cauza exactă a incidentului este încă necunoscută și este investigată de experți”, a declarat pentru Mehr șeful pompierilor din municipalitatea Nasimshahr.

Adauga un comentariu