Actualitate

Israelul și grupul palestinian militant Hamas sunt de acord cu încetarea focului în Fâșia Gaza. S-a sfârșit războiul!

Publicat: 21 mai 2021
Palestinienii inspectează daunele aduse clădirilor din nordul orașului Gaza pe 20 mai.
Hamas și Israelul au semnat un acord de încetare a focului

Israel și grupul militant palestinian Hamas au fost de acord cu încetarea focului, după ce mai mult de o săptămână de conflict a lăsat sute de morți, majoritatea palestinieni. Armistițiul semnalează sfârșitul vărsării imediate de sânge, dar probabil va lăsa ambele părți mai despărțite mai mult decât oricând.

Timp 11 zile, Forțele de Apărare ale Israelului (IDF) au efectuat un bombardament aerian devastator asupra Gaza, în timp ce grupul militant palestinian Hamas a tras mii de rachete în Israel, în violență care a subliniat cât de evaziv a devenit un acord de pace pe termen mai lung.

Sute de palestinieni au fost ucişi

Atacurilor aeriene Israeliene a ucis 232 de palestinieni, printre care 65 de copii, potrivit ministerului sănătății Hamas. Cel puțin 12 persoane din Israel, inclusiv doi copii, au fost uciși de focul militanţilor palestinieni din Gaza, potrivit IDF și serviciului de urgență al Israelului.
Un lider în vârstă al Hamas a declarat pentru CNN că armistițiul, în condițiile intermediate de Egipt, va începe vineri la 2:00 ora locală.

Cabinetul de securitate s-a întrunit în această seară. Și a acceptat în unanimitate recomandarea tuturor elementelor de securitate – șeful Statului Major, șeful Shin Bet, șeful Mossadului și șeful Consiliului de Securitate Națională – să accepte inițiativa egipteană pentru un încetare a focului necondiționat reciproc care va intra în vigoare la o oră care urmează să fie convenită ulterior „, se arată în declarația primului ministru israelian Benjamin Netanyahu.

Sărbătorile armistițiului au putut fi văzute în Gaza și Tel Aviv după anunț. La primele ore ale zilei de vineri dimineața, se puteau vedea mașini claxonând pe stradă , în timp ce o voce difuzată de la o moschee din apropiere l-a lăudat pe Dumnezeu.

La Tel Aviv, știrile au atras un amestec de reacții, de la ușurare la scepticism

„Cred că este bine ca încetarea focului să fie bună din motive umanitare, pentru a permite civililor să se relaxeze puțin de ambele părți. Sunt sceptic, cu toate acestea, că va fi păstrat cu adevărat pentru o vreme”, a declarat Tzvika Geft, în vârstă de 22 de ani, pentru Reuters.

„Nu cred că Israelul a realizat multe. Adică nu … nu există acorduri cu privire la viitor, nimic. Dar cred că este bine să avem un pic de pauză”.

Unsprezece zile de război

Știrile despre încetarea focului au venit cu o mulțime de focuri de despărțire; la doar câteva momente după ce s-a anunțat încetarea focului și înainte ca aceasta să înceapă oficial, sirenele care avertizează despre atacuri cu rachete au sunat din nou în orașele și satele din Israel, aproape de Fâșia Gaza.

De la începerea conflictului, militanții palestinieni au lansat peste 4.000 de rachete în Israel, potrivit IDF. Mulți au fost interceptați de sistemul de apărare al cupolei de fier din Israel. Cea mai lungă pauză de foc de rachete din Gaza – de peste opt ore – a avut loc peste noapte până joi, în timp ce acțiunea militară israeliană a continuat.
Între timp, Forțele de Apărare ale Israelului (IDF) au efectuat un bombardament aerian devastator asupra Gaza, vizând vasta rețea de tuneluri a Hamasului și alte infrastructuri. Aproximativ 72.000 de gazezi au fost strămutați, a declarat miercuri UNICEF.
Adauga un comentariu